Передплата 2024 ВЗ

«Тут пункт обігріву, а не харчування»

Журналістка «ВЗ» відвідала два пункти незламності у Залізничному районі Львова, аби подивитися умови для тих, хто потребує тепла

Пункт обігріву від ДСНС у Львівській області працює на дизельному генераторі та УФО. Фото автора
Пункт обігріву від ДСНС у Львівській області працює на дизельному генераторі та УФО. Фото автора

З початку тижня «небесна канцелярія» вирішила нагадати, що на календарі - січень. Давно не було такого морозу! Нічні температури сягають позначки мінус 18−20, вдень — до мінус 12 градусів морозу. У такі по-справжньому зимні дні по Львову та області активізувалися пункти незламності, де можна випити гарячого чаю, зігрітися, зарядити ґаджет.

Через відчутне похолодання на Львівщині розгорнули десять мо­більних пунктів незламності, які по­повнили список стаціонарних пунктів (їх загалом 850). Серед новинок, де пропо­нують зігрітися, — Теплий хаб у Трускавці. Тут чекають лише вимушених переселен­ців із Бердянського району, що на півдні Запорізької області.

Журналістка «ВЗ» відвідала два пунк­ти незламності у Залізничному районі Львова.

У теплому пункті Залізничної районної адміністрації гостюю вдруге.

Другий рік поспіль у Залізничній районній адміністрації працює сезонний пункт незламності.
Другий рік поспіль у Залізничній районній адміністрації працює сезонний пункт незламності.

Торік пункт обігріву був масштабніший, тоді розки­нувся на чималу площу фоє адміністра­ції. Цього року все скромніше: невелич­кий стіл з водою, кавою, чаєм, цукром та набором ліків.

Ігор Савка показує стіл із смаколиками для тих, хто прийшов зігрітися.
Ігор Савка показує стіл із смаколиками для тих, хто прийшов зігрітися.
Благодійники надали для пункту набір ліків, серед яких чимало засобів від простуди та жарознижувальні таблетки.
Благодійники надали для пункту набір ліків, серед яких чимало засобів від простуди та жарознижувальні таблетки.

Є кілька крісел для тих, хто прийшов погрітися, також є wi-fi. На випадок повітряної тривоги відвідувачі пункту Залізничної райадміністрації, які прийшли погрітися, можуть спуститися в укриття. Коли я завітала у пункт (при­близно о 17.00 в понеділок), людей не було… Безлюдно було і у пункті обігріву від ДСНС у Львівській області. Це намет поруч з районною адміністрацію. Але про неї згодом.

«Тут пункт обігріву, а не харчування, — відповів голова Залізничної район­ної адміністрації Ігор Савка на моє за­уваження про скромний вибір переку­су (минулого року, окрім кави та чаю, тут можна було перекусити гарячими супа­ми, вермішеллю швидкого приготуван­ня. — Авт.). — Це пункт, де можна зігріти­ся, підзарядити телефон, якщо раптом не буде світла. Можна випити гарячого чаю. Пункт працює орієнтовно місяць».

Ігор Савка каже, що елементарні харчі та медикаменти для пунктів незламності приносять благодійники з району. Деякі не вимагають звітності за каву, чай та цу­кор. Торік було більше охочих допомогти.

«Ми відкриті у робочий час з 8-ї ранку до 18-ї години, але охоронець має вка­зівку запускати людей зігрітися і вночі, — каже Ігор Савка. — До нас приходять люди вікової категорії 40, 60 та 70 років. Мо­лодь заходить хіба що зарядити ґаджет. Зараз немає ВПО. Повноцінно пункт обігріву запрацював, коли почалися моро­зи. Є жорсткі правила. Наприклад, якщо хтось хоче прийти у наш пункт зі своїм алкоголем — охорона не впустить. Але та­ких випадків не було».

«Святая святих» пункту обігріву Заліз­ничної адміністрації - буржуйка.

Буржуйка у пункті обігріву Залізничної райадміністрації.
Буржуйка у пункті обігріву Залізничної райадміністрації.

Вона су­часна, не пропускає в підвальне укриття диму. Нею не лише опалюють, а й нагріва­ють воду для приготування гарячих напоїв. Запасів дров, каже Ігор Савка, вдосталь — 300 кубометрів.

Це дрова, які комунальни­ки зрізали в районі упродовж року. «Також маємо генератор із запасами палива. В укритті робимо ремонт, розширюємо його, доводимо до ладу санвузли. Облаштовуємо кімнати матері та дитини, де будуть пеленальні столики. Плануємо залучити сюди лікарів», — каже мій співрозмовник.

Дитяча кімната
Дитяча кімната

Йду у пункт незламності від ДСНС, що за два кроки від Залізничної районної ад­міністрації. Тут вдосталь запасів печива та чаю, є пледи, дитячі іграшки, крісла і навіть розкладний диван для відпочинку. Пункт обігрівають за допомогою дизель­ної установки. Тепло подають через спе­ціальний шланг, декорований у мультяш­ному стилі, також є обігрівач Уфо.

Начальник караулу другої части­ни ДСНС України у Львівській облас­ті, пожежник-рятувальник Ігор Галуш­ка розповідає, що люди приходять в їхній пункт, якщо зникло світло, або тепло, чи вдома пропав Інтернет.

«У нас є Старлінк, можна випити чаю, кави, зарядити телефон, — каже. — Для ді­тей є іграшки. Кому що потрібно — допо­можемо. Пункт відкрили в зимовий пе­ріод, коли найбільше потрібен. Раптом у когось вдома не тепло. Зазвичай до нас приходять люди віком від сорока років. П’ють чай, гріються 15−20 хвилин і йдуть».

Схожі новини