Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У міськраді вважають, що кіоск – це «великий бізнес» 

  • 03.11.2016, 09:37
  • 1 653

Тому місця для їх встановлення розподілятимуть на аукціоні.

У Львові запрацюють нові правила встановлення кіосків, тобто малих архітектурних форм для торгівлі продуктами, одягом та побутовими речами. Місця під кіоски розподілятимуть на конкурсній основі — на аукціоні. Такі умови затвердили на сесії Львівської міської ради депутати. Досі діяв трирічний мораторій на встановлення МАФів. До запровадження мораторію усі кіоски встановлювали на підставі договору оренди земельної ділянки та дозвільних процедур.

Новація - місця розміщення тимчасових споруд визначатимуть департамент містобудування і департамент економічної політики. Згодом перелік місць затверджуватимуть на сесії депутати. За кожен кіоск доведеться позмагатися на торгах.

“Хто більше заплатить — той і буде торгувати. Бо насправді це великий бізнес і великі гроші, - сказав “ВЗ” голова депутатської комісії з питань архітектури, містобудування та охорони історичного середо­вища міської ради Ігор Телішевський. - На конкурсі будуть прописані умови роботи кіосків. Не буде традиційної проблеми, коли МАФ ставлять будь-де. Звертатимуть увагу, чи є на певній ділянці потреба у тому чи іншому кіоску — продуктовому, для продажу побутової хімії тощо. Усі пересувні ятки, які досі працювали в центрі нелегально, теж підуть на аукціон”.

“Положення про аукціон на встановлення тимчасових споруд прийнято з метою прозорості та відкритості. Раніше кіоски встановлювали на підставі ухвал, де був їх перелік. Тепер підприємець має взяти участь в аукціоні, заплатити, укласти договір оренди. Буде створено комісію, яка визначатиме ціну за участь в аукціоні та стартову ціну лота, ділянки”, — прокоментувала новацію начальник відділу торгівлі та тендерних закупівель Львівської міської ради Галина Шарко.

Аукціон проводитиме комісія, до складу якої увійдуть чиновники мерії, депутати. Ця ж комісія визначить, як має виглядати кіоск. Якщо підприємець виграв аукціон і не дотримався правил щодо зовнішнього вигляду торгової точки, комісія матиме право прийняти рішення стосовно демонтажу.

Галина Шарко пояснила, що перший аукціон може відбутися вже до кінця цього року. І наголосила, що аукціон не стосується МАФів, які працюють сьогодні.

За її словами, у конкурсі конкуруватимуть тільки ті кіоски, які торгують однією продукцією. Мовляв, не буде такого, що на одну ділянку претендуватимуть МАФ з пресою та павільйон з цигарками чи продуктами харчування. “Якщо ділянка йде під реалізацію ресторанного господарства, значить, це тільки під ресторанне господарство, - уточнила пані Галина. - Це буде вибір підприємця: чи цікава йому така ділянка з певним функціональним призначенням, чи нецікава”.

— Не прогнозуєте бунтів власників кіосків?

— Проект ухвали сесії пройшов громадські слухання, де були підприємці, власники МАФів. У них не було застережень. Підприємців більше цікавило те, як будуть продовжувати договори оренди. Договори оренди не продовжують тому, що вони ще діють до 30 грудня 2016 року.

Схожі новини