Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада призначила Луценка новим Генпрокурором

  • 12.05.2016, 18:18
  • 3 355

Народні депутати призначили новим Генпрокурором України лідера фракції Блок Петра Порошенка Юрія Луценка.

За відповідне рішення проголосували 264 народних обранці, передає 24 канал.

Кандидатуру Луценка особисто представив президент Петро Порошенко.

Луценко в Раді: "У мене на робочому столі завжди буде алюмінієва кружка"

Лідер фракції БПП Юрій Луценко заявляє, що йде в ГПУ "не за славою".

Про це він заявив у Верховній Раді, під час розгляду його кандидатури на посаду генпрокурора, повідомляє Gazeta.ua.

"Прекрасно розумію, що іду не до слави і не до легкої роботи. Мені дуже неприємно, що через мене внесли поправку в закон. Це не зовсім правильна практика. І ніколи на це не пішов, якби зміг знайти людину у яку повірив би президент. Тим, хто розказує про освіту на посаді генпрокурора, хочу нагадати Юлія Володимирівна. Нас посадили професіонали з юридичною освітою.Освіта - не запорука того, що прокуратура працюватиме на закон і суспільство", - сказав він.

Луценко додав, що на робочому столі у нього "завжди стоятиме алюмінієва кружка". "З якою я просидів у 157-ій камері Лук'янівського СІЗО та Менській виправній колонії. З якої пив 2, 5 роки чай. Як нагадування про те, що безпрєдєл і політичні замовлення є неможливими в новій Україні", - продовжив він.

"Розгляд цього питання є реальним конфліктом мого інтересу. Я, Луценко Юрій Віталійович не буду брати участь в цьому обговоренні і не голосуватиму по даному питанню. Тим самим виконую норму закону", - заявив Луценко.

Про те, що розгляд питання "є реальним конфліктом сімейних інтересів" заявила дружина політика, нардеп Ірина Луценко."Тому не голосуватиму з питання, винесення кандидатури Луценка на генерального прокурора", - сказала вона.

Луценко - Тимошенко: «Нас із вами посадили професіонали з юридичною освітою»

Кандидат на пост глави ГПУ Юрій Луценко нагадав Юлії Тимошенко, що їх посадили люди з юридичною освітою.

Про це він заявив у ході свого виступу в Раді, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Дорога Юліє Володимирівно, нас з вами посадили професіонали з юридичною освітою", - нагадав Луценко.

"Перше, що я хочу сказати, мені дуже неприємно, що через мене була внесена поправка до чинного закону про прокуратуру. Я безумовно вважаю, що це є зовсім неправильна практика і ніколи б на це не пішов, якби зміг знайти людину, в яку б повірив президент, парламент і суспільство, що вона може зламати нинішню неефективну і часто злочинну систему і яка має більше бажання це зробити, ніж я", - заявив Луценко.

Луценки відмовились голосувати по кандидатурі Генпрокурора

Подружжя Луценків відмовилася брати участь в обговоренні та голосуванні за надання дозволу президенту призначити Юрія Луценка генеральним прокурором.

Про це депутати Юрій та Ірина Луценко заявили в четвер після представлення президента, передає Українська правда.

"Повідомляю, що розгляд питання є реальним конфліктом мого інтересу. Тому я не буду брати участь в обговорення і голосувати по даному питанню", - заявив Луценко.

Про конфлікт інтересів також заявила Ірина Луценко.

Як відомо, регламент ВР і закон України про запобігання корупції вимагають повідомляти про конфлікт інтересів.

Порошенко вніс у Раду кандидатуру Луценка на посаду генпрокурора

У Верховній Раді зареєстровано постанову про надання згоди ВР на призначення президентом Юрія Луценка на посаду Генерального прокурора.

Про це йдеться на сайті Верховної ради, передає Українська правда.

Відповідна постанова № 4654 вже з'явилася на сайті парламенту.

Згідно з сайтом, проект вже одержано ВР, передано на розгляд керівництву, передано в тираж та направлено на розгляд комітету.

Парламентська газета у спецвипуску опублікувала закон, що дозволяє Луценку стати генпрокурором

У тексті законопроекту №4645 сказано, що закон набуває чинності в день його опублікування.

Парламентська газета "Голос України" у спецвипуску №86 від 12 травня опублікувала прийнятий сьогодні законопроект, який дозволяє призначати на посаду генпрокурора людину без юридичної освіти та досвіду роботи в прокуратурі. Про це у Facebook написав народний депутат Володимир Ар'єв, опублікувавши фото спецвипуску, передає Тиждень.ua.

У тексті законопроекту №4645 сказано, що закон набуває чинності в день його опублікування.

Згодом на сайті "Голосу України" з'явилися випуски №85-86 (6339-6340) від 12 травня 2016 року. Таким чином, відповідні зміни до законодавства набули чинності.

Профільний комітет вже підтримав кандидатуру Луценка

Профільний комітет рекомендуватиме ВР надати згоду на призначення Луценка генеральним прокурором

Про це повідомив секретар комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко "Українській правді".

13 членів комітету були за, 2 - проти.

"Затверджуємо кандидата в генпрокурори Юрія Луценка", - повідомив він.

За інформацією засідання комітету почалося близько 16 години.

Порошенко підписав закон, який дозволить Луценку стати генпрокурором

Законопроект подолав усю процедуру від подання до ухвалення Радою і підпису президентом лише за добу.

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України», ухвалений у Верховній Раді сьогодні ж 12 травня. Про це повідомили у прес-службі голови держави, передає Тиждень.ua.

Парубій підписав закон, який дозволяє Луценку очолити ГПУ

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури.

Про це повідомляється на сайті парламенту, передає Еспресо.TV.

Так, у стані проходження документа вказано, що закон уже підписано головою парламенту і направлено на підпис президенту.

Рада ухвалила закон, який дозволить Луценку очолити ГПУ

Народні депутати прийняли законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України.

Як передає УНІАН, за це рішення проголосували 258 народних депутатів із 372, зареєстрованих у сесійній залі.

Ухваленими змінами в Законі "Про прокуратуру" встановлюється, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який, серед іншого, має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.

Раніше у відповідній статті йшлося про те, що ця особа повинна мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Також встановлюється, що у структурі ГПУ утворюються департаменти, управління та відділи, а також Генеральна інспекція.

Так, до повноважень генпрокурора додається пункт, згідно з яким він за поданням Генеральної інспекції направляє матеріали до Державного бюро розслідувань.

Крім того, змінами встановлено, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років. Прокурором ГПУ може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Раніше в обох цих положеннях йшлося про необхідність протягом цих строків працювати саме на посаді прокурора.

У прикінцевих положеннях Закону "Про прокуратуру" також до 15 квітня 2017 року (замість 15 квітня 2016 року) відтерміновується набрання чинності статтями 21, 28-38, 42, 44-50, 62-63, 65-79. Зокрема це стосується посвідчення прокурора; добору кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури; подання кандидатом на посаду прокурора документів до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів; кваліфікаційного іспиту; спеціальної перевірки кандидата на посаду прокурора та його спецпідготовки; органу, що здійснює дисциплінарне провадження і дисциплінарного провадження щодо прокурора; подання про звільнення прокурора з посади; порядку звільнення з посади генпрокурора. Крім того, це статті щодо загальних засад прокурорського самоврядування, органів прокурорського самоврядування та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Зокрема це стосується Всеукраїнської конференції працівників прокуратури та Ради прокурорів України.

Також у перехідних положеннях Закону "Про прокуратуру" визначено, що тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора, заступника генпрокурора, керівника підрозділу ГПУ, його заступника, керівника регіональної прокуратури, його першого заступника та заступника, керівника місцевої прокуратури здійснюється генеральним прокурором. При цьому призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора здійснюється на строк повноважень генпрокурора.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Схожі новини