Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Деревам — лікувальний душ

Через примхливу березневу погоду ще нема нагальних робіт у полі, але в саду братися за них саме час. Разом із сезонним обрізанням плодових дерев-кущів добрі господарі, які мріють про щедрий урожай, обов’язково проводять обприскування

Таке обприскування дуже ефективне, бо вкриває захисною плівкою все дерево.
Таке обприскування дуже ефективне, бо вкриває захисною плівкою все дерево.

Невідкладно братися за ці агротехнічні заходи реко­мендує Сергій Долинський зі села Волиці на Тернопіль­щині.

— Негайно обробіть від шкідників і хвороб свої яблуні, груші, сливи, персики, вишні, абрикоси, смородину-порічки! — радить наш співрозмовник. — Так само, як людина допомагає своєму здоров’ю (проходить сезонне медобстеження, щеплення, лі­кування, санаторну реабілітацію, жінки відвідують косметичні салони), треба допомогти і рослинам. У давнину сади, як пра­вило, не кропили, тому вони виглядали занедбаними…

Сергій каже, що поки не розпустилися бруньки, найкращі профілактичні ліки для садовини — 3%-ий розчин мідного ку­поросу із карбамідом. На 10 літрів води дають 300 грамів цього купоросу і 500 грамів карбаміду.

Користь від такої обробки по­трійна: обприскування згаданими препаратами із високим вмістом азоту на два тижні затримує роз­виток, дерево не розпуститься, і це не дасть цвіту загинути від весняних приморозків, а також за­хистить садовину від всяких шкід­ливих комах і болячок (найперше — парші, грибка, кліщів).

Господар, який довший час працював за кордоном, згадує, що технологію штучної затримки цвітіння спеціально застосовують у своїх садах польські аграрії - об­прискують їх «мочніком» (сечови­ною, тобто тим же карбамідом). За словами Сергія, вже пізніше по­трібно буде обробити плодові де­рева фунгіцидами, але найперше треба обов’язково виконати зазна­чені вище профілактичі процедури.

— Особливо це обприскуван­ня корисне у весняний період для абрикосів і персиків, — наголошує наш співрозмовник. — Без такої обробки листя скручується, ви­сихає, опадає. Потім, щоправ­да, з’являються нові пагони, але врожаю з такого недоглянутого дерева не буде. Дехто помилково вважає, що достатньо побілити стовбур дерева — і всі проблеми вирішаться. Але це не так. Побілка виглядає як декоративний, малое­фективний захід. А щоб він справді приніс користь, до вапна слід до­давати мідний купорос — вийде своєрідна бордоська суміш, яка надійно захистить садове дерево.

Сергій запевняє, що такий за­гальний захист садів у майбутньо­му істотно впливе на урожайність, якість плодів, смак, навіть на їхній товарний вигляд. Переконався на власному досвіді - його яблука-груші можна було відправляти на виставку.

— Чим краще обприскувати навесні?

— Можна це робити чим завгод­но — ручним, акумуляторним об­прискувачами. Навіть віником. Я дуже сподобав собі переносний обприскувач із бензиновим двигу­ном. Він створює із приготовлено­го препарату насичену «хмарку», яка швидко і добре вкриває велику частину дерева. Якщо хочете мати восени гарні плоди, не шкодуйте сил для весняного обприскування.

Схожі новини