Передплата 2024 «Добра кухня»

Заставу не платитимуть. Захист Насірова скаржитиметься до ЄСПЛ

  • 13.03.2017, 16:40
  • 2 591

Захист відстороненого голови ДФС Романа Насірова подаватиме скаргу до Європейського суду з прав людини

Про це у ефірі Еспресо.TV розповів адвокат Романа Насірова Олександр Лисак.

"Рішення апеляційної інстанції не оскаржується. Це останнє рішення щодо запобіжного заходу. Наступна стадія у нас - Європейський суд з прав людини. Після отримання повного тексту ухвали будемо подавати. Подання у нас практично готове. Єдине, що треба визначити — це перелік порушень, які ми зможемо довести", - сказав Лисак.

За його словами, зараз заставу за Романа Насірова вносити не будуть.

"Сторона захисту взагалі не розглядає внесення застави. Завтра ми обговоримо ситуацію з нашим клієнтом", - пояснив адвокат.

Насіров прокоментував програш апеляції

Арештований глава ДФС Роман Насіров очікує на швидке доведення його справи до суду

Про це він заявив у залі суду.

"Моє бажання і наполягання: чим швидше ця справа дійде до суду, тим швидше ми зможемо довести мою невинність і бездоказовість обвинувачення", - заявив Насіров.

Арештований глава ДФС заявив, що після засідання суду їде у СІЗО.

На запитання журналістів, чи буде він вносити заставу, Насіров сказав, що "навіть якби у нього були такі гроші або бажання", то він їх фізично внести б не зміг.

Насіров каже, що немає ніяких ризиків того, що він може переховуватись від слідства.

Арештований глава ДФС заявив, що у його камері в СІЗО "не найкращі умови", але визнав, що є камери і з гіршими умовами.

Суд залишив Насірова під вартою, застава — стара

Апеляційний суд Києва прийняв рішення залишити під вартою відстороненого голову ДФС Романа Насірова.

Таке рішення суд ухвалив у понеділок, 13 березня.

САП умовляє суд збільшити заставу Насірову: "Родина не бідує"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить Апеляційний суд Києва збільшити розмір застави для Романа Насірова до 2 мільярдів гривень, а захисту відстороненого голови Державної фіскальної служби відмовити у задоволенні скарги.

Про це заявив прокурор четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов, виступаючи у суді після короткої перерви.

Він висловив переконання, що родина Насірова може внести таку заставу.

"Родина, м’яко кажучи, не бідує… Розмір лише офіційних даних, викладених у декларації, при переведенні за курсом, складає близько 55 мільйонів гривень", — заявив прокурор.

Коментуючи "яблуневі сади", він сказав, що Насіров володіє землею на Чернігівщині, вартість якої загалом щонайменше 2 мільйони гривень. Також у користуванні Романа Насірова перебуває 24,3 гектари, він має дві квартири у Лондоні, які САП розглядає як майновий стан підозрюваного та ризик переховуватися від слідства та суду.

Прокурор також зазначив, що Роман Насіров мешкає у 3-поверховому будинку в Козині, оформленому на дружину, має кілька квартир у Києві та кілька автомобілів, а дружина Насірова також володіє земельними ділянками й має корпоративні права у ТОВ.

За словами Перова, лише задекларований прибуток сім'ї "складає понад 9 мільйонів гривень".

"Його (Насірова) тесть є досить заможною людиною", — додав прокурор.

Натомість розмір збитків державі від дій керівника ДФС складає понад 2 мільярди гривень, що за рішенням Європейського суду є підставою для співмірної застави, наголосив він.

Тому сторона звинувачення вважає необґрунтованим рішення суду першої інстанції про розмір застави у 100 мільйонів гривень

По суті справи прокурор поцікавився, "яким чином можна надавати розстрочення кілька разів, якщо борг не сплачується?", і наголосив, що відстрочку надавали "заднім числом".

За словами Перова, так "з 2 мільйонів заборгованість стає 2 мільярди" — при тому, що оператори спільної діяльності не мали права звертатися по неї до ДФС.

Коментуючи вручення підозри та затримання Насірова у лікарні "Феофанія", прокурор сказав, що слухати з заплющеними очима чи з розплющеними, брати чи не брати підозру — це лише поведінка підозрюваного.

Перов також звинуватив захисників Насірова у маніпуляціях терміном "судово-медичної експертизи", адже та робиться на певний момент.

Він заявив, що лист, який надходив до НАБУ від директора Науково-дослідного інституту, слід розглядати виключно як наслідок листів Насірова та як елемент додаткового ризику того, що чиновник впливає на експертів.

Насіров божиться, що ні в чому не винен

Відсторонений голова ДФС Роман Насіров відкидає усі звинувачення НАБУ та САП.

Про це він заявив під час розгляду апеляційної скарги щодо його арешту в понеділок.

"Я не винен всі обвинувачення вважаю безпідставними. Своє затримання вважаю незаконним і з порушенням усіх процесуальних норм", - зазначив Насіров.

Він також зазначив, що всі дії, які він робив на посаді ДФС були абсолютно законними. "2 млрд розстрочки - це абсолютно звичайна справа, була наприклад розстрочка "Укрнафти" - там розстрочка 10 млрд гривень", - зазначив він.

"Це дуже вузькоспеціалізована тема, не кожен може говорити про розстрочення чи відстрочення зобов'язань. Відповідно до статті 100 податкового кодексу будь-який платник податків має право на розстрочення. Є відповідна процедура. Наприклад, якщо є загроза банкрутства через сплату податків. Для розстрочки повинні бути дві речі: звернення платника податків з відповідними документами та висновки територіальних органів", - зазначив він.

"Я, як голова ДФС не мав права не підписувати відстрочку на підставі висновків територіальних органів", - зазначив він.

Насіров також зазначив, що економічна експертиза, на якій базується підозра, не є обґрунтованою, тому що базується на методичних рекомендаціях ДФС, які не є нормативними документами.

Також він заперечив співпрацю з Олександром Онищенком. "Я точно нікому з депутатів не догодив. Детективи НАБУ щось видумують і пишуть", - обурився він.

Також він наголосив, що не надавав незаконних вказівок територіальним органам ДФС. "Це ніяк не встановлено, це вигадки. хтось подумав, що я можу надавати незаконні вказівки, це безглуздо", - сказав Насіров.

Крім того Насіров поскаржився, що НАБУ не повідомило ДФС про розслідування щодо підприємств, близьких до Онищенка.

"Вони проводили розслідування і не поінформували нас, не попередили, щоб ми не давали розстрочку, що можуть бути підозрювані, злочинна група… в мене питання, може тоді детективи НАБУ, знаючи про можливий злочин, якось допомагали процесу і ніяк не реагували на нього", - спитав Насіров.

Джерело: УП

Адвокати Насірова порівняли його з Ісусом і поскаржилися на тиск депутатів

Захист відстороненого голови ДФС Романа Насірова стверджує, що економічна експертиза КНДІСЕ не може слугувати доказом у справі їхнього підзахисного.

Про це адвокати Насірова заявили у судовому засіданні з розгляду апеляції щодо його арешту в понеділок. Зокрема адвокати з посиланням на ЗМІ заявили, що директор КНДІСЕ Олександр Рувін відкликав цю експертизу. Суд визначив, що розгляне це клопотання у нарадчій кімнаті.

Водночас прокурори САП в розмові з УП пояснили, що через відкликання Рувіна, вони допитували всіх експертів, які проводили цю експертизу, тому експертиза є обґрунтованим доказом. Крім того адвокат Олександр Мірошник зазначив, що докази у справі необґрунтовані. Також він зазначив, суд першої інстанції не належно розглянув клопотання про взяття під варту Насірова.

"Згідно з КПК клопотання щодо чиновника класу "А" має розглядати не один суддя, а три судді", - зазначив адвокат.

Також Мірошник поскаржився на тиск народних депутатів та активістів на суд. "Ми спостерігали погрози на адресу нашого підзахисного. Деякі народні депутати звинувачують Романа Насірова для своїх політичних бонусів", - зазначив він.

"Ми просимо скасувати ухвалу суду першої інстанції. Постановити нову ухвалу - повністю відмовити у клопотання САП", - сказав Мірошник.

Крім того, адвокат Насірова Віктор Петруненко порівняв судовий процес над його підзахисним із древнім Римом.

"Ми бачили, що робиться на вулиці. Дві тисячі років тому так само кричали: "Розіпни", - зазначив Петруненко.

"Древні римляни говорили, що суспільство вимагає хліба і видовищ, хліб є, але в суді є ті, хто хоче видовищ", - сказав адвокат.

У своєму виступі він заявив, що розстрочки надані підприємства Олександра Онищенка були абсолютно законними і його підзахисний лише виконував свою законну роботу.

"Повертаючись до Риму. Видовище було у тому, що одна людина порухом пальця могла вирішити долю людини. Такі аналогії ми бачимо і сьогодні", - додав адвокат.

Крім того захист заявив суду клопотання, щоб суддя дозволив Насірову бути присутнім під час розгляду апеляції поза скляним боксом.

Однак суд відхилив це клопотання, при цьому задовольнив клопотання захисту про долучення до справи медичних довідок з клініки "Феофанія".

Як відомо, в понеділок Апеляційний суд Києва розглядає апеляцію захисту Насірова на рішення Солом'янського суду про взяття голови ДФС під варту строком на 60 діб з можливістю внесення застави в 100 млн гривень.

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький очікує, що обвинувальний акт щодо відстороненого глави ДФС Романа Насірова буде спрямований до суду через 2 місяці.

В ніч на 8 березня Солом'янський райсуд Києва обрав відстороненому голові ДФС Роману Насірову запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 млн. гривень.

За даними САП, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах нардепа Олександра Онищенка, дав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочку податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр". Тим самим державі було завдано збитків на суму близько 2 млрд. грн.

Наразі Насіров утримується у чотиримісній камері Лук'янівського СІЗО, судове засідання щодо розгляду апеляційної скарги на запобіжний захід та суму застави, призначено на 13 березня 2017 року.

Джерело: УП

Насіров і депутати вже в суді, під судом - активісти

Під Апеляційний судом Києва, де розпочинається апеляційної скарги щодо арешту голови ДФС Романа Насірова, зібралося більше сотні молодих людей з нашивками "Національний корпус

Про це повідовляють кореспонденти УП.

Активісти на вулиці вигукують : "Насірова під арешт".

Сам Насіров уже перебуває у залі суду в боксі для арештованих. Він одягнений в костюм.

Також у залі перебувають кілька народних депутатів, зокрема представник фракції "Народний фронт" Олександр Кірш, та позафракційний Юрій Дерев'янко.

Станом на 11:07 до зали зайшла колегія з п'яти суддів, засідання розпочалося.

Схожі новини