Передплата 2024 «Добрий господар»

Кожна область має взяти хоча б вантажівку львівського сміття

За вирішення сміттєвого протистояння взялися нардепи від Львівщини.

Народні депутати від міжфракційного об’єднання «Львівщина» зустрілися з міським головою Львова Андрієм Садовим. Говорили про сміттєву кризу, як її “розрулити”. Станом на 3 квітня переповнено 539 сміттєвих майданчиків (це 43% від усіх майданчиків у Львові). Відходами “по вуха” завалений Сихів. А минулого тижня цей житловий масив був чистий... У Залізничному районі не вивезли відходи з 88 контейнерів, у Сихівському — зі 100, у Франківському — зі 182, у Шевченківському — зі 169.

Народний депутат, співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина» Ігор Васюник розповів “ВЗ”, що Андрій Садовий вперше запросив депутатів Верховної Ради від Львівщини до розмови про вирішення сміттєвої проблеми. “Будемо об’єднувати зусилля, - каже Ігор Васюник. - У вівторок, 4 квітня, народні депутати, які представляють Львів та область від різних політичних сил, зберуться у парламенті і напрацьовуватимуть спільний план дій та конкретні кроки для вирішення проблеми комплексно. Треба нарешті припинити це загальноукраїнське політичне сміттєве протистояння, яке переросло у посміховисько”.

Уточнюю у нардепа про план дій. “Все одно, чи сміттєперероробний завод будуватимуть французи, чи поляки, - каже Ігор Васюник. - Головне, щоб нарешті хтось почав зведення. Поки будуватимуть завод, треба щось робити зі сміттям. Пропозиція — треба просити інші міста України взяти хоча би по вантажівці на свої полігони. Райони Львівщини теж повинні приймати у себе певну кількість сміття. Третє питання — рекультивація Грибовицького сміттєзвалища, це треба розглянути в комплексі”.

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергій Бабак додав: “В Україні працюють 1700 сміттєзвалищ, 80% з них - з пострадянських часів, їх можна закрити. Тому це комплексна проблема, яку потрібно вирішити з державою. Якщо завтра у будь-якому місті обласного центру за формальними ознаками закрити полігон, то буде така ситуація, як у Львові: не буде куди вивозити сміття. Згідно з ухвалою суду, Грибовицьке сміттєзвалище закрите.

Працюємо над утилізацією небезпечних інфільтратів, які там накопичувались в озерах, виконуємо роботи з посилення дамби. Нам потрібно, щоб договори на вивіз сміття були довготривалі. А для цього необхідна підтримка інших областей для вивезення сміття зі Львова”.

Схожі новини