Передплата 2024 «Добра кухня»

Алея слави у гірському Орові

Орів — одне із 7 сіл, які входять до сьогоднішньої Трускавецької ОТГ. Розташоване в горах поселення, яке до адміністративно-територіальної реформи перебувало в складі Сколівського району, славиться своїми природними ресурсами, цілющими мінеральними джерелами

Ось так, руками доторкаючись до зображень полеглих Героїв, односельці "спілкувались" з найдорожчими воїнами- захисниками. Фото пресслужби Трускавецької міськради.
Ось так, руками доторкаючись до зображень полеглих Героїв, односельці "спілкувались" з найдорожчими воїнами- захисниками. Фото пресслужби Трускавецької міськради.

Це, звісно ж, привертає увагу інвесторів. Зовсім недавно тут почалась реалізація одного із наймасштабніших на Львівщині енергетичних проєктів. Його кошторисна вартість — близько 100 млн доларів.

А ще село відоме своїми патріотичними традиціями. На розташованій на його території горі Бренів, де братську могилу насипано, свій вічний спочинок першими знайшли 38 українських січових стрільців, які ще в 1914 році загинули. Згодом на горі люди почали ховати жертв переслідувань та терору у краї. Сьогодні Бренів — це пантеон, де щороку у спорудженій тут капличці Пресвятої Богородиці вшановується пам’ять похованих українських героїв — замордованих більшовиками у тюрмі-катівні НКВД в Дрогобичі краян з Орова та сусіднього села Зимівки, а також воїнів УПА та інших героїв, які віддали своє життя за вільну та незалежну Українську державу. Сотні людей приходять та приїжджають сюди, щоб помолитись, віддати належне тим, завдяки кому Україна відбулась.

Ще два роки тому здавалося, що полеглі в минулому столітті - останні з когорти тих, кому зі зброєю в руках довелося давати відсіч ворогу на рідній землі. Не вірилося, що через сто років знову можуть на нашій землі повторитися жахіття двадцятого століття, що мордор, як і упродовж багатьох минулих століть, коли демократичне управління в Європі лише зароджувалось, з війною на нас посуне. Але сталося.

Серед тих, хто сьогодні із зброєю в руках дає відсіч рашистським нелюдям на рідній землі, є, звісно ж, і орівчани, наші сучасні герої. Четверо з них, Денис Степанов, Дмитро Левицький, Микола Іваник та Микола Петрів, як і їхні діди та прадіди багато років тому, загинули, віддали своє життя за ціннісний вибір нашої країни — волю та свободу у новоствореному союзі цивілізованих європейських народів. Саме там себе бачить Україна. Лише перебування у складі ЄС та НАТО гарантує надійний колективний захист від майбутніх зазіхань росії на нашу землю.

Це добре розуміють і на Орові, де на честь Дениса Степанова, Дмитра Левицького, Миколи Іваника та Миколи Петріва днями Алею слави відкрито. Перед Народним домом у центрі села відбулося віче. До присутніх, як інформує пресслужба Трускавецької міської ради, звернулись міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, староста сіл Орів та Зимівки Тетяна Сухроменда, батьки полеглих Героїв.

Довго лунала того дня над селом тужлива мелодія «Вічної пам’яті». Важко, дуже боляче змиритись, що від нас найкращі відходять, що цвіт нації гине.

Схожі новини