Передплата 2024 «Добрий господар»

Спалились на пальному для армії

Наразі у справі – четверо затриманих.

Четвер у Солом’янському районному суді Києва виявився не по-осінньому спекотним. Почалися судові засідання у резонансній справі щодо корупційної схеми із закупкою пального для Міністерства оборони. Наразі затриманим фігурантам, яких звинувачують у розтраті понад 149 мільйонів гривень (таку суму «провернули» через оборудку із завищенням цін), обирали лише запобіжні заходи. Першим перед судом постав заступник міністра оборони Ігор Павловський.

Поки президент Петро Порошенко розповідав перед телекамерами, як «нікому не дозволить красти в армії, а тим, хто крастиме, руки повідрубує», у списку кандидатів на «ампутацію» додалося прізвищ. Крім затриманих у «пальній справі» заступника міністра оборони Ігоря Павловського та директора Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимира Гулєвича, підозру оголосили ще двом «міноборонівцям». У причетності до корупційної оборудки запідозрили начальника відділу організації поставок паливно-мастильних матеріалів Бориса Малиша і старшого інспектора відділу аудиту Володимира Шемовнєва.

Усі фігуранти проходять за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Якщо їхню провину доведуть і дійде до судового вироку, чиновникам світить від семи до 12 років позбавлення волі.

А що міністр оборони Степан Полторак, на «господарці» якого провертали сумнівні схеми? Поки хлопці на сході гинуть, тилові ділки продовжують руки на війні і крові нагрівати. Міністр нахвалює свого підлеглого за участь в АТО і розповідає журналістам, що «у будь-який час готовий до відставки». «Генерал Павловський високопрофесійно виконував свої обов’язки з першого дня агресії. Був керівником АТО-Маріуполь під час активних бойових дій там. Але якщо він причетний до злочину, повинен за це відповісти», — заявив Полторак, закликавши не вішати ярликів до рішення суду.

На судовому засіданні з обрання запобіжного заходу Павловський заявив, що із звинуваченнями, які йому інкримінують, не згідний. Каже, жодних злочинних наказів не віддавав, а підозри про закупівлю пального для Міноборони за завищеними цінами безпідставні.

Поки Феміда визначалася із запобіжними заходами для затриманих фігурантів «пальної справи», їхні «компаньйони» ні з коментарями, ні з явкою до НАБУ не поспішали. Назву компанії, керівництво якої підозрюють у змові з міністерськими ділками, у САП і НАБУ не озвучили, посилаючись на таємницю слідства. Але інформація просочилася у ЗМІ. Йдеться про «Трейд Коммодіті» — групу компаній, яка ще торік фігурувала у журналістських матеріалах з прив’язкою до держзакупівель. «ТОВ «Трейд Коммодіті» з’явилось у державних підрядах у 2015 році. Фірма одразу стала основним постачальником Міноборони та «Укрзалізниці», отримавши з того часу держпідряди на загальну суму 6,86 млрд. грн., — досьє зі сайту «Наші гроші». — У держзакупівлях також беруть участь пов’язані з «Трейд Коммодіті» фірми — ТОВ «Газтрейд», яке за два роки отримало підряди на 2,19 млрд. грн., і ТОВ «Август пром» зі здобутками 0,87 млрд. грн. Таким чином здобутки групи за два роки становлять 9,92 млрд. грн.».

Стрімкі успіхи «трейдівців» на тендерному ринку пов’язують із високим покровительством, ниточки якого, за інформацією ЗМІ, тягнуться до нардепа Олександра Грановського (його називають «смотрящим» у «БПП»). «Українська правда» пише, що за «Трейд Коммодіті» стоїть багаторічний бізнес-партнер Грановського Андрій Адамовський. Сам нардеп від зв’язків із цією структурою та її діяльності відхрещується. «З таким же успіхом можу коментувати діяльність NASA чи ветеринарної служби Білорусі. Про них знаю стільки ж, як і про цю компанію», — заявив Грановський у коментарі «УП».

За інформацією сайту «Цензор.Нет», керівництво «Трейд Коммодіті» ще у вересні терміново змінило прописку. «З 25 вересня детективи НАБУ не можуть зв’язатися з комерційним директором «Трейд Коммодіті» Володимиром Гарькавим і засновником Вадимом Майком. Джерела у НАБУ кажуть, що Гарькавий і Майко змінили телефони, місце їх перебування невідоме. Водночас в оточенні бізнесменів запевняють, що вони незабаром повернуться в Україну для публічного захисту своєї позиції (ховатися не збираються, працюють з адвокатами)», — повідомив «Цензор.Нет».

Р.S. Коли верстався номер, судове засідання з обрання запобіжного заходу Ігорю Павловському ще тривало.

Фото «Української правди»

Схожі новини