Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колядники сповістили про щастя та мир

На різдвяний вертеп до школи завітала журналістка «ВЗ»

Фото на згадку - про коляду, українське Різдво і наші традиції. Фото автора
Фото на згадку - про коляду, українське Різдво і наші традиції. Фото автора

Український народ багатий на національні обряди та традиції. І дуже добре, що вихователі у садочках і вчителі у школах розповідають дітям про наші вікові звичаї. А ще й вчать дітей колядувати, бо ж незабаром Різдво Христове. А яке Різдво без української колядки та вертепу?

На одне з таких свят, що відбулося у Львівській середній школі № 48 і завітала журналістка «ВЗ».

Різдво Христове — одне з найважливіших християнських свят у році, яке сповіщає про народження нашого Спасителя, Месію, який приніс людству розуміння любові. Традиційно в Україні Різдво є родинним святом, яке асоціюється з молитвою, кутею, пампухами, колядою та вертепом. Вертеп та колядники споконвіку вважалися вістунами добра, щастя та миру.

В очікуванні колядників.
В очікуванні колядників.

В актовій залі по-домашньому затишно: стіл застелений вишиваною скатертиною, а на ньому — пампушки і кутя. Дівчатка гуртуються за столом, бо ось-ось мають прийти колядники з вертепом. І вже з дверей за хвилину лине гучна коляда «Добрий вечір тобі, пане господарю…».

Першими про "чудо-чудо" сповістили Ангели і Три Царі.
Першими про "чудо-чудо" сповістили Ангели і Три Царі.

Про нову радість, яку принесли пастушки, поставлене дійство.

Свято хотіли "зіпсувати" Жид зі Сарою.
Свято хотіли "зіпсувати" Жид зі Сарою.

Чудові костюми, прекрасний сценарій, «живий» музичний супровід… Це було не просто дійство «для галочки», а серйозний підхід до підготовки маленьких українців і величезне свято для батьків і бабусь з дідусями. Три Царі, що йдуть з дарами, ангелики, козаки, жид, ірод, цигани, чорт, якого відправляють у пекло, і навіть смерть…

Смерть і Чорт "прийшли" за Іродом.
Смерть і Чорт "прийшли" за Іродом.

Зізнаюся, думала, такі маленькі діти тихесенько пробурмочуть кілька слів собі під ніс, вчителі замість них заколядують і свято закінчиться. Але була приємно здивована, бо вчителі Людмила Мельник, Галина Коцовська та акомпаніаторка Галина Дякович доклали максимум зусиль, щоб і діткам, і дорослим свято запам’яталося. Директор школи № 48 Роман Гарасим також привітав малих колядників. Мабуть, колись і пан директор малим ходив колядувати, бо дуже гарно повіншував своїх вихованців-колядників і гостей.

Добру новину принесли Пастушки.
Добру новину принесли Пастушки.

Свято закінчилося смачним частуванням. І гостей пригощали смачнющими пампушками…

Схожі новини