Передплата 2024 ВЗ

«Це неприпустимо – просто взяти і забрати стипендії»

Студенти обурені заявами Міністерства фінансів щодо позбавлення їх стипендій.

“Високий Замок” вже писав про резонансну ініціативу Міністерства фінансів з наступного бюджетного року позбавити стипендій більшість студентів України. Міністр фінансів Олександр Данилюк обґрунтував наміри міністерства тим, що «порівняно з іншими європейськими країнами Україна — унікальна. Стипендії отримують практично всі». Тому міністерство пропонує, щоб «не розмазувати гроші тонким шаром», а в умовах економії розпоряджатися бюджетними коштами точково й адресно, і розділити стипендії на два складники. «Перший — це соціальна підтримка малозабезпеченим верствам населення, зокрема дітям-інвалідам. Другий — академічні стипендії, які буде отримувати обмежена кількість людей у вузах», — пояснив міністр.

Як сприймають “ноу-хау” на місцях? Голова профспілкової організації студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Білинський у розмові з журналістом “ВЗ” звернув увагу на те, що недавно Верховна Рада України ухвалила новий довгоочікуваний Закон України “Про вищу освіту”. Донедавна тривалий час жили за іншим законом. У новому законі чітко прописано, що розмір академічної стипендії має бути на рівні прожиткового мінімуму громадян. Однак на сьогодні стипендія становить 825 грн., що до прожиткового мінімуму не дотягує.

Ще один пункт цього закону передбачає те, що студенти отримуватимуть стипендії за рейтингом успішності.

«Студенти очікують тих змін, які передбачені законом України, — і високих стипендій, і виплат за рейтингом. Міністерство до сьогодні не ввело в дію ці пункти», — наголосив Андрій Білинський.

Він також розповів, що є багато різних документів, зокрема і законів України, які передбачають соціальні стипендії ще певним категоріям осіб. Для прикладу, соціальні стипендії повинні мати діти шахтарів. Але досі змін не внесено, і такі стипендії не виплачуються. У липні 2015 року внесено зміни до законодавства України, які передбачають державну цільову підтримку учасникам АТО, дітям учасників АТО і особам, переселеним із тимчасово окупованих територій. Відповідно до цих документів, передбачається часткове або повне звільнення від сплати за навчання, соціальна стипендія, безкоштовне проживання в гуртожитку та інші пільги, як-от безкоштовний доступ до Інтернету.

«Приймаємо зміни — не виконуємо їх, — сказав Андрій Білинський. — Ще приймаємо зміни — і знову не виконуємо. Якщо хочемо жити у правовій державі, то потрібно робити зміни і виконувати їх, і тоді вже наступним кроком робити нові зміни».

Студенти погоджуються, що, можливо, і варто переглянути правила нарахування стипендій. Але перед цим повинно відбутися обговорення, якого не було. Неприпустимо просто взяти і забрати стипендії.

Студентка другого курсу факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка Соломія Савченко переконана: «Влада хоче зекономити абсолютно на всьому, але в першу чергу на пересічних громадянах. Думаю, є значно заможніші верстви населення, на яких можна економити».

Керівник студентського відділу ЛНУ імені Івана Франка Любомира Мандзій зазначає: «Повідомлення Міністерства фінансів України про те, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені тільки для учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, а також аспірантам та докторантам, є прямим порушенням Закону України «Про вищу освіту». Зокрема, розмір стипендіального фонду вищого навчального закладу, йдеться у статті 62 пункті 4 цього закону, повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як двом третинам і не більш як 75 відсоткам студентів денної форми навчання, які навчаються за кошти державного бюджету, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії».

Любомира Мандзій переконана, що Міністерство фінансів України не вправі обмежувати виплату стипендій студентам, адже Міністерство освіти і науки України не розробляло нормативно-правових актів для зниження рівня стипендіального забезпечення і цю ініціативу не підтримує.

Натомість один з ректорів львівського вузу вважає, що тема стипендій — це фейк, що відволікає від інших проблем у вищій освіті. Адже, на думку цього ректора, Верховна Рада під тиском студентських протестів не дасть добро на такий кардинальний крок.

Схожі новини