Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не можемо дозволити ворогу перемогти ні на фронті, ні у культурі»

У Трускавці відбувся фестиваль «Етнічний віночок», медіапартнером якого є видання «Високий Замок»

Фото Олега БАЧИНСЬКОГО
Фото Олега БАЧИНСЬКОГО

У курортному Трускавці провели мультикультурний Всеукраїнський фестиваль «Етнічний віночок». Медіапартнерами фестивалю є газета «Високий Замок». Кожні два-три місяці у якомусь місті України організатори проводять такий фестиваль з метою виховання молоді на українському мистецтві. До прикладу, наприкінці минулого року «Етнічний віночок» проводили у курортному Моршині. Це було у жовтні, а вже через два місяці, у січні, до Києва поз'їжджалися самодіяльні колективи не лише, щоб показати свої таланти, а й чогось повчитися в інших. І вже через місяць такий фестиваль, присвячений Дню єдності, провели у «столиці» лікувальної «Нафтусі».

У Трускавці зібралися понад півтори сотні талановитих українців — дітей, молоді, дорослих, щоб продемонструвати культуру України та народів світу у номінаціях — вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, циркове мистецтво, театральне мистецтво, театри мод.

«Етнічний віночок» має загальноміський державний статус і відбувся за підтримки Трускавецької міської ради і готельно-курортного комплексу «Карпати».

Головне завдання заходу — показати, що Україна багатонаціональна та мультикультурна держава, в якій немає місця нацизму, шовінізму та дискримінації за національними ознаками, де до кожної культури світу ставляться з повагою. Важливим пунктом «Віночка» є також ознайомлення українців із творчістю національно-культурних громад України, показати, що в боротьбі проти ворога України об'єднані різні національності, багато представників яких на передовій і, звісно, провести збір коштів для підтримки ЗСУ.

Організатори фестивалю — Азербайджанський культурний центр, який очолює народний артист України Гурбан Аббасов (голова журі фестивалю «Етнічний віночок»), та телеведуча, артистка Наталія Кудряшова.

— Цього разу ми присвятили проведення «Етнічного віночка» Дню єдності - ровеснику найгіркішого дня у нашій новітній історії - початку повномасштабного вторгнення ворога в Україну, — розповіла журналістці «ВЗ» Наталія Кудряшова. — Цей день символізує, що у великій боротьбі ми маємо бути єдині один з одним і усіма сферами нашого життя підтримувати нашу країну на шляху до Перемоги.

Виступи оцінювало поважне журі, професіонали зі всієї України: соліст Академічного ансамблю пісні і танцю України Держприкордонслужби Сергій Шевченко, хореограф Людмила Кандраєва, генеральний продюсер кінофестивалю «Корона Карпат» Теодозія Микитка та головний режисер державного підприємства «Дирекція пересувних циркових колективів України» Наталія Сєдова.

Боротьба за право називатися найкращим виконавцем чи цирковим артистом була запеклою. Члени журі довго сперечалися, кому віддати першість у цьому змаганні талантів.

Володарями гран-прі стали:

  • Ростислав Чворсюк з Дрогобицького педагогічного університету (номінація «Інструментальне мистецтво»),
  • Анна Бродкевич з циркової студії «Каскад» Будинку учнівської творчості Трускавця («Циркове мистецтво»),
  • Мирослава Дякунець з Дрогобича (номінація «Вокал») та Наталія Тесля з Брошнева («Вокал»).

Усім володарям Гран-прі були вручені сертифікати на 50 євро на відпочинок в одному з найкращих українських таборів Болгарії «Разом». Серед інших призів були путівки на відпочинок у курортно-готельних комплексах Моршина і Трускавця.

На фестивалі було проведено збір коштів на потреби ЗСУ — у рамках благодійного марафону при Трускавецькій міській раді було зібрано 3000 грн та 20 злотих, які буде долучено до загальної суми на придбання автомобіля Volkswagen Т4.

— Нашим заходом ми хотіли привернути увагу громадськості до того, що війна в Україні ведеться не лише на передовій, а й у культурі, у спорті, в інформаційному просторі, — сказав журналістці «ВЗ» голова журі фестивалю «Етнічний віночок» Гурбан Аббасов. — І важливо не дати ворогу перемогти на цих фронтах, тому потрібно підтримувати наше, українське, і ставитися з повагою до мистецтва тих народів, які підтримують Україну у її боротьбі за свободу. Бо ж на фронті воюють представники всіх 124 національностей, які проживають в Україні.

Схожі новини