Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невже так і не дізнаємося, що спричинило вибух на «Степовій»?

  • 22.03.2017, 19:26
  • 1 590

Віце-прем’єр Зубко заявив, що зникли важливі дані, які могли б встановити причину трагедії на шахті.

“Робота урядової комісії щодо визначення причин трагедії, що сталася 2 березня на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля», вийшла на фінішну пряму. Напрацьовані матеріали перевірки будуть передані правоохоронним органам для подальшого розслідування”, - заявив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Але не все так просто. За словами міністра, зникли важливі дані, які б могли пояснити причину вибуху на шахті. Невже так і не дізнаємося, що спричинило трагедію, у якій загинуло восьмеро шахтарів, а десятки травмувалися?

«Урядова комісія визначила декілька причин аварії на шахті. У першу чергу — це невідповідність обладнання нормативним документам, які застосовувалися на підприємстві. Друге — експертна група досі визначає, чи відповідає система провітрювання, яка працювала на шахті і була затверджена, всім нормам. Замість 453 кубів повітряної суміші під час вибуху надавалося тільки 156», — наголосив Зубко.

Серед інших причин, які вказав віце-прем’єр-міністр: під час вибуху не спрацювала система УТАС, яка повинна оповіщувати про збільшення метану у повітряній суміші та відключити енергозабезпечення шахти. Також є питання щодо фінансування заходів з охорони праці на ДП «Львіввугілля».

«Дуже серйозне питання стоїть щодо знищення даних системи УТАС під час вибуху на шахті «Степова». Попередня інформація системи була зафіксована о 7:30, а остання — о 12:38, аварія ж сталася об 11:58. Сьогодні в Україні недостатньо лабораторій для перевірки вибухонебезпечного обладнання та системи УТАС», — зазначив Геннадій Зубко. Віце-прем’єр наголосив, що звіт урядової комісії буде взятий за основу іншою комісією, яка буде займатися перевіркою всіх вугільних шахт України.

Коментар для «ВЗ»

Олег ТУРЧИН, голова профспілки гірників Львівщини

- Я багато чую коментарів пана Зубка, але як голову урядової комісії з розслідування причин вибуху на шахті я його на “Степовій” ні разу не бачив. Гройсмана бачив, Насалика — всю комісію, а ось пана Зубка я до сьогодні не можу побачити. Нехай приїде у шахту, подивиться і зрозуміє, що за 20 років вони зробили для “Львіввугілля” і чим вони керують.

- Як, на вашу думку, просувається розслідування? Голова комісії заявляє, що зникли важливі дані …

- У нього у голові клепки зникли, вибачте. Я б на його місці віце-прем’єром не працював, якщо я чогось не розумію. Треба було йому як голові комісії поїхати у шахту, а потім говорити. Нехай вони дають гроші, які нам належаться на техніку безпеки, і для шахти, щоб працювала ...

А тим часом…

Фонд соціального страхування провів розрахунки для виплат усім родинам загиблих на шахті “Степова”. Загальна сума становить 1 мільйон 888 тисяч гривень. З них по 160 тисяч гривень на сім’ю, а також по 32 тисячі на утриманця сім’ї. У Львівській міській комунальній лікарні №8 перебувають на стаціонарному лікуванні 4 потерпілі. 1 потерпілий в отоларингологічному відділенні Львівської обласної клінічної лікарні, 2 особи у Червоноградській центральній міській поліклініці, у Львівській обласній лікарні відновного лікування (м. Соснівка) лікуються 18 потерпілих.

Схожі новини