Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські митці розповіли на Венеційському бієнале про мистецтво плетіння маскувальних сіток

Про залаштунки популярного культурного заходу, який відбувається раз у два роки, розповіла для «ВЗ» художниця-візіонерка зі Львова Наталія Ревонюк

Фото Наталії Ревонюк
Фото Наталії Ревонюк

В італійській Венеції стартувала одна з популярних культурних подій світового масштабу — Бієнале. Унікальні мистецькі полотна експонуватимуть у різних галереях міста на воді в рамках Бієнале аж до середини жовтня. У ці дні Венеція перетворилася на плацдарм, де і митці, і зірки, і політики з усіх куточків світу обговорюють не лише твори мистецтва, а й міжнародну політику, збройні конфлікти… Тема 60-го ювілейного Венеційського бієнале — «Іноземці скрізь».

Тема українського павільйону — «Плетіння сіток». Це маскування у полі бою, це і міцний тил, де сітки злагоджено плетуть різні люди, це і символ нашої незламності та про міцний дух кожного українця.

«Павільйон, який колись належав рф, віддали Болівії»

Павільйон рф на Бієнале цьогоріч віддали Болівії. Країну-терориста тут бойкотують.
Павільйон рф на Бієнале цьогоріч віддали Болівії. Країну-терориста тут бойкотують.

«Цьогоріч Україна представлена на Бієнале аж у чотирьох проєктах, — розповідає для „ВЗ“ художниця-візіонерка зі Львова Наталія Ревонюк (бере участь у Бієнале вперше. — Авт.). — Серед інших країн ми були представлені чи не найбільше. Бієнале — одна з найважливіших артподій у світі. Її називають Олімпійськими іграми в мистецтві. Українські проєкти на Бієнале були пов’язані з війною, про це можна було вільно говорити. рф вдруге недопустили до Бієнале. Цього року павільйон, який колись належав рф, віддали Болівії».

Головний мистецький павільйон України розташований в Арсеналі Венеції. А головна виставка Бієнале — у садах. Інші локації для полотен та творів мистецтва — палаци та церкви Венеції. Українці презентують на Бієнале проєкт не лише про маскувальні сітки, а й про дітей з ментальними порушеннями.

Українці створили також карти бомбосховищ Венеції, які роздавали відвідувачам Бієнале. Так символічно натякали, що війна може бути ближче, ніж багатьом здається.

Поляки відтворили звуки війни в Україні

«Один відеопроєкт українського павільйону розповідає про стереотипи про українських біженців, — наголошує моя співрозмовниця Наталія. — Серед приємностей Бієнале — польський павільйон цього року присвятив усі свої проєкти Україні. Три митці родом з України показують відео „Повторюй за мною“. Відео — про жахливі звуки війни. Українці дають послухати гостям зі всього світу звуки ракет, вибухи снарядів, які чутно під час війни. Ці звуки тісно переплетені з переживаннями і страхами українців, особливо дітей. Називають на екрані зброю і презентують звук вибухів… У польському павільйоні - два великі екрани та мікрофони, аби максимально пояснити усім, що таке посттравматичний синдром на фоні війни. Ці звуки — більше, ніж звуки. Якщо для одних це просто, як караоке. То для людей, які чули ті жахливі вибухи — це страх за життя. Куратор польського павільйону дякувала українцям, які боронять Європу від нападу рф».

Наталія Ревонюк каже, в одному з палаців Венеції, що розташований біля найкрасивішого моста, експозиція 22 митців з України. Там проводять креативні перформанси на тему війни. Головний експонат — орган, труби якого розірвані від снарядів. Орган, як правило, музичний інструмент при костелах, базиліках. Тож митці з України хотіли показати, що для рф немає нічого святого, рашисти знищують також церкви. «Фішка» — відео українців з майбутнього. Сюжет відео такий: колись давно, двісті років тому, коли Україна перемогла рф у війні і тепер є змога масштабно та стрімко розвиватися — винайдемо нові технології оздоровлення та рецепт порятунку планети.

Художниця зі Львова намалювала картину про універсальну мову всесвіту (телепатію). На полотні - переважно сині фарби та Трипільські символи. На презентацію картини Наталія одягнула сукню жовтого кольору, аби презентувати кольори українського стяга. А німецька мисткиня презентувала шість портретів із зображенням українських жінок, які служать у війську. У кожному портреті - унікальна доля мужньої жінки.

Найкращий павільйон — австралійців

«Митці з 80 країн світу презентували свої павільйони, усі роботи — на високому рівні, — наголошує Наталія Ревонюк. — Конкурсна комісія Бієнале визнала найкращим павільйон з Австралії. Цей павільйон (стіни, стеля) повністю розмальований генеалогічним деревом австралійського митця. Знайдено предків у 120 поколінні. Чимало квадратиків цього дерева були пустими, тож австралієць закликав відвідувачів вписувати туди свої імена».

До деяких павільйонів можна було зайти вільно, а до деяких вишикувалися довжелезні черги. Найбільше відвідувачів, каже художниця зі Львова, були до німецького павільйону. Щоб потрапити туди довелося чекати щонайменше годину. Німці презентували у своєму павільйоні вигляд міської квартири після ядерного вибуху. Усе розтрощено, покрите пилом, повсюди дим та смерть…

Цьогорічне Венеційське бієнале відвідало чимало зірок світового рівня. Американська кінозірка Сальма Гаєк стала гостею мексиканського павільйону, підтримала митця, якого особисто знає та купує його роботи. Як правило, голлівудські зірки приїжджають на Бієнале за два-три дні і приглядаються до творів мистецтва, аби придбати у свої колекції. Так хочуть уникнути черг та ажіотажу.

Схожі новини