Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Традиції та заборони у Чистий Четвер

  • 13.04.2023, 09:15
  • 923

Сьогодні, 13 квітня, у християн східного обряду один з найважливіших днів на Страсному тижні - Великий, або, як його ще називають, Чистий четвер

Чистий четвер. Фото ілюстративне
Чистий четвер. Фото ілюстративне

Чистий Четвер відзначається в Страсну седмицю — це останній тиждень перед Великоднем, який закінчує Великий піст. Він є першим з трьох днів, яких називають «Велике тридення». Цього дня Ісус Христос в знак покори омив ноги своїм учням та встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері. Також цього дня Ісус молився у Гетсиманському саду, був заарештований первосвящениками і посаджений в темницю.

Традиційно Великий четвер відзначається за три дні до Воскресіння Христового. Цьогоріч дата свята припадає на 13 квітня.

В цей день обов’язково треба було побувати у церкві на літургії святителя Василія Великого і причаститися. З вечірньої відправи віряни обережно несли «живий вогонь» або Страсну свічку. Також саме у Чистий четвер прийнято випікати паски, фарбувати яйця та наводити порядок у будинку.

В Україні існує традиція прокинутися дуже рано і ретельно помитися, для цього будять навіть дітей. Це прагнуть зробити з першими променями сонця. Дехто у Чистий четвер відвідує лазню.

Крім того, ретельно прибирають у будинку, помивши всі вікна. Житло звільняють від усього непотрібного — зламані речі викидають, а справні, але зайві - роздають нужденним. Також стрижуть волосся і нігті, щоб на Великдень виглядати охайно. Віруючі увечері йдуть у храм, причащаються.

Що не можна робити у Чистий четвер

  • вживати м’ясо, молочні продукти та яйця — триває піст;
  • бути брудним і носити забруднений одяг;
  • створювати безлад у будинку, залишати немитий посуд;
  • сваритися і лихословити;
  • відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить.

Схожі новини