Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів відновлює сортування сміття

 ОДА оголосила, що з 1 серпня всі перевізники ТПВ у  місті сортуватимуть сміття. Хто не послухається – каратимуть.

«З 1 серпня відновлюємо систему роздільного збору твердих побутових відходів у Львові, яка була запущена три роки тому, але, на жаль, не працювала», - повідомив директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук.

Для цього комунальники закупили контейнери - окремо для скла, паперу та пластику. У найближчі два-три дні Львівська ОДА разом із перевізниками огляне території, на яких додатково встановлять контейнерні майданчики для сортування. «Також минулоріч ми закупили автомобіль, призначений виключно для збору пластикових пляшок, - розповів представник компанії-перевізника «Санком» Роман Білецький. — Укладено договори з фірмами, які приймають вторинну сировину. Усе зібране відправляють на здачу до цих підприємств».

Також у департаменті розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА закликають жителів міста бути свідомими та сортувати тверді побутові відходи. Відтак у контейнери для скла необхідно викидати скляні банки та пляшки, скляну тару та склобій, флакони. Картон, білий папір, пакувальні коробки та пакети, а також журнали, газети та флаєри необхідно класти у контейнер для паперу. У контейнер для пластику - пластиковий посуд, пляшки та поліетиленові пакети, харчову плівку та тару з-під побутової хімії.

Поки що у Львові не впроваджуватимуть бонусів за сортування сміття для населення. Проте через рік чиновники обіцяють подумати і домовлятися з перевізниками про зменшення вартості послуг для тих громадян, які сортують ТПВ. На думку посадовців Львівської ОДА, відновлення системи сортування сміття повинно знизити кількість сміття, яке зараз продукує Львів, а отже, знизити навантаження на полігони, розташовані у Львівській області і за її межами.

А от із перевізниками, які скидатимуть ТПВ з різних контейнерів в один автомобіль, обіцяють бути строгими. Для початку їм даватимуть три попередження, а після цього розриватимуть з ними угоду. Чиновники закликають свідомих громадян у разі виявлення фактів скидання перевізником ТПВ з різних контейнерів в один автомобіль звертатися телефоном на номер департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА: (032) 276-17-94, або на гарячу лінію області 112, та повідомляти про порушення - для подальшого покарання перевізника.

Фото Львівської ОДА

Схожі новини