Передплата 2024 «Добра кухня»

Лавринович гуляє на волі і лякає прокурорів Європейським судом

В Апеляційному суді вирішили, що соратнику Януковича не місце у СІЗО.

12 днів замість визначених Печерським райсудом двох місяців пробув у слідчому ізоляторі Олександр Лавринович, екс-міністр юстиції в уряді Миколи Азарова. Апеляційний суд Києва відмінив цей запобіжний захід і випустив чиновника з-під варти прямо у залі суду. Лавринович виходив зі скляної “клітки” під оплески шести адвокатів і групи підтримки з числа нардепів “Опозиційного блоку”. Сказав журналістам, що “в Україні є ще судді, які насмілюються приймати справедливі рішення”.

Прокурори назвали вердикт апеляційної інстанції “ганебним”. Вважають, що на момент розслідування кримінальної справи “про захоплення державної влади” (саме це інкримінують колись “головному юристу країни”) Лавринович повинен перебувати за ґратами, бо може втекти з України — як зробили це два інші підозрювані у цій справі. Мали на увазі Віктора Януковича, який у 2010 році у незаконний спосіб збільшив свої президентські повноваження, звузивши права Верховної Ради. Звинувачення вважає, що у цьому йому допоміг і Лавринович, який, не дочекавшись рішення парламенту (саме він повноважний змінювати Конституцію), опублікував стару, відмінену раніше версію Основного Закону. Тим самим наділив Януковича “царськими” правами. У Генпрокуратурі це називаюить “конституційним переворотом”.

Приклад ліберального рішення щодо Лавриновича (як і у випадку з одіозним екс-мером Слов’янська Нелею Штепою, провокаторами-паліями з Одеси, багатьма силовиками, які розстрілювали Майдан) громадські активісти називають “кривосуддям”. Круговою порукою представників колишнього режиму, які один за одним уникають правосуддя. Відповідальність за можливе зникнення Лавриновича старший прокурор ГПУ Олексій Донський поклав на колегію судової палати з розгляду кримінальних справ із п’яти суддів, які дали колишньому очільнику Мін’юсту перепустку на волю.

Показово, що голова цієї судової колегії сама перебуває під підозрою. Вона не раз приймала рішення, які мали тяжкі наслідки для дотримання законності. Зокрема, випустила на волю підозрюваного у неправомірних діях “беркутівця”, і той втік з України, перебуває у розшуку. Через це Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури вніс цю суддю до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Підбадьорений позитивним для себе рішенням Апеляційного суду, Лавринович заявив, що його адвокати підготували звернення до Європейського суду. За словами екс-міністра, зроблено це «з метою виховного процесу, оскільки є необхідність підвищення кваліфікації та підвищення трохи рівня правосвідомості тих, хто працює в сьогоднішній прокуратурі».

Коментуючи для “ВЗ” рішення Апеляційного суду Києва, політолог Євген Магда зазначив: “Поки у нас такий Кримінально-процесуальний кодекс, все так і буде”.

А тим часом...

В обвинуваченого у пособництві сепаратистам колишнього мера Слов’янська (Донецька область) Нелі Штепи зіпсувався “електронний браслет”, який відстежує місце її перебування під час домашнього арешту. Пристрій відправили на ремонт, а до Шепи приставили охоронців, які цілодобово наглядають за нею. Раніше Штепа заявляла, що прикрасить “браслет” дорогоцінними каменями, начебто вже купила їх...

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини