Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто найкращий футболіст року за версією ФІФА?

У фінальній трійці претендентів — норвежець Голанд, аргентинець Мессі й француз Мбаппе

«Золотий м’яч» France Football норвежцеві Голанду не дістався. Може, форвард «Манчестер Сіті» стане найкращим у світі за версією ФІФА? Фото PA
«Золотий м’яч» France Football норвежцеві Голанду не дістався. Може, форвард «Манчестер Сіті» стане найкращим у світі за версією ФІФА? Фото PA

Міжнародна федерація футбольних асоціацій оголосила фінальні трійки претендентів на титули найкращих гравців світу 2023 року за версією ФІФА. У чоловічому футболі за це звання змагаються три нападники — норвежець Ерлінґ Голанд із англійського «Манчестер Сіті», аргентинець Ліонель Мессі з клубу «Інтер Маямі» (США) й француз Кіліан Мбаппе з французького ПСЖ.

У 2010−2015 роках автори­тетне французьке видання France Football і ФІФА ви­значали найкращих футболістів світу разом, нагороджуючи лав­реатів «Золотим м’ячем ФІФА». А 2016-го володарів «Золото­го м’яча», як і до 2010 року, зно­ву самостійно визначає France Football, а ФІФА вручає найкра­щим футболістам світу власні нагороди.

«Золоті м’ячі» від France Football одержали нещодавно іспанка Айтана Бонматі й арген­тинець Ліонель Мессі. Бонма­ті, яка зі збірною Іспанії вигра­ла останній жіночий Мундіаль, а з «Барселоною» — Лігу Чем­піонів УЄФА, є, очевидно, го­ловною претенденткою і на на­городу від ФІФА. (Її суперниці - іспанка Дженні Ермосо й ко­лумбійка Лінда Кайседо). А ось у чоловіків шанси Мессі на наго­родний «дубль» можна постави­ти під сумнів.

«Золотий м’яч» видання France Football Лео одержав головно за свою гру на Мун­діалі-2022 у Катарі, де Мес­сі став найкращим гравцем, а його збірна Аргентини — чем­піоном світу. Чимало експер­тів, визнаючи лідерську роль ветерана в аргентинській збір­ній, все ж вважала, що «Золо­тий м’яч» за 2023 рік мав одер­жати Голанд. Хоча здобутки збірної Норвегії досить скром­ні (один на футбольному полі не воїн, тож на фінальний тур­нір Євро-2024 «вікінги» не про­билися), на клубному рівні до­сягнення Голанда вагоміші, ніж у Мессі: цього року «Манчес­тер Сіті», за який виступає нор­везький форвард, виграв Ан­глійську прем'єр-лігу й Лігу Чемпіонів УЄФА. Звісно, «магія Мессі» може спрацювати й цьо­го разу… Але об'єктивно, на ти­тул «Найкращий футболіст сві­ту» Голанд 2023 року заслуговує більше, ніж Мессі чи Мбаппе.

ФІФА також оголосила трій­ки претендентів на звання «Най­кращий тренер» 2023 року. У чоловічому футболі на цю пре­стижну нагороду претендують іспанець Хосеп Ґвардьола й іта­лієць Сімоне Індзаґі, які тре­нують відповідно «Манчестер Сіті» й міланський «Інтер». Тре­тій претендент — італієць Лучано Спалетті, який спочатку виграв із «Наполі» Серію А, а потім очо­лив збірну Італії і вивів «Скуадру адзурру» на Євро-2024.

У жіночому футболі на титул найкращого тренера 2023 року претендують іспанець Хонатан Ґіральдес («Барселона»), ан­глійка Емма Геєс («Челсі») та ні­дерландська наставниця збір­ної Англії Саріна Віґман.

Володарів престижних наго­род ФІФА визначить міжнарод­не журі, до складу якого входять головні тренери усіх національ­них збірних, їхні капітани, по одному журналісту з країни, які представляють національні збірні, а також футбольні вболі­вальники з усього світу, зареє­стровані на сайті fifa.com. Імена лавреатів оголосять на урочис­тій ґала-вечірці, яка відбудеть­ся у Лондоні 15 січня 2024 року.

Схожі новини