Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відбувся велопроменад «Батяри на роверах»

  • 07.05.2016, 17:10
  • 7 380

7 травня уже втретє громадська організація «Мозаїка» за підтримки управління молоді, сім'ї та спорту міста  Львова провела у Львові акцію під назвою велопроменад «Батяри на роверах».

«Батяри на роверах» — це ретро-велозаїзд, що об'єднує людей, які цінують стиль та міські велосипеди, своєрідна присвята львівській батярській міській культурі початку ХХ ст.

Як зазначили організатори, «такі ретро-велозаїзди відбуваються щорічно у багатьох країнах світу і не є винятком Україна. До заїзду допускаються різні велосипеди, але бажано, щоб це були класичні міські моделі, а власник велосипеда виглядав у стилі велосипедної моди тридцятих-сорокових років ХХ ст.».

«Велопроменад «батяри на роверах» є одним із найвидовищніших велопроїздів, оскільки більшість учасників одягнені у стилі 30-их років ХХ ст., а їхні велосипеди не можуть не привертати до себе увагу перехожих. Чудово, що такі заходи відбуваються не лише у Львові, а й по усій Україні», - зазначив Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР.

На балконі міського голови грали джаз

Львів святкує 760 років.

7 травня з 16:00 до 17:00 год Lviv Jazz Orchestra грали джаз на балконі міського голови (пл. Ринок, 1).

Lviv Jazz Orchestra створено на базі Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка. Автор проекту, засновник джазового оркестру ЛНМА імені М. В. Лисенка, ідейний натхненник і організатор проектів спільно з Lviv Jazz Orchestra — Остап Майчик, ведучий Lviv Jazz Orchestra — Петро Луцишин.

Також на пл. Ринок триває святковий концерт. Хедлайнер - танцювальний гурт «Apache Crew». На Сихові біля кінотеатру ім. О. Довженка о 18.00 год відбудеться фестиваль духовних оркестрів та мажореток. О 21.00 год біля ТЦ «Форум» заплановане театралізоване дійство «Мода» від театру «Воскресіння». А о 23.00 год відбудеться нічна екскурсія в кабінет міського голови в рамках святкування 5-річчя «Нічної варти міста».

Центром міста пройшла традиційна хода з нагоди Дня Львова

Львів святкує 760-річчя.

З цієї нагоди центром міста пройшов святковий парад, у якому взяло участь близько 2 тис осіб. Традиційно, парад розпочався з пл. А.Міцкевича о 14.00 год, пройшов пр. Свободи, вул. П. Беринди, пл. Ринок. Цьогоріч очолили парад Король Лев та Королева Констанція.

«Нам з Катериною дуже приємно сьогодні прийняти ці ключі і нам дуже приємно, що так багато людей сьогодні зібралося для того, щоб вшанувати День народження нашого славного міста Львова.

Львів, насправді, є таким, якими є львів’яни. По-різному говорять про львів’ян, що вони є трошки солодкі, кисленькі, але вони є справжні. І ось ця справжність вона є у всьому.

Тому я сьогодні бажаю всім нам доброго Дня народження, я бажаю всім нам великої любові, щоби кожен, хто сьогодні живе у Львові чи приїжджає до нашого міста, знайшов своє покликання в житті і жив за своїм покликанням, щоб був щасливим. Щоб ви були багаті, щасливі і здорові», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Дякую за запрошення, тому що це дає мені таке натхнення продовжувати ту місію, яка випала на мою долю. Я усвідомлюю, які великі традиції ми маємо, яку високу культуру ми маємо, як ми можемо презентувати і через Львів усю Україну в Європі і у світі.

Я усіх сердечно вітаю і думаю, що це один з тих днів, який буде мати продовження у всіх тих заходах, які будуть в рамках святкування цього ювілейного року міста Львова, в рамках ювілейного року 25-річчя Незалежності України.

Я думаю, що це натхнення дасть нам можливість подолати усе, подолати всі негаразд, депресії, політичні кризи і все інше. Тому що тут є надзвичайно потужний, великий потенціал, науковий, мистецький, просто людський, який є безцінний», - відзначив Євген Нищук, міністр культури України.

У святковій ході взяли участь Король Лев та Королева Констанція, колективи Центру творчості дітей та юнацтва Галичини, оркестр «Сурми Галичини», народні колективи, оркестр Академії сухопутних військ, дитяча студія «Горицвіт», шкільні колективи, дитячі театралізовані літературні герої, спортивні організації силових, олімпійських та екстремальних видів спорту, громадські організації та об’єднання, представники ДЮСШ, велосипедисти, пластуни, стародавні лицарі в обладунках. Як повідомили в управлінні культури Львівської міської ради, загалом було до 2 тис учасників, а також до урочистої ходи долучилися львів’яни та гості міста.

Усіх учасників святкового параду частували тістечками та роздавали прапорці із символікою «760 відкритий для світу».

На пл. Ринок львів’ян привітав Король Лев з Королевою Констанцією та міський голова Львова Андрій Садовий.

Міський голова дав команду підняти штандарт міста над Ратушею. Під час підняття штандарту сурмачі традиційно виконали мелодію міста, яку написав спеціально до Дня міста композитор Юрій Ланюк.

Гройсман прибув до Львова з нагоди 760-річчя міста

Завітав сьогодні до Львова та взяв участь в урочистих зборах прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Для мене це надзвичайно хвилююча мить — мати високу честь сьогодні з цієї трибуни привітати всіх львів’ян, усю шановану та поважну львівську громаду зі святом, яке вас усіх об’єднує. Я глибоко переконаний у тому, що історія, яка є у Львова, це справжня гордість нашої держави. У цій залі твориться новітня історія України, новітня історія Львова.

Я б хотів, щоб у кожну родину прийшли благополуччя, успіх, навіть у такий нелегкий час. Сьогодні у нашої держави надзвичайно нелегкі випробування — і зовнішні, і внутрішні. Але коли ми задаємо питання: а як ми можемо це змінити? А хто може приймати рішення, які дозволять врешті-решт поставити крапку у тих випробуваннях, які маємо, і відтворити історичну справедливість? Як дати можливість цивілізованій європейській країні розвиватися, бути по-справжньому сильною? У нас все для цього є. Нам треба мудре управління, нам треба розуміти, що найбільша цінність нашої держави — це родина. Ми маємо розуміти, що кожна дія, яку ми робимо, має виходити з того, які зміни люди відчуватимуть від наших рішень? І мені б дуже хотілось, аби усі покоління — від маленької дитини й до людини похилого віку — відчували, що ці зміни відбуваються і зрештою будуть приносити успіх. Без заперечень. Де б ми не були, ми завжди розуміємо, де народились, пам’ятаємо свої традиції та культуру. І відзначу, що саме у ці останні роки нам вдалося повернути державну політику щодо громад, та зробити її справедливою. Хто б міг подумати декілька років тому, що бюджет розвитку Львова буде майже 1,5 млрд грн? А це нові дитячі садочки, нові дороги, новий творчий простір, якісна освіта, інвестиції в науку. Це те, що може змінювати наше життя. Тому, висловлюючи щиру шану до кожного з вас, я б хотів сьогодні побажати Львову шаленого розвитку, успіхів, щоб у кожну львівську родину прийшли благополуччя та спокій, а в державу повернувся мир. Україна переможе, переможе кожен українець», — зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Урочисту сесію з нагоди Дня міста Львова розпочали із спільної молитви за місто

З нагоди відзначення 760-ї річниці Дня міста Львова у ЛМР відбулась урочиста сесія.

За доброю традицією, урочисте засідання розпочали зі спільної молитви за місто, перед якою до присутніх промовив Владика Львівської архиєпархії УГКЦ Володимир.

«Наше місто вже не молоде, і ми пишаємося, що Львову вже 760 років. Але вік і стан душі залежить від її внутрішніх прагнень, і в нашому місті завжди є багато молодих сил, приходять нові покоління, нова енергія, нові ідеї, нові проекти, і, будучи старшими, ми водночас є молоді.

Так як на свята, на ювілеї належаться подарунки, то вчора, святкувавши день пам’яті святого Юрія, покровителя Львова, отримали для нашого міста унікальний подарунок — у Соборі святого Юра була виставлена реліквія світового значення — реліквія сотника, в присутності якого з боку Ісуса витекла кров і вода. Вона буде присутня впродовж святкування, і ми запрошені відвідати її і усвідомити, що Ісус Христос воскрес для того, щоб ми жили і були молоді. Не може бути кращої молитви сьогодні від тієї, якою є наша славна пісня «Христос Воскрес!»», — промовив Владика Львівської архиєпархії Володимир, після чого усі спільно заспівали «Христос Воскрес!»

Згодом відбулось вручення міських нагород львів’янам, які своєю працею та активною громадянською позицією довели відданість державі. Міський голова Львова Андрій Садовий традиційно вручив Подяки, Дипломи, ювілейні монети ім. Короля Данила Галицького, «Золотий герб міста Львова, відзнаки імені Олени Степанівни, «Почесний знак Святого Юрія», «Орден Лева». Також присвоєно звання «Шляхетна львівська родина», «Почесний громадянин міста Львова» та «Львів’янин року». З вітальними словами виступили почесні гості.

З нагоди Дня міста на пл. Музейній відбувся Святковий сніданок

Львів святкує 760 років. Вже зранку на пл. Музейній відбувся Святковий сніданок.

Усіх учасників пригощали тортом «Львівський» та запашною львівською кавою під супровід чудової класичної музики.

Музичні композиції для відвідувачів виконував камерний оркестр школи ім. Крушельницької. До організації Святкового сніданку долучились: Львівська міська рада, Свічкова мануфактура та кондитерська майстерня.

Сьогодні у програмі святкувань — ще чимало заходів. Зокрема, о 12.00 год у міській раді Львова відбудуться урочисті збори, де почесні відзнаки та нагороди отримають львів’яни, які своєю працею заслужили ці звання. Також о 14.00 год стартує традиційна міська хода, у якій візьме участь більше 2 тис осіб. З 17.00 год на пл. Ринок розпочнеться святковий концерт. На Сихові біля кінотеатру ім. О. Довженка о 18.00 год відбудеться фестиваль духовних оркестрів та мажореток. О 21.00 год біля ТЦ «Форум» заплановане театралізоване дійство «Мода» від театру «Воскресіння». А о 23.00 год відбудеться нічна екскурсія в кабінет міського голови в рамках святкування 5-річчя «Нічної варти міста».

Детальніша програма заходів тут.

Схожі новини