Передплата 2024 ВЗ

«Якщо у вас посадовець вимагає гроші, то йдіть не по гроші, а у НАБУ...»

У Львові відкрили територіальне управління Національного антикорупційного бюро.

Львів став першим містом, де Національне антикорупційне бюро України відкрило своє територіальне управління. Усього таких регіональних офісів планується відкрити ще два - в Одесі і Харкові. Перерізати стрічку на вході до новенької громадської приймальні НАБУ у Львові приїхали директор НАБУ Артем Ситник і заступник генпрокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Начальником Львівського теруправління НАБУ, нагадаємо, в результаті прозорого конкурсу призначено адвоката Тараса Лопушанського.

Юрисдикція теруправління поширюється на вісім областей — Львівську, Волинську, Закарпатську, Чернівецьку, Тернопільську, Івано-Франківську, Рівненську та Хмельницьку. Юрисдикція Одеського теруправління буде поширюватися на південні області, Харківського - на східні. Київський же офіс буде курирувати центральні і північні області. Особами, підслідними НАБУ, є судді, депутати, керівний склад державних органів і органів місцевого самоврядування.

“Відкрити перше відділення саме у Львові - це було моє особисте бажання, бо Львів, вважаю, найбільш прогресивне українське місто, - сказав під час брифінгу керівник НАБУ Артем Ситник. - Сподіваємося на величезну допомогу групи громадського активу цього регіону”.

Конкурси на заміщення вакантних посад у Львівському територіальному бюро ще тривають, тому якщо є звернення мешканців, їх наразі скеровують у Київ. Однак до прийому перших відвідувачів у Львові вже готуються. Громадська приймальня теруправління розташувалася у приміщенні Національного банку України (вул. Коперника, 4а). Це велика кімната, де наразі немає ні меблів, ні оргтехніки, усе обіцяють закупити. У підвалі є ще одна кімната, так звана таємна - для більш конфіденційних розмов. Це у випадку, якщо людина, яка подає звернення про корупцію, побоюється переслідувань корупціонерів.

“Персонал Львівського тер­управління - 8 працівників, - сказав Артем Ситник. - Їхнє завдання - контакт з місцевою громадськістю, ЗМІ і забезпечення роботи НАБУ у всьому регіоні. Крім того, у Львівському теруправлінні працюватиме 16 детективів. Один уже працює тут. Уже доповідав мені по одній справі, яка планується. Тобто загальна кількість персоналу бюро у Львові становитиме 24 особи”.

“Основною роботою Західного теруправління буде робота з громадськістю, свідомими громадянами, які прийдуть до нас і будуть допомагати викривати факти корупції вищих посадовців, - розповів під час брифінгу керівник Львівського офісу НАБУ Тарас Лопушанський. - Корупційна система в Україні формувалася багато десятків років. Подолати її за один день неможливо. Тому маємо усі разом йти до цієї мети. Тут важлива не тільки наша щоденна наполеглива праця, а й свідома позиція громадян. Тому якщо у вас посадовець вимагає гроші, то йдіть не по гроші, а йдіть до нас, у Національне антикорупційне бюро. Тоді буде легше і швидше досягнути мети”.

Артем Ситник також натякнув, якими саме високопосадовцями спершу зацікавиться НАБУ на Львівщині. “Ні для кого не є таємницею, що західний регіон - це передусім контрабанда, - сказав очільник антикорупційного відомства. - Пригадую, яка була ситуація, коли ми документували ужгородського суддю. На жаль, там був витік інформації: «НАБУ працює в Ужгороді». Тільки не знали, по кому саме воно працює. Так тоді митниця два дні не працювала! Це свідчить про те, що у західному регіоні пріоритетом стане саме контрабанда”.

Фото gal-info

Схожі новини