Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тато ще при житті казав, що мріє тут зробити майстерню-музей»

У родинному селі Устя відкрили Музей Івана Самотоса

Фото Івони ЛОБАН
Фото Івони ЛОБАН

Ще на відкритті виставкового проєкту «Іван Самотос: Стверджене/Нереалізоване», що недавно відкрили у Музеї імені Андрея Шептицького, донька відомого скульптора — Наталія Самотос розповіла журналістці «ВЗ» про те, що митці і родина — дружина Івана Самотоса пані Оксана разом з донькою Наталею — працюють над втіленням ще однієї ідеї — відкриттям Музею Івана Самотоса у батьківській хаті — у селі Устя, що поблизу Львова. Про власну майстерню та музей мріяв і сам скульптор. І ось 15 жовтня майстерню-музей урочисто було відкрито!

В будинку збережено автентичний інтер'єр. В експозиції представлені особисті речі митця, сімейні світлини, а також деякі авторські роботи скульптора.

— Попри те, що Устя — неймовірно красиве село над Дністром і зовсім поруч від Львова, — каже пані Наталія, — багато людей давно покинули рідні домівки і виїхали за межі. Однак, приємно, що село не занепадає, бо люди, які його покинули — не відреклися. Мій батько також свого часу виїхав з Усті — спочатку навчання, згодом робота, викладання і щоденна творчість. Але тато завжди знаходив час, щоб сюди повернутися — набратися сили і творчої наснаги. Іван Самотос викупив хату, відремонтував її і ще при житті казав, що мріє тут зробити майстерню-музей.

Після смерті чоловіка дружина Оксана Самотос подарувала хату громаді з єдиною умовою — зберегти у ній дух художників — свого чоловіка-скульптора і сина-живописця. Громада розпорядилася нею так, як би бажав сам Самотос — відкрила у ній експозицію скульптур Івана Самотоса і живописних картин його сина Тараса Самотоса. Тепер мала батьківщина художника має ще один осередок високої культурної вартості - поруч з церквою св. Микити, могили повстанців, відпочинкового туристичного комплексу.

Родина, митці та друзі приїхали в Устю на відкриття музею.
Родина, митці та друзі приїхали в Устю на відкриття музею.

Довідка «ВЗ»

Видатний український скульптор, народний художник України Іван Самотос народився в Усті у 1933 році. Закінчив Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва — нині це Львівська національна академія мистецтв, де Самотос очолював кафедру монументально-декоративної скульптури. За життя Самотос створив понад 120 пам’ятників і пам’ятних знаків, найвідомішим із яких є пам’ятник В’ячеславу Чорноволу у Львові.

Схожі новини