Передплата 2024 ВЗ

Школи Маріуполя закрили на карантин через грип

  • 18.12.2016, 13:16
  • 3 440

З понеділка, 19 лютого, школи Маріуполя закриваються на карантин через епідемію грипу та ГРВІ.

Про це повідомляється на сайті мерії.

Відзначається, що в місті захворюваність дітей шкільного віку зросла вдвічі - 175 дітей перебувають на стаціонарному лікуванні в лікарнях. На карантин були закриті 52 класи в 12 школах.

"У зв'язку із зростанням захворюваності, а також з метою попередження епідемічних ускладнень з грипу та ГРВІ, згідно з розпорядженням міського голови "Про затвердження комплексного плану заходів з профілактики грипу та ГРВІ в місті Маріуполі на 2013-2017 роки" з 19 грудня вводяться заходи на період епідемічного підйому захворюваності населення на ГРВІ та грип. У школах проводяться карантинні заходи", - йдеться в повідомленні.

Про відновлення занять буде повідомлено додатково.

За чотири дні захворіло більше 37 тисяч киян

У період з 12 до 15 грудня в столиці зареєструвалося 37 тис. 276 людей хворих на грип та ГРВІ.

Більше половини з них - діти шкільного віку. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

"Показник захворюваності, порівняно з аналогічним періодом попереднього тижня, збільшився на 41,5 відсотки", - заявив він.

Додав, що зростання захворюваності найбільше спостерігається серед дорослих.

В Україні поширюється вірус грипу типу H1N1, або так званий свинячий грип. Деякі школи закривають на карантин. Найбільше хворих у Чернівецькій, Полтавській, Дніпропетровській, Тернопільській областях.

Україною "гуляють" більше 30 вірусів, але "гонконг" фахівці поки не підтверджують

Україна ще не відправляла до світових лабораторій зразки вірусів грипу.

Про це на брифінгу заявила заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту ім. Громашевського Алла Мироненко, повідомляє Укрінформ.

"Якщо говорити про штам, ми так думаємо, що це той "гонконг", який ми очікували. Поки що досліджень антигенів вірусу ми ще не проводили і не відправляли наші віруси до світових центрів грипу. Плануємо наступного тижня. Виділено вже більше 30 вірусів. Це переважно Н3N2, а чи це "гонконг", чи змінений, це ще будемо говорити. Але судячи з того, хто щеплений - не захворіли, вакцина працює, а в її склад увійшов і "гонконг", - сказала Мироненко.

Вона зазначила, що у вакцинах, які цього року випускали фармвиробники, і які рекомендовані ВООЗ, враховані всі віруси, які зараз циркулюють у північній півкулі.

Для запобігання захворюванню лікарі радять дотримуватися профілактичних заходів: провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. Необхідно також вести здоровий образ життя, якщо є хронічні захворювання, то звернути увагу на профілактику загострень. Крім того потрібно дотримуватися звичайних правил гігієни: мити руки, не торкатися слизових оболонок очей, рота, носа. Серед запобіжних заходів лікарі назвали також і кварцеве опромінення приміщення, при якому віруси у повітрі гинуть.

Лікарі також наголошують, що самостійно займатися лікуванням не варто, а у випадку захворювання потрібно звернутися до лікаря, який визначить, чи є ускладнення. Серед основних ускладнень грипу фахівці назвали бронхіт та пневмонію, у людей з хронічними захворюваннями можуть бути загострення.

За словами лікарів, перебіг захворювання може бути різним, і витрачати гроші на широкорозрекламовані препарати проти грипу не варто, через те, що дієвість їх не підтверджена. На віруси грипу діють речовини "озальтамивир" та "занамивир", які входять в склад таких препаратів, як "Таміфлю" і "Реленца". Цими препаратами забезпечуються лікарні і їх використовують при лікуванні грипу з ускладненнями.

У Києві на карантин закрили майже сто шкіл

Школи, які закрилися на початку тижня, із понеділка можуть відновити роботу.

У Києві станом 15 грудня 96 шкіл було закрито на карантин, третина з них — частково. Про це повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник.

"На вчорашній день 96 шкіл було закрито на карантин. Із них третину було закрито частково. Епідпоріг в Києві загалом перевищено на 30%"ж — сказав Поворозник.

У відповідь на прохання спрогнозувати ситуацію на найближчий час він сказав: "Це безпосередньо вирішують директори шкіл разом з батьківськими комітетами. Тому що розповсюдженість хвороби по території міста неоднорідна. Я думаю, що ситуація буде розвиватися таким чином: одні будуть закриватися, інші відкриватися. Так, як це відбувається на сьогодні".

Окрім того, Поворознюк висловив сподівання, що з понеділка школи, які закрилися на початку тижня, відновлять свою роботу.

Як повідомлялося, у Києві епідпоріг захворюваності на грип перевищив 30%.

Джерело: Телеканал 112

У Житомирі всі школи закрили на карантин

Зважаючи на погіршення епідеміологічної ситуації, в усіх школах Житомира на тиждень вирішили ввести карантин.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на заступника Житомирського міського голови Матвія Хренова.

"На оперативному штабі, який відбувся 14 грудня, всі члени одноголосно проголосували за те, щоб призупинити навчальний процес у школах міста Житомира з 19 грудня по неділю, 25 грудня. Тобто на сім днів. А вже наступної п'ятниці, 23 грудня, оперативний штаб знову планує зібратися, аби визначитися, чи продовжувати надалі обмежувальні заходи в навчальних закладах. Усе буде залежати від рівня епідеміологічної ситуації в обласному центрі і темпів поширення грипу", - зазначив Хренов.

Водночас, як повідомив начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА, нині загалом на Житомирщині через грип і ГРВІ обмежувальні заходи ввели у 17 школах.

За оперативною інформацією Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України, в області значно ускладнилась епідемічна ситуація.

"Зареєстровано 8107 хворих, що на 22,7% вище епідемічного порогу та на 27% більше, ніж за попередній тиждень. Перевищення епідемічних порогів також є в Брусилівському, Коростишівському, Малинському та Радомишльському районах. Серед хворих - 5648 дітей (69,7%). Захворюваність серед дитячого населення зросла на 22,4%. За минулий тиждень госпіталізовано 339 хворих, з них 294 (86,7%) становлять діти", - йдеться у повідомленні.

При цьому в місті Житомирі загалом захворіли 2288 осіб, з яких 1723 - це діти, а серед 142 госпіталізованих нині в лікарнях перебувають 135 дітей.

При вірусологічному обстеженні хворих фахівці лабораторного центру встановили, що захворювання були викликані аденовірусами - 33,3%, парагрипом - 38,8%, Rs-вірусами - 11,2% та грипом А - 16,6%.

"На останньому тижні при моніторинговому обстеженні дев'яти хворих методом полімеразної ланцюгової реакції у п'яти хворих (55,5%) виділений збудник грипу А (Н3N2), що свідчить про переважну циркуляцію даного збудника в Житомирській області, який викликає захворювання на грип", - уточнюють в держустанові.

В Україні ще одна людина померла від грипу

Це третя зафіксована смерть в епідсезоні.

Через грип у Дніпропетровській області помер 60-річний чоловік. Про це повідомили в Українському центрі контролю за соціально небезпечними хворобами.

Медики зазначили, що чоловік був у групі ризику — він мав ішемічну хворобу серця.

Найгіршу ситуацію з захворюваністю на грип спостерігають у Чернівецькій, Дніпропетровській та Полтавській областях.

Джерело: Тиждень.ua

Школи Тернополя та Херсона закрили на карантин

Карантин ввели через підвищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ

З середи, 14 грудня, у школах Тернополя та Херсона ввели карантин через підвищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ.

"У Тернополі перевищено епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ на 6,2%. Причому кількість хворих щоразу збільшується, половина з них - діти", - повідомив заступник міського голови Тернополя Леонід Біцюра.

У школах міста припинено навчання з 14 по 16 грудня. Також рекомендовано призупинити навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах міста. Крім того, в місцях масового скупчення людей буде введено масковий режим, а також посилена дезінфекція транспорту та приміщень.

У Херсоні заняття в школах призупинили з 14 по 20 грудня. "З 14 по 20 грудня 2016 року включно призупинено навчально-виховний процес у загальноосвітніх закладах Херсона", - повідомив начальник міськуправління освіти Юрій Ніконов.

Джерело: Новое время

Грип: В 11 областях перевищений епідпоріг

За 49 тиждень (з 5 по 11 грудня) епідемічного сезону в Україні на грип та ГРВІ захворіло понад 300 тисяч осіб. Епідпоріг перевищено в 11 областях.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"За оперативними даними територіальних органів системи охорони здоров'я, за звітний тиждень на грип та ГРВІ захворіло 300411 осіб, з них 67 % - діти віком до 17 років. Показник захворюваності на грип та ГРВІ на 30,9 % більший за попередній. Найвищий показник зареєстровано в Чернівецькій, найменший - у Закарпатській областях", - йдеться у повідомленні.

У 11 областях України та місті Києві інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги. У Чернівецькій області зареєстровано перевищення показників у 2,4 рази, в Полтавській - вдвічі, у Дніпропетровській - у 1,7 рази.

На звітному тижні темп приросту захворюваності серед дорослих і дітей до 17 років збільшився на 15,5 % та 26,2 % відповідно. Це відбулося за рахунок значної активності епідемічного процесу у Чернівецькій, Тернопільській та Полтавських областях.

На 32,5 % збільшилась кількість хворих, які звернулися за медичною допомогою і потребували госпіталізації.

Для підтвердження діагнозу «Грип» фахівці лабораторних центрів МОЗ України протягом звітного періоду провели 495 досліджень зразків матеріалу від хворих на грип та ГРВІ методом імунофлюоресцентної мікроскопії. З них у 38 % випадків отримані позитивні результати. У структурі виявлених респіраторних вірусів, як і раніше, домінують віруси парагрипу.

На 49 тижні 2016 року зареєстрований та підтверджений методом ПЛР летальний випадок від грипу в Дніпропетровській області. Хворий у віці 60 років належав до групи ризику, страждав на ішемічну хворобу серця.

Загалом з початку епідемічного сезону (03.10 - 11.12.2016) в Україні зареєстровано 1845274 хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, перехворіло 4,3 % населення (аналіз проводився без урахування даних АР Криму та м. Севастополя).

Схожі новини