Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Відпустка за власний рахунок – це попередження, щоб готувалися до скорочень»

Лікарі обурені такою політикою і не збираються писати заяв.

Медиків на Львівщині відправляють у відпустки за свій рахунок на два тижні, а тих, хто досяг пенсійного віку, - на місяць.

«У понеділок на адмінгодині головний лікар повідомив нам, що не вистачає коштів на зарплати. Незабезпеченість фонду заробітної плати патанатомічного бюро становить 1,8 млн. гривень, судмедекспертного — 1,7, ОХМАТДИТу — 2 млн., фтизіопульмонологічного центру на Сихові — 2 млн., перинатального на Батальній (його працівників “розкидали” по цілому місту, бо центр досі закритий на ремонт) — 2 млн., обласної лікарні — 8 млн. Зарплату нам наразі виплачують. От 5 травня дали (з 1-го числа вона навіть зросла на 10%). 20-го чекаємо на аванс, але як буде далі — невідомо, - каже одна із лікарів Львівської обласної лікарні, яка побажала залишитись інкогніто. - Юрій Підлісний, який проводив нараду для головних лікарів (заступник голови Львівської ОДА. - Авт.), наголосив, що керівництво має показати приклад підлеглим, але наш головний не поспішає брати відпустку за свій рахунок. Каже, у нього є право підпису, тож мусить залишатися на посту. Простих лікарів це обурює, бо отримують 2,3-2,5 тис. гривень зарплати, у той час як головний - більше 10 тис. Особисто я заяви писати не буду. Мої дві тисячі “погоди не зроблять”.

“ВЗ” звернувся по коментар до директора Департаменту фінансів ЛОДА Олега Демківа. У бюджеті на поточний рік було передбачено, що найбільше коштів скерують на охорону здоров’я (1 386 млн. гривень) — більше, ніж на транспорт (980 млн.) та освіту (682 млн.). Половина цих коштів (724 млн. гривень) мала піти на виплату заробітної плати медичним працівникам. Чому тоді вже у травні постало питання, що медиків треба добровільно-примусово відправляти у відпустки за свій рахунок, бо грошей на виплату зарплат не вистачає?

“Набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я про зменшення кількості ліжок у лікарнях. У кожному закладі їх має бути не більше 60 у розрахунку на 10 тис. населення. По Львівській області середній показник — 82 ліжка. Пропозиція взяти відпустку за свій рахунок — це перший крок по запланованій оптимізації. Це - попередження, аби медики готувалися до скорочень. Буде скорочуватися ліжковий фонд, відповідно, скорочуватимуть штатні посади”, - пояснює чиновник.

“У бюджеті утворилася “дірка” — 63 млн. гривень. Пишемо звернення, щоб нам допомогли з коштами, але на 99,99% впевнений, що ситуація не вирішиться на нашу користь. Тому й попросили, щоб медики взяли відпустку за свій рахунок. Це — найбільш безболісний спосіб вийти з тієї ситуації, в якій опинилися, - переконаний директор Департаменту охорони здоров’я Богдан Чечотка. - Якщо цього не зробити, у листопаді платити зарплати взагалі буде нічим. Але хто про це зараз думає? Не дивуюся медсестрам чи санітаркам — дивуюся лікарям, які вперто не хочуть брати ці відпустки. Будемо відверті — вони ж не за зарплату там працюють, могли би походити на роботу як волонтери. От ми, у Департаменті, вже написали заяви і нічого — далі працюємо. Це — тимчасовий захід, бо штати у нас роздуті і з цим треба щось робити. Субвенція з держбюджету виділяється на кількість жителів. Вже немає підстав говорити, що Донбасу дали багато грошей, а нам, бандерівцям, виділили копійки. Лікарня у Бібрці (місто районного значення у Перемишлянському районі Львівської області. - Авт.) розрахована на 200 ліжок, а насправді там лікується 35 хворих. Пройдіться по лікарнях у п’ятницю після 16.00 — порожньо. У Берестечку (Волинська область) була лікарня на 420 ліжок. Кількість ліжок скоротили до 25. Але місто під землю не провалилося. У Лопатині (смт Львівської області) планували скоротити 10 ліжок зі збереженням штату - медики вже третій раз виходять пікетувати райраду. Українці довіряють популістам — вийде політик на трибуну, скаже, що громаді потрібна велика лікарня, і все, свою справу він зробив. А нам, чиновникам, яких ніхто не любить, треба ламати голову над тим, де взяти на це гроші”.

Схожі новини