Передплата 2024 ВЗ

В очікуванні першої «мальтійської» перемоги українців

В понеділок, 19 червня, у словацькому місті Трнава на стадіоні імені Антона Малатинського національна збірна України в рамках відбору на Євро-2024 в статусі господарів поля зіграє проти збірної Мальти (початок о 19.00 год)

Фрагмент попереднього матчу збірних України та Мальти, який відбувся 6 червня 2017 року у Граці. Захисник мальтійців Зак Мускат (другий ліворуч) зумів забити гол у ворота української збірної. Фото ua-football.com
Фрагмент попереднього матчу збірних України та Мальти, який відбувся 6 червня 2017 року у Граці. Захисник мальтійців Зак Мускат (другий ліворуч) зумів забити гол у ворота української збірної. Фото ua-football.com

Лише другий раз перетнуться футбольні шляхи збірних України та Мальти. Дебютна ж зустріч мала статус товариської і відбулася 6 червня 2017 року в австрійському місті Грац на стадіоні «Меркюр Арена». Тоді суперники виступали на нейтральному полі.

Андрій Шевченко у цій грі вирішив зробити експерименти, задіявши 21 (!) футболіста. Початок першого тайму став для української збірної «холодним душем». Капітаном команди був Олександр Кучер і як потім виявилося для 34-річного захисника це була остання, 57-а, гра в лавах збірної. Мальтійці зуміли забити гол у ворота Андрія Пятова вже на 14-й хвилині гри — після влучного удару головою в падінні Зака Муската.

В перерві матчу Шевченко змінив усіх десятьох польових гравців. Серед футболістів, що вийшли на поле, був і дебютант збірної України Володимир Шепелєв, який міг зрівняти рахунок, але пробив неточно. Так перервалася безпрограшна серія збірної України у товариських матчах, яка з 15 серпня 2012 року тривала 16 (!) ігор: 12 перемог та 4 нічиї.

Після гри Андрій Шевченко зазначив: «багато хто казав, що Мальта — слабка команда, але вона вміє захищатися. Ми мали повну перевагу, створювали моменти, але їх не реалізували». Ця гра розглядалася, як остання репетиція перед матчем в рамках відбору на чемпіонат світу-2018. Через декілька днів, 11 червня, українська збірна в гостях перемогла збірну Фінляндії з рахунком 2:1.

Трнава стане вже третім містом за межами України, в тому числі першим словацьким, в якому наша збірна виступатиме в ролі господарів поля. Раніше наша збірна приймала суперників у містах Польщі. У жовтні 2016 року українці в рамках відбору на чемпіонат світу у Кракові здолали збірну Косово (3:0), а у вересні 2022 року в цьому місті у Лізі націй зіграли внічию зі шотландцями (0:0). А в червні 2022 року в Лодзі «синьо-жовті» в рамках Ліги націй перемогли вірменів (3:0) та зіграли внічию з ірландцями (1:1).

Схожі новини