Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золото» – у родини Ітонів, «срібло» – в України

На чемпіонаті світу з легкої атлетики наші багатоборці здобули дві срібні і одну бронзову нагороди.

Протягом чотирьох днів на п’єдестал пошани чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні, який завершився в американському Портленді, сходили представники 29 країн. Не обійшлися церемонії нагородження і без українських атлетів. Усі медалі — дві срібні і одну бронзову — поклали до “синьо-жовтої” скарбнички багатоборці. Більшими здобутками, ніж у Портленді, українська легкоатлетична збірна могла похвалитися лише двічі: у Торонто-1993 наші спортсмени записали до історії п’ять нагород, а у Парижі-1997 — чотири. З двох попередніх чемпіонатів, у Стамбулі-2012 та Сопоті-2014, українці привозили по три медалі.

У загальнокомандному заліку Україна посіла 14-те місце. Перемогу прогнозовано здобули американці (13 золотих, шість срібних і чотири бронзові медалі). Попри те, що далеко не у всіх дисциплінах господарі чемпіонату виставили найсильніший склад, рівних “зірчасто-смугастій” команді у світі не було. П’ятьма медалями (2-2-1) і відповідно другим місцем у командному заліку здивували ефіопи. Ну а третє місце дісталося французам (1-1-2). Портлендський чемпіонат світу став першим, в якому не брала участі одна зі звичних фавориток — команда Росії. Через низку допінгових скандалів Всеросійську федерацію легкої атлетики тимчасово виключили з Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Відновлення членства Росії в ІААФ (а значить, і участь російських легкоатлетів в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро) вирішуватиметься у травні.

Ще до початку чемпіонату перемогу у багатоборстві обіцяли американо-канадському подружжю Ітонів. У чоловічому багатоборстві поки що ніхто у світі не може навіть наблизитися до володаря світових рекордів (на стадіоні та у приміщенні) Ештона Ітона, якого називають не інакше як “іншопланетянином”. 28-річний американець не міг пропустити чемпіонат, який приймало його рідне місто. І нехай цього разу його виступ був доволі скромним (собі самому Ештон програв майже 200 пунктів), його суперникам це не допомогло. Найближчого переслідувача, українця Олексія Касьянова, олімпійський чемпіон Лондона та п’ятиразовий чемпіон світу (тричі — у приміщенні) випередив майже на 300 очок. Сьогодні Ітона, в якого практично немає слабких ланок, можна порівнювати лише... з самим Ітоном. Його “невдалий” результат - 6470 очок — є третім показником в історії чоловічого семиборства.

Тож ще до старту у багатоборстві усі інші учасники чемпіонату чудово розуміли: боротьба точитиметься за “срібло”. На Oregon Convention Center (як і чотири роки тому у Стамбулі) ця “срібна” перемога дісталася запорізькому атлету Олексію Касьянову (6182 очки). Для цього підопічному Дмитра Льопи потрібно було стрибнути вище голови: у своєму найслабшому виді, стрибках з жердиною, 30-річний атлет встановив персональний рекорд — 4,90 м. Після перших двох видів (біг на 60 м і стрибки у довжину) Касьянов примірявся до “срібла”. Та згодом віддав другу позицію Курту Феліксу з Гренади, який виграв штовхання ядра та стрибок у висоту. Уже наступного дня, пролетівши 60-метрівку з бар’єрами із власним найкращим результатом у сезоні (7,91), Олексій повернув втрачені позиції. І не випустив із рук свого “срібла” у забігу на 1000 м. Німець Маттіас Бруггер (6126), який відчайдушно змагався за кожен метр дистанції і одночасно за “бронзу” у багатоборстві з американцем Кертісом Бічем, ще трішки і зміг би зазіхнути на другу позицію. Та цього разу спортивна доля була на українському боці.

“Це справді неймовірно, - повільно нанизуючи англійські слова, зізнався в інтерв’ю місцевому тележурналісту Олексій Касьянов. - Спасибі велике за це моїм батькам, моїй команді і дружині Анні — чемпіонці світу у багатоборстві 2013 року. Цей чемпіонат приніс мені багато радісних моментів — я показав свій найкращий результат у стрибках з жердиною, і цілком задоволений тим, як провів усі бігові дисципліни”.

У жіночому п’ятиборстві перемогу до сімейної скарбнички Ітонів та збірної Канади уперше в кар’єрі поклала Бріан Тісен-Ітон. У місті, в якому народився її чоловік, Бріан нарешті зламала стереотип “вічно другої” (канадка двічі ставала віце-чемпіонкою світу на стадіоні і один раз — у приміщенні). За відсутності британки Джесіки Енніс Тісен-Ітон вважалася одноосібною фавориткою. Ось тільки суперниці були іншої думки. Одна з них, 25-річна українка Анастасія Мохнюк, добряче зіпсувала настрій Бріан. Канадка захопила лідерство після стартової дисципліни, 60-метрівки з бар’єрами (8,11) і утримала позицію у секторі для стрибків у висоту (Тісен-Ітон та дві українки, Мохнюк і Аліна Фьодорова, показали однаковий результат — 1,85 м). Та коли прийшов час запускати “важку артилерію” - штовхати ядро, українські білявки були попереду усієї планети. Фьодорова, зажбурнувши ядро на 15,44 м, вийшла на другу проміжну позицію. А Мохнюк, зафіксувавши 15,01 м, стала лідером у багатоборстві (Тісен-Ітон штовхнула на 13,70 м і змушена була дивитися у спину двом українкам). У стрибках у довжину Анастасія (6,66 м) ще на один крок наблизилася до перемоги. Тісен-Ітон (6,42 м) і Фьодорова (6,33 м) трималися від неї на відстані.

Та ось не відпустити канадку на її улюбленій 800-метрівці і утриматися на топ-позиції у загальному заліку нашим дівчатам не вдалося. Тісен-Ітон (4881 очко — найкращий показник сезону у світі) “привезла” 11 сек. Фьодоровій (4770), 14 сек. Мохнюк (4847) і побігла позувати з кленовим прапором перед телекамерами.

Анастасія Мохнюк, яка уперше в кар’єрі виборола “срібло” чемпіонатів світу, виглядала водночас щасливою і розчарованою: “Я була лідеркою після чотирьох видів, встановила чотири особисті рекорди — на бар’єрах, висоті, ядрі та довжині, і думала, що буду першою. Та у цих дисциплінах я віддала усе. Залишалися 800 м, а у мене зовсім не було для цього сил. Попри все, я дуже задоволена: летіла сюди по медаль, і таки завоювала її”. Аліна Фьодорова здобула свою другу “бронзу” зимових чемпіонатів (третьою вона стала також 2014 року у Сопоті).

Ще одну “бронзу” - у бігу на 800 м серед ветеранів — привезе до Украї­ни Олександр Лисенко, який здолав дистанцію за 2.17,38. Швидшими за нього були лише британець Девід Рой Вілкокс (2.15,90) та ірландець Джое Гаф (2.16,01).

На сьомій позиції у стрибках у висоту зупинився Андрій Проценко. Херсонський стрибун без зайвих зусиль впорався зі стартовою висотою (2,20 м), тричі виходив у сектор на висоті 2,25 м і двічі домовлявся з планкою на 2,29 м. Та коли суддя відміряв 2,33 м, підопічний Геннадія Зуєва не зумів здолати цей звичний для себе бар’єр. Першу рідній Італії перемогу чемпіонатів світу у стрибках у висоту несподівано приніс Джанмарко Тамбері, який взяв 2,36 м.

А тим часом...

Українка Ольга Котовська виграла марафон New Taipei City Wan Jin Shi Marathon, який належить до серії IAAF Bronze Label Road Races. У Новому Тайбеї Котовська подолала марафонську дистанцію за 2:36.38 і підтвердила олімпійський норматив. Цього року, на початку лютого, Ольга вже брала участь у напівмарафоні у Барселоні, де фінішувала другою серед жінок.

Фото IAAF

Схожі новини