Передплата 2024 ВЗ

І пораненим бійцям допомагати, і Авдіївку годувати...

Попри те, у волонтерів неоднозначне ставлення до збирання «гуманітарки» для розстріляного міста.

По всій Україні люди масово збирають допомогу для жителів розбомбленої Авдіївки. Такими заголовками рясніє Інтернет. У місті на Донеччині, яке стало епіцентром військового протистояння, оголошено надзвичайний стан (за температури до мінус 20 — перебої зі світлом, немає гарячої води та опалення). У переліку міст, де небайдужі організували спеціальні пункти для збирання теплих речей, харчів та медикаментів для мирних біженців, є і Львів. Однак знайти у місті Лева такий пункт збору “гуманітарки” — заняття непросте...

Журналіст “ВЗ” зателефонувала у міську та обласну ради із запитанням, чи централізовано організовують збирання “гуманітарки”. Ні там, ні там нічого подібного не чули... Телефоную волонтерам з Волонтерської сотні, які постійно опікуються проблемами воїнів АТО, збирають і переправляють гуманітарну допомогу на схід. “Регулярно збираємо теплі речі, ліки та харчі, — розповідає волонтер Світлана Сидоренко. — Консервацію, печиво, варення, ковдри матраци — цього тижня буде везти машина. Те, що менше важить, відправляємо “Новою поштою”. Відправляємо нашим хлопцям, які воюють біля Авдіївки, — “Правому сектору”, батальйону “Донбас”, морпіхам”. На моє запитання, чи передають допомогу постраждалим жителям Авдіївки, пані Світлана спочатку помітно зніяковіла, а потім відповіла: “Ми категорично проти того, щоб передавати допомогу місцевому населенню! Це вони “злили” Авдіївку! Вони співпрацюють зі сепаратистами, дають їм “наводки” на розташування наших бійців...”.

Львівська журналістка і волонтер Ксенія Климу співпраці із Центром забезпечення військових постійно возить гуманітарну допомогу на передову. Зараз Ксенія — в Авдіївці. “Зібрали допомогу спеціально за дзвінком військового госпіталю, який має нагальні конкретні потреби, — розповідає Ксенія. — Зараз є великий потік наших поранених, ми цієї ночі ночували в госпіталі. Буквально перед нашим виїздом мені телефонував хірург з цього шпиталю і попросив привезти апарати зов­нішньої фіксації кісток. Тому що у нього цих апаратів залишалося на півдоби.

Бо 80% поранень — це саме кінцівки. І ми, і медики Львівщини оперативно скинулися просто грошима і в Києві купили ці апарати за мінімальною ціною і довезли. Потім була велика потреба в одязі, білизні, ковдрах, подушках. Хлопців привозять поранених, одяг розрізають, викидають — їх треба в щось одягнути. В Авдіївці значно холодніше, ніж у нас. Цієї ночі тут прогнозують мінус 20”.

Ксенія розповідає, що порівняно з минулою поїздкою в Авдіївку (вона була там три тижні тому) з’явилося багато вирв від обстрілів важкою артилерією. Місто виглядає по-іншому: якщо минулого разу люди спокійно гуляли по вулицях, тепер тут людей майже нема. Чути вибухи, ситуація напружена. По вирвах видно, що снаряди долітають до міста. “Коли ми їхали у бік Авдіївки, бачили колону з автобусів, яка вивозила місцеве населення з міста, - каже Ксенія. - Люди евакуйовуються з Авдіївки. Вчора хлопці нам показували черговий будинок, в який влучили снаряди. Бойовики свідомо ціляться в населені пункти, по цивільних будинках, хоча добре знають, де розташовані позиції наших військових”.

- Ксеніє, у деяких волонтерів є такі думки, що не варто допомагати саме цивільному населенню Авдіївки, мовляв, вони там заодно з окупантами...

- Шкода маленьких дітей і стареньких. А про інших — двояке відчуття. Обстріли почалися 29 січня. І хоч хотілося вірити, що місцеві люди усвідомили, “хто є ху”. Але коли виставили в медіа ці картинки, що в чергах за безкоштовною гарячою їжею стоять здорові мужики, мене це обурило. Хоча цього зараз на вулицях не бачу. Так, ми допоможемо мирному населенню. Ми їм допоможемо зрозуміти правду. Але не допустимо, щоб вони просто нас використовували. Створився штучний ажіотаж довкола питання гуманітарної допомоги жителям Авдіївки. Це роздута тема. Також ми бачили тут цілу колону машин гуманітарної допомоги Фонду Рината Ахметова. В Авдіївці і в мирний час було двадцять тисяч населення. Хіба їм потрібно зараз стільки цієї допомоги?”.

І все-таки у Львові збирають допомогу для жителів Авдіївки — в обласній філармонії. Як розповіла “ВЗ” директор-розпорядник симфонічного оркестру INSO-Львів Тетяна Прилипко, у філармонії виділили спеціальну кімнату, де приймають “гуманітарку” від усіх небайдужих. Минулого тижня дали оголошення про це, люди відгукнулися. Минулої п’ятниці відправили першу партію вантажу загальною вагою 762 кілограми. У філармонії збирають теплі речі, ковдри, засоби гігієни, протизастудні медикаменти, а також харчі довготривалого зберігання. Усе це передають волонтерам із Донецька, які облаштували тимчасовий притулок для біженців у сусідньому з Авдіївкою Ізюмі. Туди вже звернулося майже 200 дорослих та 90 дітей.

Фото Радіо «Свобода»

Схожі новини