Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Єврокомісія у своїх рекомендаціях закликала відновити незалежний медіаландшафт

  • 08.11.2023, 17:40
  • 567

У звіті Європейської комісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу наголошується на необхідності відновити незалежний плюралістичний медіаландшафт

Фото умовне
Фото умовне

Європейська комісія також зауважує, що навесні 2022 року влада розпочала телемарафон «Єдині новини» і відключила з цифрового ефірного мовлення три опозиційні телеканали.

«У наступному році Україна має … розробити дорожню карту для підтримки відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіаландшафту», — йдеться у документі.

«У березні 2022 року в умовах воєнного стану Президент підписав указ про єдину інформаційну політику шляхом об'єднання програм усіх національних телеканалів в єдину інформаційну платформу. Це рішення призвело до розширення державного контролю над мовленням і деяких обмежень. Деякі ЗМІ вважають ці обмеження непропорційними. Подібним чином, виключення трьох приватних (опозиційних) телеканалів із наземного мовлення (у той час як канали продовжують працювати та залишаються доступними іншими способами) критикувалося опозицією з тих самих підстав», — пише Єврокомісія у звіті.

«Початок російської загарбницької війни глибоко вплинув на медіаландшафт, і пріоритетом уряду має бути забезпечення відновлення повного медіа-плюралізму та чіткої прозорості медіавласності, беручи до уваги міркування безпеки», — наголошується у документ.

Схожі новини