Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росіянина засудили за репост статті про бандерівців та напад СРСР на Польщу

  • 01.07.2016, 17:26
  • 1 349

Суд в російському місті Перм засудив місцевого жителя Володимира Лузгіна до штрафу в розмірі 200 тис. руб. (близько 77,5 тис. грн) за звинуваченням у "реабілітації нацизму".

Про це повідомляє видання Meduza з посиланням на "КоммерсантЪ".

Володимира Лузгіна визнали винним у "публічному заперечуванні рішень Нюрнберґського процесу та розповсюдженні неправдивих відомостей про діяльність СРСР в роки Другої світової війни".

Повідомляють, що житель міста Перм зробив репост статті "15 фактів про бандерівців, або Про що мовчить Кремль" на своїй сторінці в соцмережі "ВКонтакте".

Приводом звинуватити Лузгіна стала фраза в статті про те, що "комуністи і Німеччина спільно напали на Польщу, розв'язавши Другу світову війну, тобто комунізм і нацизм чесно співпрацювали".

На боці звинувачення виступив декан історичного факультету Пермського державного гуманітарно-педагогічного університету Олександр Вертинський. Він також стверджував, що матеріал містить заздалегідь неправдиві дані щодо діяльності СРСР у Другій світовій, заперечуючи факт сумісної радянсько-нацистської окупації Польщі в вересні 1939 року.

Батько підсудного в суді дав свідчення, що його син критикував політику РФ щодо України.

Сам Володимир Лузгін категорично заперечував наявність злочину в своїх діях і стверджував, що факт радянсько-нацистського захоплення Польщі відомий йому ще зі шкільної програми з історії ХХ ст.

Вирок суду зазначає, що цільовою аудиторією статті про бандерівців зі сторінки Лузгіна є "особи, негативно налаштовані щодо офіційної влади, прибічники націоналістичних ідей". Автори статті, на думку обвинувачення, "реалізують мету переконати" в співробітництві між СРСР та нацистською Німеччиною на початковому етапі Другої світової війни.

Схожі новини