Передплата 2024 «Добра кухня»

Країни Балтії разом з Україною бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ

  • 28.11.2023, 19:30
  • 508

Країни Балтії разом з Україною бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через участь рф

Фото із сайту Українська призма
Фото із сайту Українська призма

Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії заявили, що разом із Україною бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ у Скоп'є через присутність на ньому глави мзс рф лЛаврова.

«Агресивна війна та звірства росії проти її суверенного та мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, включаючи Статут ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи», — йдеться у заяві.

Представники країни наголосили, що присутність лаврова ризикує легітимізувати агресора рф як законного члена спільноти вільних націй, применшити жорстокі злочини, які скоює Росія, та примиритися з кричущим порушенням і неповагою Росії до основоположних принципів і зобов’язань ОБСЄ.

У заяві сказано, що ОБСЄ спочатку була створена для розбудови європейської безпеки, запобігання конфліктам та збереження миру, а росія своїми незаконними та жорстокими діями знову й знову доводить, що вона не є партнером Європи у сфері безпеки.

«Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від росії і проти росії, а не разом з нею», — заявили вони.

Як додав Тсахкна, рф скористається цією можливістю для поширення своєї пропаганди та підриву єдності Заходу.

Він наголосив, що Естонія не може сидіти за одним столом з агресором та нести відповідальність за наслідки, до яких може призвести присутність лаврова, адже це суперечить європейським фундаментальним принципам.

«Річ у тім, що поки в Скоп'є проходить зустріч ОБСЄ, російська військова машина нападає на невинних українців та депортує дітей, не кліпнувши оком. Місце лаврова — у спеціальному трибуналі, а не за столом ОБСЄ», — зауважив Тсахкна.

Схожі новини