Передплата 2024 «Добра кухня»

«Щоб наближати Перемогу, бодай по краплині маємо допомагати нашим захисникам»

Небайдужі львів'яни плетуть маскувальні сітки цілими родинами

Оксана Козак (справа) у плетінні - професіонал! Фото автора
Оксана Козак (справа) у плетінні - професіонал! Фото автора

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ми усі робили все, що тільки могли, аби якомога швидше наблизити перемогу. Віддавали з дому торби одягу для тимчасово переселених, купували продукти і возили у пункти допомоги потерпілим, готували і складали у ящики «коктейлі молотова». Збиралися у школах і садочках — ліпили вареники для захисників і плели кілометри маскувальних сіток для наших захисників. За неповні два роки цей запал, на жаль, у більшості українців зник. Але, Богу дякувати, залишилися такі, хто не лише сам дбає про допомогу ЗСУ, а залучає родину, друзів, знайомих, сусідів до конкретної допомоги. Як-от, до прикладу Благодійний фонд «Із янголом на плечі». Одним з напрямів у роботі фонду є плетіння маскувальних сіток. На один з таких заходів потрапила і журналістка «ВЗ».

У готельному комплексі «Дністер» хлопці встановлювали рамки для плетіння маскувальних сіток. Інші нарізали смужки з зеленої тканини.

Хлопці нарізають стрічки.
Хлопці нарізають стрічки.

А плетуть сітки волонтери Благодійного фонду «Із янголом на плечі» від початку повномасштабного вторгнення. За неповні два роки вже складно підрахувати, скільки кілометрів сплели тих сіток, але за останні два тижні їм вдалося закрити запит на 60 метрів і 40 метрів, і зробили меншу — на 12 метрів. Загалом 112 метрів квадратних сплели за два тижні!

І молодь, і старші люди плетуть захисні сітки.
І молодь, і старші люди плетуть захисні сітки.

У лютому 2022-го сітки плели лише «для своїх» — для 80-ї бригади, 24-ї, 103-ї. Але лінія фронту збільшилася, тож спільно з капеланами вирішили, що будуть допомагати для гарячих точок. Що два тижні капелани їздять на схід і особисто відвозять маскувальні сітки. От 5 листопада капелан Руслан Цехмейстер повіз сітки в Авдіївку. А перед тим плели для хлопців, які захищали Бахмут та Херсон.

— Люди і справді втомилися, — бідкається волонтерка Благодійного фонду «Із янголом на плечі», координатор з плетіння маскувальних сіток у Львівській області Стефанія Хом’як. — Нам доводиться шукати якісь рішення, щоб залучати якомога більше нових людей. Часто під час плетіння читаємо вірші. От і недавно у нас був вечір українського вірша, під час якого читали поезію Тараса Шевченка. Іншим разом до нас прийшла молода поетеса Оля Вовк, яка також читала власні вірші, а дівчата і хлопці у цей час плели сітки, тож вечір не був монотонним. Запрошуємо також і вокальні гурти, як-от сьогодні віночок українських пісень нам подарував дует «До Волі».

За словами Стефанії Хом’як, благодійники під час плетіння відтворюють і народні традиції. Щоб люди могли трішечки перепочити, перед Великоднем запросили майстриню, яка провела майстер-клас з писанкарства. Дівчата і хлопці співали гаївки. Перед Новим роком було свято загадування бажань. На Різдво — колядували, а вже за тиждень — щедрували. Урочисто відзначили і День прапора. Як каже пані Стефанія, окрім того, що плетуть маскувальні сітки, відтворюють українські традиції і нашу культуру.

— Чи проводите майстер-клас з плетіння сіток? От я, до прикладу, раніше такого не робила…

— Аякже! У нас є різні типи плетіння сіток на різних основах. Є пластикова основа, є і на дратві, як рибальська сітка, а також на мішковині. От ми сьогодні плетемо на мішковині. Плетіння також є різне, усе залежить від того, який маємо запит. Взимку, до прикладу, плетемо одні сітки, влітку — інші. Усе залежить від пори року. Звісно до кожного виду проводимо майстер-клас, який проводжу або я, або мій син Ярослав. Плетемо сітки кожної середи і п’ятниці, тож долучитися до участі може кожен, хто має годинку-дві вільного часу. А головне — бажання. Бо усі маємо працювати на нашу Перемогу. У нас тепла атмосфера, я б навіть сказала, у нас тепло, по-сімейному.

Стефанія Хом'як проводить майстер-клас для "новачків".
Стефанія Хом'як проводить майстер-клас для "новачків".

По-сімейному… Стефанія не помилилася. Бо, окрім неї, двічі на тиждень приходить на плетіння її син Ярослав — студент-першокурсник «Львівської політехніки», а з ним, відповідно, друзі-однокурсники і колишні однокласники. А цього разу ще й трирічний син Стефанії Данилко. Можливо, він і не дуже допомагав, але настрій створював усім.

За словами Стефанії, вони не лише плетуть сітки, а й браслети. І якось організували флешмоб «Українська єдність». Волонтери сплели понад 30 тисяч синьо-жовтих браслетів, які надіслали у США. За океаном один добродій продавав їх за символічну ціну — по 1 долару. За виручені кошти цей чоловік закупив і передав три генератори, один ШВЛ, апарат УЗД, кілька партій турнікетів (понад 300 штук)…

Ще такі браслети просять військові. Кажуть, що це для них — оберіг. Тож разом із маскувальними сітками на схід повезли понад 3 тисячі браслетів.

Хлопці, які нарізали смужки, щось жваво обговорювали. На моє запитання, як часто сюди приходять, відповів студент-першокурсник університету «Львівська політехніка» Артем Сорока:

— Як тільки є така можливість, — каже Артем. — Загітував мене мій староста — Ярослав Хом’як. Це мій друг, якому завжди допомагатиму. Бо він допомагає нашим захисникам, а ми, його друзі, допомагаємо Благодійному фонду «Із янголом на плечі». Але це не єдиний напрям, куди мене загітував Ярослав. Недавно ми брали участь у благодійному веломарафоні на збір коштів для ЗСУ. На фініші веломарафону був ярмарок, де продавали смаколики, зібрані кошти на якому йшли на підтримку наших захисників.

І якщо Артем Сорока лише недавно став волонтером, то викладачка кооперативного коледжу економіки і права Оксана Козак плете сітки півтора року.

— Раз на тиждень після роботи я приходжу у «Дністер» і плету сітки, — каже пані Оксана. — Стефанія Хом’як — моя подруга ще з дитинства. Одного разу запропонувала допомогти, і ось так я щотижня тут. Викладачі нашого коледжу також плетуть сітки, але на інших локаціях.

Студенти і викладачі коледжу реалізовують багато проєктів у нашому навчальному закладі безпосередньо — організовуємо і проводимо ярмарки, робимо донати на потрібні для війська речі, закликаємо у соцмережах до проведення різних благодійних акцій. Як навчальний заклад, наш коледж брав участь у флешмобі з плетіння браслетів «Українська єдність», які організував Благодійний фонд «Із янголом на плечі».

А тим часом…

Волонтери БФ «Із янголом на плечі» запрошують щосереди і щоп’ятниці небайдужих львів'ян і гостей міста долучатися до плетіння маскувальних сіток (готельний комплекс «Дністер», 16.00−20.00).

Схожі новини