Передплата 2024 ВЗ

«Відправила військовим понад 5 тисяч сухих душів!»

Щоб скористатися таким гігієнічним засобом потрібно 30−50 мл води

Коли багато замовлень, пані Олена витрачає на сухі душі близько 7 тисяч грн на тиждень. Фото з архіву Олени Черткової
Коли багато замовлень, пані Олена витрачає на сухі душі близько 7 тисяч грн на тиждень. Фото з архіву Олени Черткової

Олена Черткова з Запоріжжя виготовляє сухі душі. Ними військові можуть скористатися на фронті. Держава не виділяє коштів на закупівлю таких товарів, а тому із гігієнічними засобами допомагають волонтери.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з Оленою Чертковою і запитала, які відгуки про сухі душі надходять з передової? Волонтерка відправила на фронт понад 5 тисяч сухих душів! У набір входить: гель (найголовніший компонент), губка і серветка зі спанлейсу (такі серветки використовують, зокрема, у косметології).

Такі гігієнічні засоби вкрай необхідні на передовій!
Такі гігієнічні засоби вкрай необхідні на передовій!

— Після використання сухого душу, шкіра не липка, не стягнута, — каже пані Олена. — Фабричні сухі душі військовим не подобаються. Рік тому було лише дві торгові марки, зараз їх є дуже багато. Держава не виділяє на сухі душі кошти (не входять у перелік товарів для армії), їх закуповують волонтери.

— Була інформація, що військові мають можливість користуватися на передовій пересувними банями…

— Бані не доїжджають до першої лінії фронту, їх привозять на другу-третю лінію. Тому сухі душі є вкрай необхідними.

— Як виникала ідея виготовляти такі польові душі?

— Ми з дівчатами робили окопні свічки. Хлопці, яким допомагали, часто просили сухі душі. Ми збирали кошти, купували їх. Попит на окопні свічки у той час зріс, на все коштів не вистачало… Але волонтери, зазвичай, намагаються закрити усі запити військовослужбовців, тому я почала шукати інформацію, як сухі душі можна робити самостійно.

Також волонтери надсилають військовим окопні свічки.
Також волонтери надсилають військовим окопні свічки.

Одна з торгових марок продавала сухі душі по 14 грн за штуку. Сума виходила суттєва. Собівартість моїх сухих душів — 7 грн. І гель, який туди входить, значно кращий, ніж у фабричних. Це аптечна косметика, ця фірма давно на ринку, якість гелю перевірена. Можна, звісно, взяти дитячий гіпоалергенний гель, він буде ще дешевше коштувати, але я на гелю не економлю. Такий засіб також знімає свербіж та почервоніння.

Я підібрала пропорції, місяць тестувала на собі, на дітях. Потім почала відправляти сухі душі військовим. Змивати гель не потрібно, залишки можна витерти серветкою. Для цього необхідно 30−50 мл води. Там, де є умови для його використання, такий об'єм води, це не проблема. Але я завжди перепитую у військових, чи класти їм окремо пляшку води.

— Допомагають вам люди з донатами?

— Буває добре донатять, коштів вистачає, я можу хлопцям відправити ту кількість засобів, яку вони просять. А буває, що закриваю запити лише для наших трьох підрозділів, якими ми опікуємося.

Для нас немає значення, якщо людина скине 10 грн, — це теж дуже добре. А якщо буде тисяча донатів по 10 грн, це вже велика сума! Окопні свічки ми наразі припинили робити, зараз їх не так часто замовляють. Окрім того, маємо їх на залишку. І свічкарів по всій Україні є уже багато.

P.S. Якщо у вас є можливість підтримати волонтерів донатом, ось номер банківської картки: 4 441 111 154 096 568.

Схожі новини