Передплата 2024 «Добрий господар»

Гройсман: "Субсидія є безповоротною і ефективною системою соціального захисту"

  • 04.07.2016, 12:29
  • 2 076

Навколо теми субсидій нині багато чуток і домислів, в тому числі про те, що рано чи пізно виплачені субсидії доведеться повертати державі.

Запроваджена в Україні система надання громадянам субсидій, що компенсує зростання комунальних тарифів, є ефективним і безповоротним інструментом соціального захисту, сказав у своєму зверненні до громадян у соціальній мережі Facebook прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

На його думку, навколо теми субсидій на поточний момент багато чуток і домислів, у тому числі про те, що рано чи пізно виплачені субсидії доведеться повертати державі. «Субсидії ніхто нікому не повертатиме. Це безповоротно, - сказав глава уряду. - Це ефективна і безповоротна система соціального захисту».

Як повідомляв УНІАН, на поточний момент в Україні одержувачами субсидій є близько 5,5 млн сімей. Загальний обсяг коштів, виділений на виплату субсидій, становить близько 40 млрд грн.

У Міністерстві соціальної політики прогнозують, що кількість сімей, які потребують отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, в опалювальному сезоні 2016-2017 роках зросте до 8-9 млн - через встановлення з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів і, як наслідок, зростання тарифів на тепло, світло і воду.

За розрахунками Міністерства фінансів, загальна сума субсидій, яка буде потрібна для того, щоб закрити потреби у компенсаційних платежі в 2017 році, становитиме 70-80 млрд грн.

Разом з тим, Мінфін і Мінсоцполітики зазначають, що з 2017-го року система виплати субсидій змінюватиметься, вже зараз опрацьовується механізм монетизації виплат, який стане мотивацією для споживачів знижувати споживання газу на користь інших джерел енергії або раціонального використання наявних ресурсів.

Схожі новини