Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Для знищення радянських символів ніхто грошей не шкодує»

Керівник управління культури Львівської міськради Михайло Мороз пояснив «ВЗ», чому у місті демонтують лише окремі меморіальні таблиці.

У Львові дочекалися операції “зачистки” радянських символів. Цього тижня міський голова Львова Андрій Садовий підписав розпорядження про демонтаж деяких радянських символів з будівель міста. Щоправда, список не надто довгий: меморіальна таблиця радянським письменникам Гаврилюку та Тудору на фасаді будинку №48 на вул. Дорошенка, тримачі для прапора на фасаді будинків №№18, 22, 24, 28 на вул. Шота Руставелі. А чому не чіпають інші радянські символи, пам’ятники, які аж просяться під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”? Про це та інші нюанси декомунізації журналіст “ВЗ” запитала у в. о. начальника управління культури Львівської міської ради Михайла Мороза.

- Пане Михайле, виникає якась нелогічність. Знищують меморіальну таблицю Тудору, а пам’ятник на честь цього письменника, що на площі Маланюка, не чіпають...

- У законі про декомунізацію вказано винятки. Не зноситимуть пам’ятники та пам’ятні знаки осіб, які зробили вагомий внесок у розвиток науки та культури. Другий виняток — об’єкти, пов’язані з вигнанням нацистів з території України. Не кожна символіка заборонена для пропаганди та використання. Наприклад, символіка у творах мистецтва, архівні документи, зокрема бланки, де зображено серп і молот.

Згідно із законом, демонтовані мають бути пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені особам, причетним до організації Голодомору 1932-33 років, особам, причетним до організації та здійснення політичних репресій, особам які обіймали керівні посади у компартії та вищих органах влади (крім посад, які пов’язані з розвитком науки та культури), пам’ятники на честь працівників органів державної радянської безпеки.

Особа Тудора не підпадає під жоден з цих критеріїв. Таблицю Тудору демонтують тому, що на ній є слово “Комунізм”. Там написано: “Таблицю встановлено на честь письменників-комуністів Тудора та Гаврилюка”. Пам’ятник Тудору залишається, бо там немає заборонених слів.

Тримачі для прапорів на кількох будинках на вул. Шота Руставелі демонтують тому, що на них зображено серп і молот.

Інших радянських символів, які підпадають під дію закону, на території Львова не виявлено. Ми аналізували багато об’єктів. Усі підпадають під винятки закону, які не треба чіпати.

- У розпорядженні мера Львова на декомунізацію претендують дві вулиці — Петровського та Мележа. Мерія їх перейменує чи приєднає до сусідніх вулиць?

- На вул. Петровського, 17-а, - лише один будинок. Цей будинок матиме іншу адресу — вул. Сосюри. Шевченківська рай­адміністрація присвоїть цьому будинку порядковий номер на вул. Сосюри.

Вулиця на честь білоруського письменника Мележа, який обіймав керівні посади у компартії Білорусі, буде приєднана до вул. Земельної. Вулиця Мележа — промислова зона зі складськими та виробничими приміщеннями.

Особливість закону — українські письменники, які були в компартії, не підпадають під дію закону про декомунізацію, бо вони зробили внесок у розвиток української культури та літератури. А ось закордонних діячів компартії декомунізують.

- Який кошторис виділено районним адміністраціям на демонтаж меморіальних таблиць радянським діячам?

- Кошти на демонтаж будуть мінімальні. Наприклад, виготовити для вулиць три таблички — не надто дорого (кількасот гривень).

Коли говоримо про декомунізацію — немає сенсу говорити про ціну. Для знищення радянських символів ніхто грошей не шкодує.

А тим часом...

До Сихівської РА звернулись мешканці району, які побачили на будівлі на вул. Сихівській, 2, комуністичну символіку — серп і молот. Після довгих дискусій чиновники райадміністрації вирішили зберегти мурал як свідчення епохи. Радянську атрибутику — замалювати. Відтак шукають художників, які запропонують найкращий сюжет малюнка. Художники мають подати свої ідеї до 20 березня 2015 року (управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Львівської міської ради).

Як розповіла “ВЗ” голова Сихівської райадміністрації Ірина Маруняк, на панно на вул. Сихівській, 2, зображено космонавта з голубом в одній руці та серпом і молотом — в іншій.

Фото зі сайту “Варіанти”

Схожі новини