Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тиха українська ніч. Але паспорти варто переховати,

або Чому депутати більше не хизуються одне перед одним іноземним громадянством.

Якби вишикувати нардепів перед парламентським медпунктом і по черзі вводити кожному сироватку правди, довідалися б, представники скількох «закордонних округів» (від ізраїльського до панамського) у Верховній Раді засідають. Це для наших відповідних органів проблема вивести на чисту воду власників двох, а то й трьох і більше іноземних паспортів. Де хочуть, там не можуть: чимало країн, мовляв, не надають інформації на запити про подвійне громадянство. А де можуть, там не хочуть (каст недоторканних ніхто не скасовував). Зате у депутатських, міністерських і чиновницьких колах поінформованих багацько: в курсі, у кого з колег не лише український паспорт у наявності. І хтозна, триматимуть язика за зубами чи за нагоди зіллють інформацію. Це досі VIP-власники кількох громадянств особливо не переймалися, якщо їхній паспортний «секрет» хай навіть у ЗМІ просочувався. А дехто, як, наприклад, Ігор Коломойський, і сам публічно про свої «зайві» (ізраїльський і кіпрський) паспорти заявляв. Нікому ж нічого за це не було. Та після випадку з тепер уже колишнім нардепом Андрієм Артеменком, якого позбавили спершу українського громадянства, а потім і мандата, навряд чи хтось ризикне хизуватися своїми паспортними запасами. Он яка після Артеменка ланцюгова реакція пішла. І про громадянства Онищенка згадали, і за Насірова взялися.

Поки у Вищому адмінсуді визначаються з датою розгляду справи за позов Артеменка про позбавлення його громадянства, на Банкову й у Генпрокуратуру надійшли звернення щодо паспортних гріхів Романа Насірова. Адресант — нардеп Сергій Лещенко. Якщо, каже, Артеменка покарали за те, що не вийшов з громадянства Канади, то у чому затримка з Насіровим, який теж іноземцем виявився? «Два місяці тому на всю країну пролунало, що голова Державної фіскальної служби є громадянином Британії. Відповідно, за аналогією з Артеменком, Насіров теж має бути позбавлений українського громадянства. Було навіть продемонстровано офіційного листа британських правоохоронців про те, що Насіров має паспорт Британії з 2012 року. Тепер час екзамену для Порошенка та Луценка — вони справді будуть позбавляти українського громадянства тих, хто набув громадянства інших держав. Чи це правило поширюється лише на їхніх опонентів та є випробуванням нової технології шантажу та зведення порахунків?» — прокоментував своє звернення Лещенко.

Якими будуть відповіді на депутатський лист — питання на засипку. Два місяці тому, коли президент вніс до Верховної Ради законопроект зі змінами до Закону «Про громадянство України» (із пропозицією позбавляти українського паспорта тих, хто добровільно прийняв іноземне громадянство і не відмовився від нього у встановлений термін), на Банковій скористалися прізвищем Насірова для піару. В інструкції, як коментувати президентський законопроект (за інформацією «Української правди», відповідний «темник» розіслали з АП «порошенківцям»), прописали ось що: «Це також оцінка ситуації з Романом Насіровим, який має не один, а три паспорти різних країн». Звучить як вирок Насірову. Якщо вже, мовляв, на Банковій потрійне громадянство (за даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім українського і британського, Насіров має ще угорське громадянство) подають як доконаний факт, та ще й з прив’язкою до президентської ініціативи про позбавлення українського паспорта, то це вже тривожний дзвіночок для Насірова.

Але тривога недовго тривала. У СБУ заявили, що документальних матеріалів, які б підтверджували наявність у Насірова іноземного громадянства, у них наразі немає. А потім й у «БПП» про «зайві» паспорти очільника ДФС заговорили без «темникової» категоричності. Нічого, мовляв, ще не доведено.

Схоже, адресована Антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі відповідь британського Нацагентства з боротьби зі злочинністю, в якій підтверджено наявність у Насірова паспорта Великої Британії (навіть серійний номер документа вказали), для ГПУ і СБУ не доказ. Чи доказ, якому не поспішають давати хід? Бо як інакше пояснити, що до процедури позбавлення Насірова українського громадянства досі не дійшло? Ні ГПУ, як у випадку з Артеменком, до Міграційної служби не клопотала. Ні Міграційна служба відповідно не зверталася до Комісії з питань громадянства. А значить, і в президента — алібі, бо проект указу про позбавлення громадянства мала б подати йому вже згадана комісія.

З «газовим» нардепом-утікачем Олександром Онищенком — та ж історія. Ще коли НАБУ заявило про наявність у нього грецького паспорта, а СБУ — російського? І що — де результат? Чим більше таких запитань залишатимуться без відповідей, тим правдивішими видаватимуться підозри, які озвучив нардеп Лещенко, — про використання «паспортних справ» для шантажу і зведення порахунків.

Чи, може, на Банковій вирішили не копати яму, яка ризикує у братську могилу перетворитися? Надто клієнтів на поховання багато. Екс-очільник Одеської ОДА навіть декілька прізвищ озвучив. «Точно знаю, що Борис Ложкін, який був головою Адміністрації президента, має ще ізраїльське громадянство. Знаю, що міністр МВС Арсен Аваков має іноземне громадянство. Також точно знаю, що Яценюк і більшість з коаліції мають іноземні громадянства. Однак цих людей Петро Порошенко не зачіпає, оскільки він сам такий», — заявив Михайло Саакашвілі в ефірі телеканалу ZIK, звинувативши Банкову у намаганні і його українського паспорта позбавити.

Фото president.gov.ua

Схожі новини