Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чия земля? Чиновницька!

Відібрані у рядових пенсіонерів наділи передають родичам намісників президента. Навіть тим, що живуть за тридев’ять земель.

На Тернопільщині великий земельний скандал. Тамтешні жителі звинувачують голів трьох районних держадміністрацій у тому, що ті обманним шляхом відібрали у попередніх користувачів землі запасу і безпідставно наділили їх своїм близьким родичам та знайомим, деякі з яких живуть за межами області. Обмануті пікетують «білі доми» у Ланівціях, Бережанах, Монастириськах, перекривають дороги, вимагаючи повернути нагло загарбані наділи. Позовами бомбардують суди. А 24 опозиційних народних депутати із західного регіону звернулися до президента з вимогою звільнити цих земельних хапуг.

Цинізм чиновників вражає. Чотири гектари чорноземів в одному із мальовничих сіл Ланівеччини тамтешній голова РДА Віктор Морозюк «записав» своєму зятеві і свасі. Стільки ж виділив родині свого першого заступника Козири. Добрячий шмат лановецьких ґрунтів дістався невістці і дочці голови райради Олександра Блажейчука…

Наліво—направо ділив чужі землі і представник президента у Монастириськах Іван Білик. Він незаконно підписав папери на виділення 20 ділянок. Не забув, зокрема, ощасливити свого сина.

З великим розмахом «тасував» земельку і голова Бережанської райдержадміністрації Ярослав Тринька. За його розпорядженням землі запасу в урочищі, що знаходиться на вулицях Сонячна—Мечнікова, відібрали у людей, які десятками років орендували їх, сплачували податки. Тепер їх без пояснень віддали іншим, зокрема тим, які проживають за межами… району. Серед «латифундистів» у Бережанах виявилися невідомі особи із районної Козови, Теребовлянського, Підгаєцького районів, з далекого Бучача. Із самого Тернополя, зі Львова та навіть із Черкащини! Щасливцями виявилися родичі чиновників, які працюють у Бережанському «райкомі». Депутат тутешньої райради Степан Кленик, який став на захист несправедливо обділених, називає місцевих ділків «бережанським спрутом». Оббиває пороги «силових» кабінетів, бомбардує листами всі вищі державні інстанції, щоб домогтися справедливості. Однак там відбуваються відписками. Голови РДА кажуть, що чинять по закону. А те, що віддали землю «чужакам», — нічого страшного. Мовляв, і в Черкасах живуть громадяни України...

Місцеві жителі, які позбулися своїх чотирьох соток (переважно — пенсіонери), обурені до краю. Пані Ганна, колишня працівниця склозаводу, при зустрічі з кореспондентом «Високого Замку» не знаходила слів, щоб передати свій біль:

— Я цю земельку за 22 роки по грудочці перебрала, доглядала наче грядку. Вона мене досі рятувала, бо, самі розумієте: за мізерну теперішню пенсію вижити у місті неможливо. Були у нас своя картопелька, бурячок, морквина. А тепер цю нашу землю віддали підставним особам, які, напевно, з часом будуватимуть там палаци. Але ми не відступимося! Будемо стояти за правду до кінця!

Бережанських чиновників звинувачують не тільки у маніпуляціях із землею. Депутат—«свободівець» Степан Кленик зібрав матеріали і про те, як місцеві вельможі наклали свою волохату лапу на піщані та кам’яні кар’єри, як було відкрито з грубим порушенням норм, і тепер незаконно загрібають гроші лопатами. В окремих випадках, щоб «не світитися», чиновники оформляли документи на своїх престарілих тещ, які і поняття не мають, що займаються таким «крутим» бізнесом...

Схожі новини