Передплата 2024 «Добрий господар»

«До Чорнобиля було чотири міні-Чорнобилі...»

26 квітня Україна відзначає 30-ті роковини трагедії на АЕС

26 квітня 1986 року сталась аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Україна та Європа досі долають наслідки цієї катастрофи. Із зони відчуження навколо станції евакуювали понад 115 тисяч людей. Але чимало самоселів й досі живуть у 30-кілометровій зоні…

Від першого дня аварії і впродовж тривалого часу левова частка даних щодо подій на ЧАЕС були засекречені: причини аварії на блоці №4, повні дані про характер та обсяги руйнувань, дані про склад суміші, викинутої під час вибуху, зведення про радіаційний фон у приміщеннях ЧАЕС і у 30-кілометровій зоні, дані щодо опромінення персоналу станції тощо. Після того, як Україна здобула незалежність, було ухвалено закон, який забороняє засекречувати дані про екологічні катастрофи, проте він мало посприяв відкриттю інформації про Чорнобильську катастрофу. Деякі архіви відкрили лише тридцять років потому... Дослідники побачили документи, які вказували про численні порушення під час спорудження п’ятого енергоблоку Чорнобильської АЕС (його запуск так і не відбувся). А сама аварія на ЧАЕС, яка подавалася і сприймалася як раптова велика біда, насправді була прогнозованою. До масштабної аварії на Чорнобилі сталося ще чотири міні-аварії, інформація про які замовчувалася…

... З нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи у Львові також заплановані урочисті заходи. 26 квітня біля пам’ятного знака «Героям і жертвам Чорнобиля»(вул. Морозна, 31а) об 11.00 відбудеться молебень і покладання квітів за участі представників влади, громадських організацій, ліквідаторів аварії, які проживають на Львівщині. Крім того, відбудеться панахида за жертвами Чорнобильської трагедії та віче-реквієм. А о 15.00 у Львівській обласній філармонії проведуть вечір пам’яті з нагоди річниці ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Нині на обліку в управлінні соціального захисту ЛМР перебувають 3555 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської трагедії. «Чорнобильці» 1-ї та 2-ї категорії отримають одноразову матеріальну допомогу — 500 грн. кожен. З міського бюджету виділять 979 тис.грн. Окрім цього, ліквідатори 2-ї категорії отримають путівки до санаторію. На оздоровлення цих людей міська рада виділить 180 тисяч грн.

З нагоди роковин трагедії на Чорнобильській ЧАЕС у місті відбудуться також культурні заходи. У львівських школах та бібліотеках учням розкажуть про аварію на ЧАЕС під час лекцій: «Дзвони Чорнобиля», «Чорна сльоза України», «Чорнобиль не має минулого часу», «На розпеченім серці реактора»... Дітям покажуть також слайд-шоу «Чорнобиль у спогадах та фотознімках» (бібліотека №8). 26 квітня о 16-й годині за адресою вул. Виговського, 34 (кабінет № 9) демонструватимуть документальний фільм про Чорнобильську катастрофу — «Загублений світ».

Національний банк Ук­раїни випустив пам’­ят­ну медаль, яку присвятив подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС 30 років тому, коли 26 квітня 1986-го на четвертому енергоблоці стався вибух. Тираж — 20 тисяч штук. Коштує така медаль 26 грн., повідомляє прес-служба НБУ.

На аверсі медалі на тлі стилізованої пошкодженої арматури зображений образ Пресвятої Богородиці, ліворуч і праворуч від якого написи: «Чорнобильська трагедія. 1986-2016». На реверсі розміщено стилізовану композицію: на тлі зруйнованої Чорнобильської АЕС — група ліквідаторів, вгорі напис півколом «Подвигу ліквідаторів присвячується».

Над створенням медалі працювали художники Олександр Кузьмін, Марія Скоблікова та скульптори Володимир Атаманчук, Святослав Іваненко.

Схожі новини