Велика користь із малих паростків
Останнім часом неабиякої популярності у нас набуває мікрозелень, яку використовують для приготування салатів, основних страв, смузі, додають до риби чи м’яса. Ці рослинки насичують організм вітамінами, заряджають енергією
Тож тепер багато людей вирощують згадуваний мікрогрін. Серед них — львів'янка Світлана Астапович, котра плекає 20 видів паростків та їстівні квіти.
За таку справу вона взялася ще 2019 року, під час перебування у декреті (до того понад 10 років працювала у банківській сфері). Шукала для своєї дитини альтернативу деяким продуктам харчування. Так почала пророщувати гречку.
Потім молода жінка згадала, що у польському Вроцлаві куштувала смачну зелень. Зацікавилася і нею.
А після закінчення декретної відпустки пані Світлана написала бізнес-план, який відправила на розгляд через портал «Дію». Таким чином удалося отримати кошти і вивести своє хобі на професійний рівень.
У мікрорайоні Левандівка ентузіастка орендувала цокольне приміщення площею 50 квадратних метрів. На обладнаних стелажах із відповідним освітленням вирощує корисну смакоту, котра до вподоби не тільки усій її родині, а й друзям та знайомим. Завдяки гідропонним установкам готова продукція з’являється вже через кілька днів.
Героїня нашої розповіді займається представниками традиційних культур — редисом, горошком, соняшником, капустою броколі, пшеницею, гірчицею, базиліком. Найбільш популярні - паростки злакових і бобових, що стимулюють в організмі відновлювальні процеси, підвищують імунітет, працюють на профілактику серцево-судинних та онкологічних захворювань. Знаходять споживача й її менш поширені рослини — маш, санво, корал.
Зрештою, йдеться не тільки про вирощування. Віднедавна господиня ще освоїла технологію виготовлення соку з паростків пшениці (зелень зрізує, пропускає через соковитискач та отримує фреш).
Отож Світлана Астапович знайшла для себе новий вид діяльності, який успішно втілює в життя. А отриману продукцію представляє на ярмарках крафтових виробників, водночас розповідаючи про корисні властивості мікрозелені, з котрою пов’язала своє життя.