Передплата 2024 «Добрий господар»

Кредит із «запашком»

На рекультивацію Грибовицького смітника та новий сміттєпереробний завод уряд погодив 75 мільйонів євро кредитних коштів. Залишилося домовитися з громадою Малехова...

Під час візиту на Львівщину прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд погодив кредит Європейського інвестиційного банку для рекультивації Грибовицького полігона та зведення на Львівщині сміттєпереробного заводу. Ціна питання — 75 мільйонів євро. Кредит розрахований на 25 років під 1,5% річних. У Львівській мерії кажуть, така кредитна пропозиція вигідна, мовляв, це найдешевші річні відсотки.

75-мільйонний кредит для Львова пройшов погодження на рівні Міністерства фінансів. “Уряд готовий всіляко сприяти Львову у вирішенні сміттєвої проблеми, - заявив Володимир Гройсман. - Розумію, від неї страждають люди, які живуть навколо полігона. Розумію, це величезна проблема для жителів Львова. Тому наше завдання — допомогти. Тож уряд погодив виділення кредитних коштів на рекультивацію смітника. Після цього міська рада має провести переговорний процес із Європейським інвестиційним банком. І щойно вони узгодять усі параметри взаємодії, уряд це також підтримає”.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що будівництво нової надпотужної сміттєпереробної лінії заплановано уже наступного року. “Переконаний, дуже швидко розпочнемо процес проектування, щоб наступного року стартувати з будівництвом заводу з глибинної переробки сміття, - наголосив мер Львова. - Зараз почнемо рекультивацію. Незважаючи на труднощі в розмові з малехівською громадою, втручання політичних чинників, будемо йти вперед і проведемо рекультивацію. Мені приємно, що сьогодні ситуація набагато краща, ніж була. Хоча вона не ідеальна: щодня маємо проблеми з вивезенням відходів. Вивозити по 700 тонн сміття — нелегко”.

За словами Андрія Садового, з вивезенням сміття не справляється лише один перевізник, бо йому нема куди вивозити. Понад 10% контейнерних майданчиків міста переповнені. Стоять день-два, а потім їх вивільняють. “Після закриття Грибовицького полігона навантаження на Львів збільшилось ще й за рахунок сміття з навколишніх районів, які також користувались Грибовицьким полігоном, - каже пан Садовий. - Усі служби працюють практично в умовах надзвичайної ситуації. Сесія сільради Малехова вкотре відкинула нашу пропозицію щодо співпраці. Це серйозно ускладнює нашу ситуацію, адже знаходити нові полігони стає все складніше. Позиція сільської громади, на жаль, не вирішує і проблеми самого села. Адже ситуація на полігоні, якщо не розпочати його рекультивацію, стабілізацію, лише погіршуватиметься”.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала до представників громади Малехова, щоб дізнатися, чому на сесії не погоджено рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Громадський активіст, еколог, депутат Дублянської селищної ради Ігор Іванюк розповів, що малехівці не погодили договір співпраці з Львівською міською радою через кілька причин. Перша — не вірять меру Львова Андрію Садовому. Той, мовляв, вже десять років годує обіцянками жителів Грибовичів та Малехова щодо соціальних гарантій. Школа у Малехові мала бути зведена ще у 2006 році, а Народний дім у Грибовичах почали зводити і не завершили... Друга причина — люди хочуть гарантій. Доки не переконаються, що їх вкотре не обманюють, каже Ігор Іванюк, доти не буде погоджено жодної угоди із мерією Львова.

“Людей напружило те, що досі немає реального проекту рекультивації, - наголосив Ігор Іванюк. - Немає також жодних робіт щодо заводу з переробки відходів. Хочемо якісної рекультивації Грибовицького смітника. Жителі категорично проти, щоб під час рекультивації туди ще чотири роки вивозили сміття зі Львова”.

— Але ж боятися нема чого, бо Володимир Гройсман дав урядову гарантію — гроші на рекультивацію погоджено. Жителі Грибовичів та Малехова самі ж ініціювали зустріч з паном Гройсманом, щоб він став особистим гарантом у вирішенні довгограючої сміттєвої проблеми.

— Справді, Гройсман зустрівся з громадою Грибовичів та Малехова. Гройсман запропонував взяти все у свої руки, а саме — створити спеціальне комунальне підприємство і починати рекультивацію сміттє­звалища. На рахунок цього підприємства Львівська міська рада має “закинути” кредитні кошти, передбачені на рекультивацію. Громади обох сіл ще не ухвалили кінцевого рішення щодо пропозиції Гройсмана.

Він дав вказівку голові Львівської ОДА Олегу Синютці підтримувати ініціативну групу мешканців, дослухатися до їхніх зауважень, запрошувати на свої наради. Усе для того, щоб громада Грибовичів та Малехова брала участь у вирішенні екологічної проблеми. Під час зустрічі Садовий почав голосно заявляти, мовляв, з наступного тижня вже приступає до рекультивації Грибовицького смітника. На це почув відповідь від Гройсмана: “Почекай з цим! Спочатку покажи документи, проект рекультивації, а тоді вже щось роби”.

Фото “Варти-1”

Схожі новини