Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У місті Лева поменшає «архітектурних монстрів»

  • 23.06.2015, 10:00
  • 2 793

Міськрада створила інспекцію Держархбудконтролю

Депутати Львівської міської ради проголосували за створення з 1 вересня інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львівської міської ради. За відповідну ухвалу проголосували 65 депутатів. Право «перенести» державний дозвільний архітектурно-будівельний орган у міста обласного значення дає міським обранцям Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства».

Тепер, маємо надію, на історичних вулицях міста Лева не «плодитимуться» потворні новобуди, які руйнують і спотворюють наші пам’ятки. Інспекція підпорядковуватиметься міському голові Львова. Міськрада має затвердити положення про інспекцію та її структуру, а мер міста — штатну чисельність (у межах загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів).

За словами начальника юридичного управління ЛМР Гелени Пайонкевич, новостворена інспекція отримає повноваження надавати дозволи на будівництво об’єктів 1-4 категорії, приймати рішення про приведення цих об’єктів в експлуатацію, отримає право контролю, проведення перевірок, складання протоколів про адміністративні правопорушення, виступати позивачами та відповідачами в суді.

Наступним етапом на розгляд сесії винесуть положення про інспекцію, затвердження її штатного розпису. Також необхідно створити комісію для початку процедури приймання-передачі архівних документів, які напрацювала існуюча інспекція. Голова комісії фінансів та планування бюджету Яромир Самагальський під час обговорення питання висловив думку про необхідність залучення громадськості міста до процесу написання положення про інспекцію і до підбору кадрів.

«Підтримую це рішення, насправді це історичне рішення, - розповів «ВЗ» голова комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Андріян Гутник. - У нас в центральній частині міста є багато прецедентів якихось «реконструкцій», коли пошкоджуються пам’ятки архітектури не тільки місцевого, а й національного значення. Раптом з’являється якась нова будівля, яка псує архітектурний ансамбль міста. А її власник показує якийсь папірчик, «серйозний документ» з Держархбудконтролю з Києва. Це нонсенс. Ці чиновники зі столичного Держархбудконтролю, напевно, у Львові ніколи в житті не були, не мали жодної уяви, на що вони дають дозволи. Держархбудконтроль України - це такий собі корумпований монстр, який, очевидно, працює через певне матеріальне заохочення. Тому що твереза, свідома людина не могла би давати такі дозволи на реконструкцію, прибудови, забудови у центральній частині міста, у зоні пам’яток ЮНЕСКО, які вони давали. Прийняте міською радою рішення - своє­рідна децентралізація, яка дасть можливість створити інспекцію Держархбудконтролю на місці, у Львові».

Схожі новини