Передплата 2024 «Добра кухня»

Найбільша мрія Федора Теклюка — пробігти марафон на честь Перемоги

Перша дитина з діагнозом ДЦП подолала марафонську дистанцію — 42 км

Фото Лани ВЄТРОВОЇ
Фото Лани ВЄТРОВОЇ

Під час марафону «Не зупиняйся» в Україні було встановлено унікальний рекорд. Його автор — підліток з Києва, 16-річний Федір Теклюк. Рекорд встановлено у номінації «Перша дитина з діагнозом ДЦП, яка подолала марафон у візку в супроводі бігуна».

Це вже другий рекорд, який встановив Федір Теклюк. Чотири роки тому цей хлопчик з ДЦП пробіг напівмарафон — 21 км. Коли кажемо, що хтось «пробіг напівмарафон», уявляємо людину, що біжить. На жаль, Федя цього робити не може, бо його ніжки і ручки «не слухаються», тому усю дистанцію тоді, 2019-го, хлопчика везла тре­нерка Марина Саєнко. Штовхала перед собою візок вагою майже 50 кг не заради особистого рекорду, а заради свого друга.

А тепер Федір Теклюк встановив другий ре­корд. За словами спортсмена-волонтера Ста­ніслава Ліневича, який супроводжував рекордсмена, Федір у школі розповів вчительці свою найбільшу мрію — пробігти марафон на честь Перемоги. «Бажання мого товариша — пробігти марафон з нашим клубом „Рука об руку“ на честь Перемоги, — каже Станіслав Ліневич. — На жаль, не все складається, як бажав Федір, і до перемо­ги ще багато і багато працювати, тому ми виріши­ли пробігти марафон і допомогти нашим героям наблизити цю бажану Перемогу».

Метою цього марафону було зібрати 42 ти­сячі гривень — по гривні за кожен метр дистан­ції. Але Федору та його другу Сергію (на фото) вдалося подвоїти «мрію», і замість 42 тисяч вони зібрали 80 тисяч гривень! А ще й встановили На­ціональний рекорд України. Ці кошти буде пере­дано волонтерам на потреби ЗСУ.

— Рекорд, який організував спортивний клуб «Рука об руку», що відбувся у столиці України, було зафіксовано на марафоні «Не зупиняйся», — розповіла журналістці «ВЗ» керівниця НаціоЗнального реєстру рекордів України Лана Вєтрова. — Знаєте, коли ми побачили, що Фе­дір і Сергій фінішували одними з перших, були дуже вражені. Це ж не маленька дитина, а під­літок. Важкий його візок, і сам Федір важить більше, ніж маленька дитина. Дистанцію Федір зі своїм другом-бігуном подолали за 3 години і 36 хвилин. Насправді це дуже зворушливий рекорд. Через те, що відкриває значно ширші можливості для діток і дорослих, які мають та­кий діазноз, і не можуть самі подолати будь-яку дистанцію, але дуже цього хочуть. Ми даємо їм можливість відчувати тривогу перед стартом і радість фінішу.

Схожі новини