Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Столтенберг: "РФ готова застосувати силу в Україні та Грузії"

  • 04.11.2016, 16:30
  • 1 370

Генсек НАТО Йенс Столтенберг вважає, що нової холодної війни з путінською РФ немає, так як більше не існує блоку Варшавського договору і СРСР.

Європа на сьогодні перебуває у важкій ситуації через агресивну зовнішню політику Росії, проте те, що відбувається не є новою холодною війною. Таку думку висловив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

"Ми не перебуваємо в стані холодної війни. Частково тому, що у нас немає двох блоків, що протистоять один одному: Варшавського договору і НАТО. Варшавський договір більше не існує, немає і Радянського Союзу. Однак нинішня ситуація в сфері безпеки пов'язана з викликами, у нас (з РФ, - ред.) немає партнерства, яке ми намагалися розвивати після холодної війни", - сказав він.

Зараз Столтенберг бачить "більш впевнену в собі Росію", яка суттєво наростила військову міць за останні роки.

"Саме тому НАТО здійснив найбільше з кінця холодної війни зміцнення колективної оборони, розмістивши війська в країнах Балтії і в Польщі. Ми потроїли чисельність військ НАТО швидкого реагування до 40 тисяч військовослужбовців і сформували об'єднані оперативні сили", - вказав генсек Альянсу.

Керівник Північноатлантичного альянсу заявив, що в НАТО готові розмістити війська за східним кордоном Альянсу в "дуже короткі терміни", незважаючи на те, що "не бачать неминучої загрози для будь-якого союзника по НАТО".

"Але ми бачимо Росію, готову застосувати військову силу проти сусідів - України та Грузії", - додав він.

Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини