Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ідея «зв'язати Україну» народилася після бомбардування Дніпра

У День Соборності України у Києві зареєстрували унікальний рукодільний рекорд — найбільшу мапу України, яку зв’язали гачком українські майстрині

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За словами керівниці На­ціональної книги рекор­дів України Лани Вєтро­вої, рекорд дуже символічний — кожну область України гачком плели українки, які живуть у цих областях, а тимчасово окупова­ні території «плели» внутрішньо переміщені особи. Потім усі ці 25 в’язаних елементів надіслали до Києва — у Студію стильного в’язання Petelkishop, де май­стрині їх зшили разом. Усього до створення цієї рукодільної мапи було залучено 30 майстринь.

Про задум створення карти України журналістці «ВЗ» розпо­віла ініціаторка рекорду, ко­лишня вчителька початкових класів Олена Масенцова.

Чотири роки тому ми з донь­кою відкрили у Києві студію Petelkishop, — каже пані Олена. — Це творчий маєток для дівчат, які мо­жуть прийти до нас, пов’язати, пе­резавантажитися. З повномасш­табним вторгненням росії в Україну наше життя змінилося, ми розумі­ли, що тепер не до в’язання. Серед моїх друзів є дві жінки: одна з Ірпе­ня, інша живе біля Бучі - у Немішаєвому. Саме вона просиділа 42 дні у льоху під час окупації. Лише вночі їй вдалося вилізти на дах, щоб на­писати кілька слів: «З нами усе га­разд. Ми живі». Ніна з Ірпеня 26 днів не могла вибратися до Киє­ва. А коли все ж таки приїхала, за­питала у мене: «Що робити?». Я їй порадила взяти до рук спиці або гачок і в’язати. «Я не можу», — від­повіла Ніна.

Запропонувала їй разом зі мною плести невеликі брелочки у формі серця. А потім я кинула гас­ло, щоб усі, хто вміє в’язати, долу­чилися. Так зародилася наша акція «Зв'яжу тобі мир». Продаємо свої вироби і збираємо гроші на під­тримку наших захисників. На сьо­годні зібрали 182 тисячі 162 грив­ні. Купували дрон, переказували кошти у реабілітаційний центр. Те­пер наші дівчата ще й продають іграшки на аукціонах і виручені ко­шти вкладають у скарбничку акції «Зв'яжу тобі мир».

За словами Олени Масенцо­вої, найбільшого стресу вона за­знала, коли рік тому ракета влу­чила у житловий будинок у Дніпрі. Думала, що ж таке зробити, аби дівчата, які «лікуються» плетен­ням спицями і гачком, не опустили рук. Саме тоді і народилася ідея зв’язати Україну.

— У проєкті було задіяно 30 дівчат, — каже пані Олена. — Розроби­ли онлайн-проєкт, в’язали місяць. Кожна область мала свої розміри, за якими дівчата працювали. Зау­важу, що в’язати гачком номер 2 за певним розміром дуже склад­но навіть для досвідченого май­стра. Потім кожна область надісла­ла свої шматочки до Києва, а ми тут їх зшивали. На зшивання пішов ще місяць. Розмір мапи — 121 санти­метр на 86 см. Загалом ниток на створення карти було використано 4060 метрів.

Спочатку дівчата хотіли свою роботу продати на аукціоні, а ви­ручені кошти віддати на підтрим­ку ЗСУ. Але насамперед вирішили зафіксувати рекорд України. Ну, а вже тепер мапу-рекордсменку ма­ють намір виставити на благодій­ному аукціоні, щоб виручені кошти задонатити на потреби наших за­хисників.

Схожі новини