Передплата 2024 ВЗ

Москва продовжує переслідування кримських татар

  • 19.05.2017, 09:56
  • 3 069

Історія депортації тісно переплітається з сьогоднішнім днем, коли російський уряд продовжує насильство і переслідування у Криму, наголосила американський дипломат.

США пам’ятають історію депортації кримських татар в 1944 році та відзначають, що Москва не припиняє переслідувати цей народ і сьогодні. Про це заявила 18 травня на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірена у справах Місії США при ОБСЄ Кейт Бернс.

«Сьогодні виповнюються 73-ті роковини масової депортацію понад 230 тисяч кримських татар з їхньої батьківщини за наказом радянської влади. Майже половина з них, переважно жінки, діти й люди похилого віку, загинули між 1944 і 1947 роками», — зауважила очільниця американської делегації.

Історія тісно переплітається з сьогоднішнім днем, коли російський уряд продовжує свою кампанію насильства і переслідувань у Криму, наголосила Кейт Бернс. Американський дипломат вказала, що досі надходять повідомлення про вбивства, зникнення, тюремне ув'язнення й тортури тих у Криму, хто наважується говорити правду про окупацію Росією території України. Вона також нагадала, що близько 20 тисяч кримських татар були вимушені залишити Крим з початку окупації.

Як відомо, 18 травня в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня 1944 року сталінський режим розпочав масову депортацію із Криму близько 200 тисяч корінних мешканців. Майже половина кримських татар загинула в дорозі чи на місцях вигнання. Після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Джерело: УТ

Закатованому росіянами кримському татарину присвоїли звання Героя України

Президент Петро Порошенко підписав указ про присвоєння Решату Аметову звання Героя України.

Про це повідомляє Twitter Порошенка.

"Підписав указ про присвоєння Решату Аметову звання Героя України", - написав Порошенко.

Президент нагадав, що Аметов виходив на акції протесту проти "зелених чоловічків".

"Група невідомих викрала його. Через два тижні його було знайдено закатованим", - написав Порошенко.

Джерело: espreso.tv

В окупованому Криму масово перевіряють документи кримських татар, які вийшли на жалобні заходи

Водночас активісти у соцмережах повідомляють про затримання учасників заходу.

В тимчасово окупованому Криму силовики масово перевіряють документи в людей, які вийшли на жалобні заходи до річниці депортації кримськотатарського народу, що відбувається у Сімферополі в четвер, 18 травня.

За інформацією ЗМІ, документи перевірили і в журналістів, які були присутні на акції.

Водночас, як повідомили активісти у соцмережах, на півострові були випадки затримання кримських татар, зокрема у Феодосії затримали і вже відпустили Сулеймана Кадирова, який намагався покласти квіти.

Окрім, того, у Сімферополі затримали активіста Сервера Кераметова за одиночний пікет. За даними, силовики відібрали пояснення про проведення несанкціонованого заходу, а потім відпустили. Також, затримали ще 10 молодих людей з кримськотатарським прапором.

Як повідомив активіст Наріман Джелялов у Facebook, кримські татари звернулися до влади Росії з вимогою припинити репресії в анексованому Криму. Про це йдеться в документі, опублікованому 18 травня.

У документі вказано, що після початку анексії Криму на півострові були вбиті, викрадені, піддані тортурам, обшукам, затриманням і арештам безліч представників кримськотатарського народу.

Нагадаємо, у Сімферополя о 12:00 почався жалобний захід у зв’язку з річницею депортації кримськотатарського народу. Колона студентів із прапорами і квітами пройшла до пам'ятного знаку, де зібралося близько 50-60 людей. Присутні виконали кримськотатарський гімн і прочитали молитву.

На материковій частині України, в анексованому Криму, а також у багатьох країнах світу 18 травня відбуваються заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року. У цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму вислали за межі півострова. Всього було депортовано понад 200 тисяч людей.

Джерело: УТ

У Криму затримують кримськотатарських активістів

На центральній площі анексованого Сімферополя силовики затримали кримськотатарських активістів.

Про це у четвер повідомив Заїр Смедля на своїй сторінці в Facebook.

"Зараз повідомили про затримання на центральній площі м Сімферополі наших співвітчизників! Серед них Сервер аг'а Караметов, Наріман Джемілєв і Сервер Ізмайлов. Везуть в центральний РВВС", - написав він.

Водночас заступник глави Меджліса Аліше Умеров повідомив, що Ізмайлов — літня людина з хворобою Паркінсона, "який вийшов на площу з національним прапором, і тільки за це його затримали".

Також Наріман Джелялов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що силовики намагалися затримати активіста національного руху кримських татар Сулеймана Кадирова, який прийшов покласти квіти до пам'ятника депортації.

Після з'ясування всіх обставин, Кадирова відпустили.

Як відомо, у четвер голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Рефат Чубаров з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу виступив з трибуни Верховної Ради. Там, серед іншого, він назвав дії президента РФ Володимира Путіна в Криму продовженням репресій радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Джерело: УТ

Кримські татари в окупованому Криму вивісили на подвір'ях траурні та національні прапори

В окупованому Росією Криму кримські татари в 73-ті роковини депортації радянською владою вивісили траурні чорні та національні прапори.

Про це повідомив у Facebook Ленур Іслямов.

При цьому окупанти намагаються завадити кримським татарам здійснювати пам'ятні заходи в громадських місцях. Так, у Бахчисараї камінь, до якого в цей день покладають квіти, заблокували поліцейською машиною.

"День пам'яті депортації кримських татар почався. У Бахчисараї камінь, до якого покладали завжди квіти, заблокували поліцейською машиною. У Сімферополі "з технічних причин" скасували судове засідання у справі Ахтема Чийгоза, куди збиралися прийти кримські татари, щоб потім піти покласти квіти. У Верховного суду Криму зараз стоїть два автобуса з поліцейськими", - повідомив журналіст Антон Наумлюк.

Джерело: espreso.tv

В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар

18 травня відзначається День пам'яті геноциду кримськотатарського народу.

Україна сьогодні на хвилину замовчить. У державі відзначають річницю депортації кримских татар та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу, йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

У цей день 72 роки тому перші ешелони с кримськими татарами рушили з Криму до Середньої Азії. Всього протягом трьох діб тоді примусово вивезли близько 180 тисяч людей, половина депортованих загинула дорогою або у перші місяці заслання.

Сьогодні опівдні, одразу після хвилини мовчання, машини зупиняться на вулицях, а водії натиснуть клаксони - цю акцію оголосив Меджліс.

Водночас у самому анексованому Криму російська окупаційна влада забороняє будь-які акції пам'яті - офіційно у двох містах, Красноперекопську та Судаку. Але відомо, що багатьом кримським татарам в інших містах можновладці натякали, що не треба акцій. У соцмережі напередодні виклали відповідний документ, розповсюджений у Севастополі. Він адресований директорам навчальних закладів.

Нагадаємо, 11 травня Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до світових організацій щодо вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та порушення Росією його прав. Документ передбачає звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства.

Звернення до світової спільноти містить заклик визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом і долучитися 18 травня, у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, до вшанування пам'яті невинних жертв злочину, скоєного комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв протиправних дій російської окупаційної влади.

Джерело: tsn.ua

Схожі новини