Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кава у своєму горнятку і гроші економить, і довкілля береже

У Львові вперше в Україні запровадили соціальну ініціативу зі зменшення відходів в ресторанній галузі

Фото авторки та з відкритих джерел
Фото авторки та з відкритих джерел

Щоби зробити планету чистішою і в рази зменшити кількість відходів, львівські кав’ярні пропонують гостям в середньому 10% знижку при купівлі гарячих напоїв у власному горнятку. Відтак кава стане дешевшою, а той, хто нею смакує, принесе місту неабияку економічну вигоду — зменшення витрат на вивіз відходів із закладів харчування. Які кав‘ярні уже подають каву та чай за новим принципом і чи підтримують таку ініціативу львів‘яни?

«Львів‘яни звикли пити каву з дорогих філіжанок і не хочуть носити посуд з собою»

Наразі у Львові каву в своєму посуді можна купити у 112 закладах, серед яких «Світ кави», KREDENS CAFE, «Альтернативна кава», Coffee Lab, Кав‘ярня старого лева…

Працівники ІТ створити інтерактивну карту із такими закладами. Така практика працює в багатьох країнах Європи, зокрема Італії та Франції, де кава є популярним культовим напоєм.

У кафе центру Львова «ВЗ» кажуть, що культура купівлі кави в своєму горнятку ще не надто популярна, бо львів'яни звикли пити з дорогих чашок у кав’ярнях і не носити в сумці якийсь посуд… Зі своїм посудом приходять поодинокі клієнти. Буває, за зміну немає жодного гостя зі своєю чашкою.

«Деякі постійні відвідувачі приходять зі своїми горнятками. Хоча їх не дуже багато, знижка на напій є для них приємним бонусом. Наші бариста готові приготувати будь-який із напоїв з меню у горнятко відвідувача», — розповіла представниця мережі KREDENS CAFE Тетяна Салюк.

У смітниках менше одноразових стаканчиків

«Продаж кави у свої горнята — це не просто модний тренд, — розповіла для „ВЗ“ заступниця директора департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Олександра Сладкова. — Цьогоріч у Міндовкіллі України обговорювали законопроєкт про зменшення негативного впливу пластикових виробів на довкілля. Тож заклади харчування зобов’язані давати 10% знижки на напій у горнятко відвідувача. Завдяки цьому маємо зменшити кількість пластикових відходів, особливо в центрі Львова. Цей крок не лише зменшує об'єм сміття на вулицях міста, але й принесе місту економічну вигоду за рахунок зменшення витрат на вивіз та утилізацію відходів, сприятиме охайності вуличних смітників, які часто переповнені використаними одноразовими стаканчиками з-під кави».

Експерт ресторанного бізнесу, керівник Школи гостинного сервісу Horeca School Михайло Шевелюк каже, що ефективність подібних ініціатив залежить від кількох факторів, таких як свідомість громадян, підтримка підприємств, сприйняття змін в суспільстві… Він вважає, що перехід на свої горнятка — потрібна річ, проте міжнародні донори, які це популяризують не оприлюднюють досліджень з аргументами: що це дало і що буде через десять років з довкіллям.

«Чим більше мешканців Львова розумітимуть важливість зменшення відходів і екологічного споживання, тим більше підтримки може отримати ініціатива щодо продажу кави в своє горнятко, — розповідає Михайло для „ВЗ“. — Гостям може знадобитися час, щоб змінити свої звички щодо використання одноразового посуду на багаторазовий. Можливо, спершу варто почати популяризувати серед своїх працівників в кав‘ярні, а потім розширювати горизонти. Важливо враховувати і культурні особливості та вподобання місцевого населення. А ще важлива комунікація та маркетинг, які допоможуть поширити обізнаність про ініціативу та залучити більше людей. Зворотній зв’язок зі споживачами може допомогти вдосконалювати ініціативу та враховувати побажання гостей. Час впровадження та ефективність ініціативи буде залежати від взаємодії цих факторів. А загалом ініціативу вітаю у Львові».

Схожі новини