Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зимовий футбол у пам’ять про воїна-футболіста

Меморіальну таблицю героєві Михайлу Оприску відкрила його півторарічна донечка

Кубки призерам турніру на честь воїна-спортсмена. Фото Миколи Оприска.
Кубки призерам турніру на честь воїна-спортсмена. Фото Миколи Оприска.

На майданчику із штучним покриттям стадіону «Міський» у Миколаєві відбувся зимовий турнір з мініфутболу, присвячений полеглому воїну ЗСУ, знаному у краї футболісту, тенісисту, легкоатлету, плавцю, волейболісту Михайлу Оприску. 35-річним у березні минулого року він загинув під Бахмутом…

Меморіальна таблиця у пам'ять про Михайла Оприска висить при вході у роздягальню футбольного клубу. Фото Миколи Оприска.
Меморіальна таблиця у пам'ять про Михайла Оприска висить при вході у роздягальню футбольного клубу. Фото Миколи Оприска.

На відкриття меморіалу прийшли рідні, друзі, одноклубники, а також уболівальники, які захоплювалися не тільки спортивними талантами полеглого героя, а і його прекрасними людськими якостями.

Торік, як тільки у Миколаїв прилетіла сумна звістка про загибель Михайла, один із його близьких товаришів — Тарас Гуменецький згадував кореспондентові «Високого Замку»:

«Ми з Михайлом виросли на одному подвір'ї. Дружили, разом на дискотеку, на стадіон ходили. Бувало, наганяємося з м’ячем, але додому не спішимо: поїмо черешень, яблук, а потім знову — на стадіон.

Михайло Оприск (зліва) був провідним гравцем мініфутбольної команди "Арсенал". Фото з домашнього альбому Володимира Николишина.
Михайло Оприск (зліва) був провідним гравцем мініфутбольної команди "Арсенал". Фото з домашнього альбому Володимира Николишина.

Михайло був у всьому справедливий — чи то йшлося про якісь житейські ситуації, чи про спорт. Ні з ким не мав натягнутих стосунків. Ліпше обернеться, відійде — лиш би не створити конфлікт. Але коли треба було захистити товаришів, тоді був у перших рядах. Ніколи не ховався за чужі спини.

Як тільки оговтаємося після цієї трагедії, з друзями обдумаємо, як краще вшанувати пам’ять Михайла. Думаю, меморіали імені М. Оприска будуть з усіх видів спорту, якими він займався…"

І ось цей задум Михайлові друзі разом із Миколаївською асоціацією футболу реалізували. Один із організаторів змагань — президент ФК «Миколаїв» Микола Оприск розповів нам:

— Михайло — мій однофамілець, близька всім нам людина. Колись виступав у першості області за ФК «Миколаїв». Брав участь і зимовому чемпіонаті району, грав за команду «Арсенал». Ми вирішили започаткувати меморіал у пам’ять про нього, цей турнір стане традиційним. На фасаді футбольної роздягальні встановлено гранітну таблицю з портретом Михайла — щоб всі, хто заходитиме сюди, знали про нашого героя, віддавали йому шану, пам’ятали його…

Дуже щемливий момент цього турніру: коли урочисто відкривали пам’ятну дошку, синьо-жовте полотно з неї разом з дружиною-вдовою Олею зняла півторарічна донечка полеглого воїна — Злата…

Не стримував хвилювань і батько героя. У розмові з автором цих рядків він сказав:

— Мені дуже приємно, що так вшановано мого сина. Командир 24-ї бригади, де служив Михайло, прислав нам лист подяки за його виховання. Михайла нагороджено бригадним орденом «Хрест героя». Це у нас у роду таке — боротися за Україну. Мій дідо Михайло 25 років відсидів у Сибіру за участь в УПА. А мій син боровся за Україну на Майдані, поліг за неї на війні…

У меморіалі Михайла Оприска взяли участь команди «Енергія», «Миколаївські підприємці», «Копач», «Арсенал». Нагородами для них стали кубки з портретом полеглого воїна.

А у березні у Миколаєві відбудуться обласні змагання пам’яті Михайла Оприска — уже з настільного тенісу. Загиблий фронтовик був кандидатом у майстри спорту з цього виду, брав участь у престижних змаганнях.

Схожі новини