Передплата 2024 ВЗ

Опалювальний сезон-2016 у Львові під загрозою повного зриву

  • 30.08.2016, 15:00
  • 1 357

Суди наклали арешти на усе майно та рахунки обох теплоенерго.

Усе майно «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго» перебуває під арештом. Про це сьогодні, 30 серпня, на брифінгу повідомили представники цих підприємств. Причиною, як вони пояснили, є борги перед газовиками. Однак йдеться не про розрахунки за блакитне паливо, а про несплачену пеню і штрафи, які накопичилися через те, що держава вчасно не компенсовувала різницю в тарифах, а також субсидії і пільги.

«Зараз ми маємо несплачених штрафів і пені на 100 мільйонів гривень. І нарахування продовжуються, бо наразі нам виставили претензії за 2011-2012 роки. Це є санкції за затримки у розрахунках, але вони виникли зовсім не з нашої вини. Ми зобов’язані проводити НАК «Нафтогазу» передоплату за газ, а самі отримуємо післяоплату від споживачів. Крім того, держава роками затримує компенсацію різниці у тарифах, пільг та субсидій. А це нікого не цікавить», ― розповів заступник директора з економічних питань ЛМКП «Львівтеплоенерго» Богдан Камінський.

«Зараз ми маємо несплачених штрафів і пені на 4 мільйони гривень, але минулої п’ятниці отримали позов ще на 5 мільйонів гривень. Це повністю паралізує нашу роботу. Для нас єдина можливість провести передоплату за газ — це взяти кредит у банку, але суд наклав арешт на все майно підприємства. Відповідно, ми вже не зможемо взяти кредит. Тому закупити газ і розпочати опалювальний сезон просто не буде за що», ― додала заступник директора з економічних питань ЛКП «Залізничтеплоенерго» Ярослава Єлфімова.

Такі проблеми виникли через те, що раніше теплопостачальним підприємствам списували штрафні санкції, які виникли з вини держави, а цього року Президент наклав вето на відповідний законопроект, який прийняла Верховна Рада 7 липня 2016 року. Відтак, кажуть комунальники, якщо цей законопроект не буде прийнятий, а також парламент не накладе принаймні тимчасовий мораторій на штрафи і санкції для теплопостачальних підприємств, останні просто збанкрутують і перейдуть у приватні руки.

Схожі новини