Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Журналістка із Одеси знайшла у своїй машині пристрій для прослуховування (ФОТО)

  • 20.01.2024, 14:30
  • 1 148

Журналістка із Одеси Ірина Гриб 19 січня знайшла систему стеження та прослуховування у своєму авто

Фото із соцмереж Ірини Гриб
Фото із соцмереж Ірини Гриб

Журналістка пов’язує це зі своєю роботою над розслідуванням щодо «зернового коридору».

За словами Ірини Гриб, пристрій стеження встановили приблизно десять днів тому. Це автономна система, яка працювала постійно та живилася від автомобіля, записувала розмови та переміщення її власниці, інформацію передавала у невідомому наразі напрямку.

Перед цим, як наголосила журналістка, була спроба зламати доступ до її телеграм-каналу та робочої сторінки у соцмережах.

«Вчора знайомі говорять: тобі днів десять тому встановили „прослушку“, перевір машину. Приїжджаю на СТО, у мене крім цього почав дуже швидко сідати акумулятор, прям дуже швидко, і перестала горіти одна лампочка на приладній дошці. Думаю, якщо навіть ні, то якраз дізнаюсь, у чому причина. Знімаємо приладну дошку, а там — все, що на відео. Ось перевірила собі машину», — розповіла Ірина Гриб.

Стеження журналістка пов’язує зі своїм розслідуванням щодо «зернового коридору». Так, на її думку, замовники стеження та прослуховування хотіли дізнатися її коло спілкування та джерела інформації.

«У мене є підозра, що це пов’язано з матеріалом про „зерновий коридор“: я писала про створення так званих податкових майданчиків, платежів 14% для фермерів, які працюють з зерном. Я роблю велике розслідування по зерновому коридору і писала, що скоро опублікую назви компаній, які по суті є податковими майданчиками. А вже по назві компаній їх можна пов’язати з дуже високопоставленими людьми — службою правоохоронною та керівництвом області», — зазначила журналістка.

Ірина Гриб звернулась до поліції щодо виявлення несанкціонованого відстежувального пристрою, а також щодо втручання у її роботу як журналіста. Також вона збирається звернутися до Державного бюро розслідувань, комітет по свободі слова, омбудсмена та профспілкові організації.

«По-перше, це тиск, це дуже важко морально. По-друге, я вважаю, якщо не карати в правовому полі за такі речі, то тоді ми втратимо свободу слова в Україні взагалі».

Схожі новини