Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мешканці били на сполох і просили мерію допомогти з ремонтом балконів

У Львові терміново почали обстежувати усі балкони. 98% балконів міста — у приватизованому житлі

Фото ЛМР
Фото ЛМР

На місці падіння балкона по вулиці Під Дубом, 2, працюють комунальні служби, які демонтовують елементи балкона. До кінця дня обіцяють завершити демонтаж. Тим часом, у Львові триває обстеження усіх балконів, яке має бути завершене до 15 жовтня цього року. Загалом в місті є 380 тисяч балконів, з них 372 тисячі 400 — приватизовані. Кількість балконів, що не приватизовані — 7 тисяч 600. 98% балконів міста — у приватизованому житлі.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Нагадаємо, трагедія трапилася 13 серпня, о 23-й годині 24 хвилини на вулиці Під Дубом, 2, що біля ТЦ «Форум». 42-річний мешканець вийшов на балкон третього поверху і провалився разом з ним на землю. Фасад цього будинку ремонтували до відкриття торгового центру «Форум» — орієнтовно десять років тому.

Чоловік отримав травми, несумісні з життям… Медикам Першого ТМО не вдалося його врятувати. Лікарі кажуть, що серце ще деякий час працювало, лікарі робили все можливе, аби врятувати чоловіка, який весь час перебував у комі. Однак о 4-й годині ранку помер.

«На місце приїхали усі служби, приїхала і голова району, — повідомив Андрій Москаленко. — Постраждалому було надано допомогу. Він помер у лікарні».

За словами чиновника, з 2008 року у Львові діє програма фінансування ремонту балконів в історичних будинках. Цього року реставрували 246 балконів. Умови реставрації такі: мешканець оплачує лише 10 тисяч гривень, решту — з міського бюджету. Вартість реставрації стартує від ста тисяч гривень і завершується мільйоном. Цього року у Ратуші обіцяють ремонтувати балкони не лише в центральній частині міста, а в усіх районах. «Упродовж кількох днів деталізуємо суму, яку оплачуватиме мешканець, решту оплатить міський бюджет», — підсумував Андрій Москаленко.

Голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк сказала, що міська рада допоможе родині померлого з похованням.
Будинок, де трапилася трагедія, зведений у 1896 році. У 2014 році там провели косметичний ремонт. Тріщин у цьому балкону не було. Але три мешканці цього будинку били на сполох і просили мерію допомогти з ремонтом балконів. Проте, у Ратуші не поспішали. Управляюча компанія, яка обслуговує будинок роз’яснила, що балкони належали до приватизованих квартир і мешканці теж повинні дбати про своє майно, серед якого — балкони. «Офіційних висновків про аварійність цього балкону не було, — додає Галина Гладяк. — Підозри, що з балконом щось не те виникли в кінці 2022 року та в червні 2023 року. Але людям роз’яснили, що це приватна власність. Зараз на місці працюють фахівці».

Голова Галицької районної адміністрації так і не відповіла, хто понесе відповідальність за трагедію. «Будуть вестися слідчі дії, тоді будуть якісь висновки», — підсумувала чиновниця.

Схожі новини