Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«За неповні два роки латвійські благодійники передали 40 фур допомоги»

А тепер привезли стоматологічну лабораторію на колесах, що незабаром поїде на фронт

Фото Уляни Флишко
Фото Уляни Флишко

До Львова з Латвії прибула стоматологічна лабораторія на колесах. Її привезли представники Благодійного фонду Ganta Fonds Артур Крістлібс, Айгарс Лосс та Ерікс Тенісс. Головне завдання цієї стоматології на колесах — надавати безплатно якісну стоматологічну допомогу військовослужбовцям України, які перебувають у зоні бойових дій.

Через кілька днів автомобіль Volvo, який, до речі, подарували шведські благодійники з фонду Blаgula Bilen, поїде на фронт. На базі цієї величезної машини добрі люди з Латвії «нашпигували» мобільний медичний заклад усім необхідним стоматологічним устаткуванням.

Стоматологічну лабораторію благодійники передали директору Центру стоматологічної імплантації та протезування «ММ» Мирону Угрину, який куруватиме роботу цієї лабораторії на прифронтових територіях. Мирон Угрин є співорганізатором відомого волонтерського проєкту «Тризуб Дентал», який за майже 9 років надав безплатну медичну допомогу 40 тисячам військовослужбовців у зоні бойових дій. Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівник Благодійного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко.

— Латвійські благодійники багато роблять для українців, — каже пані Уляна. — От і цього разу Ризька міська рада, до прикладу, передала місту Чернігову 12 міських низькопідлогових автобусів для внутрішнього користування. Річ у тім, що Чернігів є містом-побратимом Риги. Це одна частина допомоги, яку українцям передали латвійці. Інша частина цього благодійного кортежу — та, на яку чекають наші захисники на всіх ділянках фронту. Це стоматологічна лабораторія, про яку давно мріяли наші медики. Усе оснащення цієї лабораторії - монтування інструментів, стоматологічного обладнання тривало протягом шести місяців. І це все зробили наші латвійські партнери благодійного фонду Ganta Fonds.

— Як давно співпрацюєте з ними?

— До прикладу, з Артуром і Айгарсом з перших днів повномасштабного вторгнення. Латвійці дуже активно долучилися до збору і відправки гуманітарної допомоги для українських цивільних людей і для військовослужбовців. За неповні два роки вони передали приблизно 40 фур допомоги! Це і дитяче харчування, памперси, інвалідні візки, медикаменти, обладнання для лікарень — дуже багато різного і корисного.

Айгарс Лосс і Мирон Угрин.
Айгарс Лосс і Мирон Угрин.

Востаннє ми з ними зустрічалися, коли вони привозили гуманітарну допомогу, приблизно у вересні. Тоді вони розповіли про мобільну стоматологію, яку готують для роботи на фронті, показали, як вона виглядатиме. Я шукала варіанти, кому б могла передати таку надзвичайно цінну річ. Першим, хто спав мені на думку, був Мирон Миронович Угрин. Знаю, що група стоматологів під його керівництвом з перших днів війни — понад 9 років їздять на фронт з благодійною місією — лікують і видаляють за потреби зуби військовим. На лінії фронту постійно діють мобільні групи з клініки Мирона Мироновича.

Через деякий час друзі з Латвії приїхали особисто зустрітися з Мироном Мироновичем, щоб узгодити усі питання. І ось машина в'їхала в Україну. Попри шалені черги на кордоні, гості з Латвії не повернули назад додому. Через страйк польських перевізників довелося простояти кілька діб, але, зважаючи на неймовірне бажання допомогти українським захисникам, ці труднощі відійшли на інший план.

— За те, що роблять наші друзі з Латвії - величезна їм шана і повага, — каже Уляна Флишко. — Витрачають особистий час, вкладають власні кошти у проєкти, які роблять для українців. Навіть зараз готують кілька крутих проєктів, які незабаром буде реалізовано…

— Стоматологічна лабораторія вже поїхала на фронт?

— Наразі у стоматологічній клініці Мирона Угрина її вивчають, бо ті лікарі, які поїдуть з нею на фронт, мають її знати достеменно. Машина оснащена генератором, до неї підведено воду, тож стоматологам, які професійно лікують зуби, ще треба вивчити усі технічні моменти цієї стоматологічної клініки на колесах.

Схожі новини