Передплата 2024 «Добра кухня»

Поліція порушила кримінальну справу за фактом блокування кордону з Польщею

Поліція порушила справу за фактом блокування пунктів пропуску «Шегині», «Рава-Руська» і «Краковець» на кордоні з Польщею

Про це йдеться в повідомленні прес-служби поліції Львівської області, передає Громадське.

За фактами блокування заїзду-виїзду на автодорогах біля пунктів пропуску, які здійснювалися напередодні, відкриті кримінальні справи за частиною 1 статті 279 Кримінального кодексу України «Блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей».

Як зазначили у поліції, санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом до 6 місяців, або позбавленням волі до 3 років.

Пікетувальники розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Польщею

.Усі пункти пропуску на львівському відтинку державного кордону із Польщею розблоковано. І митні, і прикордонні служби працюють у звичному режимі.

Про це повідомляє Держприкордонслужба, передає Укрінформ.

"Під'їзди до усіх пропускних пунктів на львівському відтинку українсько-польського кордону розблоковано. Робота прикордонних і митних служб здійснюється у штатному режимі. Черг та накопичення автомобілів не спостерігається. В очікуванні митного догляду на КПП "застрягають" лише великовантажні автомобілі", - зазначив старший офіцер сектору Роман Стахів.

За його словами, ще вночі було розблоковано ПП "Шегині" і "Рава-Руська". Згодом пікетувальники звільнили і дорогу, що веде до "Краківця".

Як зазначив Стахів, цьому посприяла роз'яснювальна робота, яку проводили із людьми керівники прикордонної, митної служб, районних та обласної адміністрацій.

Ситуація на кордоні з Польщею: заблокований один пункт пропуску

Місцеві жителі продовжують перекривати під’їзд до польського кордону на пункті пропуску "Краковець". Всі інші пункти розблоковані.

Про це повідомив прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян, передає 24 канал.

"Завдяки спільним зусиллям прикордонників, місцевих органів влади та Національної поліції сьогодні вночі вдалося розблокувати пункти пропуску "Шегині" та "Рава-Руська". Поки що заблокованим все-ще залишається пункт пропуску "Краковець", — зазначив він.

Слободян додав, що робота серед місцевого населення продовжується, і він сподівається, що "досягнутий позитив не матиме зворотної дії".

І знову «блокада» на кордоні...

Люди перекрили чотири українсько-польські переходи — через призупинення дії Угоди про малий прикордонний рух

На українсько-польському кордоні знову надзвичайна ситуація. З о пів на дев’яту ранку понеділка, 4 липня, обурені мешканці навколишніх сіл перекрили під’їзди до чотирьох прикордонних пунктів пропуску — “Рава-Руська — Гребенне”, «Шегині — Медика», “Грушів - Будомєж” і “Краковець — Корчова” (як стверджують очевидці, черг автомобілів того дня не було). Люди (багато хто з дітьми) перекрили пішохідні переходи на трасах і ходили по них безперервно, не даючи можливості нікому проїхати, або блокували проїзд на автомобілях. Люди нарікали на те, що МЗС Польщі в односторонньому порядку і без попередження призупинило на місяць дію Угоди про малий прикордонний рух з Україною. Відповідно українські учасники малого прикордонного руху (це мешканці 30-кілометрової зони вздовж кордону) тепер не можуть у спрощеному порядку перетинати кордон, маючи на руках лише спеціальне посвідчення. А мусять, як і усі інші, мати закордонний паспорт із польською або шенгенською візою.

Для багатьох МПР-ників це виявилося прикрою несподіванкою. Не секрет, що мешканці навколишніх сіл живуть тільки з того, що постійно перетинають кордон для торгівлі цигарками, алкоголем, харчами та промтоварами. Ці люди навіть не намагаються знайти якусь постійну і легальну роботу. А навіщо, якщо їм і так непогано ведеться? До них ситуативно примикають власники так званих транзитних авто (машини, які зареєстровані за кордоном, здебільшого у Польщі, через що, згідно з українським законодавством, мають кожні 5 днів перереєстровуватися на українсько-польському кордоні).

Як повідомили “ВЗ” у прес-службі Генерального консульства Республіки Польща у Львові, польська сторона прийняла рішення призупинити окремі положення Угоди про правила місцевого прикордонного руху - з 4 липня до 2 серпня - у зв’язку з тим, що 8-9 липня у Варшаві відбудеться зустріч представників держав-членів Північноатлантичного альянсу на рівні глав держав і урядів (саміт НАТО), а 20-31липня — Всесвітні Дні молоді у Кракові, поєднані з візитом Папи Римського Франциска. До редакції “ВЗ” зателефонувала пані Наталія, яка є власником “транзитного авто” і бере участь в акції протесту. “Нас зараз дуже багато на пункті пропуску у Раві-Руській, ми перегородили пішохідний перехід. Нас не влаштовує, що поляки самі собі щось “порішали”, а люди через це мають страждати, - обурюється жінка. - Ми ніякі не терористи, а звичайні люди, які працюють. Хтось їде по ліки, хтось по продукти. Ми, наприклад, їдемо за продуктами. Поляки мусять переглянути цю угоду і відновити її. Будемо стояти тут безстроково!”.

У соцмережах тим часом розгорілася пекельна дискусія щодо доцільності такої акції протесту. Адже через блокування кордону до Польщі не можуть проїхати люди, які їдуть туди на загальних підставах, маючи закордонний паспорт із візою. Такі проклинають учасників МПР, називаючи їх різними образливими прізвиськами. Загальний месидж: хай їдуть в Україну і працюють, нема чого контрабанду перевозити і заважати людям, які мають візу, перетнути кордон, нехай пороблять собі візи і їздять, як усі. “Чисто по-українськи: як сам не гам, то й іншому не дам, - обурюється Захарій Назар. - Якщо ми не возимо папіроси, значить, не їздить ніхто”. Натомість МПР-ники відстоюють свою позицію, кажуть, їх пізно попередили, якби знали, то зробили б собі візи. А “транзитники” скаржаться на те, що польські митники не дозволяють їм робити коло по нейтральній смузі, щоб повернутися назад…

Для власників транспортних засобів, які мають закордонну реєстрацію і мусять робити відмітку на кордоні, проблеми немає, - розповів “ВЗ” перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. - Вони пересікають український кордон, їх польська сторона не пускає, вони розвертаються і їдуть назад. Їх ніхто не буде штрафувати. Їх це також влаштовує, бо вони матимуть відмітку нашої Прикордонної служби, яка означатиме, що вони перетнули кордон і знову переїхали на українську сторону. Тобто і наша сторона, і польська не мають підстав їх штрафувати. Це було оголошено на переході у Грушеві, коли до людей виходив представник польської сторони”.

“Рішення Республіки Польща про призупинення дії договору про МПР — це рішення сусідньої країни, ми не можемо на неї впливати, — веде далі Ростислав Замлинський. — Але треба з’ясувати причину, чому кожна окрема людина користується малим прикордонним рухом. Якщо там є економічна складова — це одне, а якщо людина переходить, щоб побувати на могилі родичів, — це зовсім інше. Якщо люди щось купують-продають, це свого роду бізнес. Нехай ідуть і роблять собі візи, їх же ніхто не скасував. Загалом питання МПР потребує врегулювання. Може, людям просто треба розмитнити автомобілі і чесно сплатити податки? Сплати податки і спи спокійно!” Перший заступник голови ЛОДА додав, що з учасниками акцій протесту мають працювати місцеві адміністрації, правоохоронні органи, представники Прикордонної служби, митниці, які отримали відповідні доручення. Вони мають дати людям роз’яснення. Адже блокування дороги — це кримінальна відповідальність.

...Ближче до обіду ситуація почала “розрулюватися”. Після розмов із львівськими митниками та прикордонниками протестувальники розблокували в’їзд до пункту пропуску «Грушів». «Я особисто їжджу на пункти пропуску та спілкуюсь із невдоволеними мешканцями, - розповів начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук. - Намагаюсь їм пояснити, що малий прикордонний рух зупинило МЗС Польщі, українська влада не має на це ніякого впливу. Тому блокування доріг в Україні не має сенсу. Із протестувальниками поблизу «Грушева» ми знайшли порозуміння, і вони припинили протест».

Тим часом на інших переходах ситуація так просто не врегульовувалася. Як повідомив з місця події депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич, у Раві-Руській авто на польській реєстрації на швидкості заїхало у натовп людей, які перекривали кордон, і травмувало одного хлопця. Молодик знепритомнів...

Фото “Варти-1”

Схожі новини