Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Французький патріот України

Карім Люнісі проїхав на ровері майже через усю Європу.Розповідає іноземцям, як важливо зупинити путіна

За час двомісячної подорожі Карім втратив 15 кг. Фото автора
За час двомісячної подорожі Карім втратив 15 кг. Фото автора

Карім Люнісі, 70-річний сімейний лікар з містечка Порніше на заході Франції, який раніше ніколи у житті не сідав на ровер, кілька місяців тому освоїв велосипед, і 5 червня, отримавши згоду своєї дружини Клод, вирушив у далеку дорогу на схід. Їхав через Швейцарію, Німеччину, Австрію, Чехію, Польщу, під час зупинок розповідав громадянам цих країн про Україну, яка обстоює свою незалежність у війні з росією. Карім хоче привернути увагу безтурботних європейців до страшенно високої ціни, яку платять українці за свою свободу, і до небезпек в особі путінського режиму, які підстерігають цивілізований світ. Здолавши 4 тисячі кілометрів, витративши не менше 7 тисяч євро власних коштів, цей втомлений, але завжди життєрадісний пенсіонер зупинився перепочити на кілька днів у Львові. Тепер бере курс на Київ, де хоче зустрітися із президентом Володимиром Зеленським.

«Бон жур, Карім!» — вітаємося із від­важним подорожником у вестибюлі го­телю «Швейцарський», який безплатно надав французові свої апартаменти. І тут же переходимо до розмови. Від­повідаючи, він поправляє праву руку у синьому корсеті, який йому наклали швейцарські медики після невдалого падіння зі свого двоколісного агрега­та…

— Люди у такому віці, як ваш, за­звичай насолоджуються морськи­ми круїзами, п’ють на дозвіллі гар­не вино, вирощують квіти, смакують круасанами. Не перевантажують себе. Для чого сіли на велосипед і два місяці крутите педалі у країну, яка зараз перебуває у стані війни?

— Коли я взявся за цю ініціативу із ве­лосипедом, забув про свої роки. Не вік робить людину, а навпаки.

— Рік тому ви вже були в Україні. Що врізалося у пам’ять з того періоду?

— Жив тут два місяці. Під час поїздки у Бучу, куди разом зі священником приво­зив гуманітарну допомогу, загубив свої документи. Тому змушений був виїхати у Францію, щоб поновити їх…

Найбільше запам’яталися біженці. З початку великої війни я ділив з ними одні і ті ж кімнати, спав на таких, як вони, двоярусних ліжках у хостелі на вули­ці Зеленій у Львові. Там були люди, які втратили своїх близьких, свої оселі. Ба­чив поділені сім'ї: чоловіки із тих родин воювали на фронті, жінки виїхали з ді­тьми. Був здивований їхнім позитивом, натхненням, бажанням жити. На почат­ках переповнений хостел був у погано­му стані, там панувала антисанітарія, не було вентиляції, перебувало багато хво­рих. За таких умов я заробив пневмо­нію. Я жив там з усіма, щоб відчути стан цих біженців і бути помічним для них.

— Як ви їм допомагали?

— Я не міг лікувати цих людей, бо не мав на це офіційного дозволу. Але огля­дав їх, виписував ліки, які треба було ку­пити в аптеці. Деякі мешканці цього хос­телу не мали грошей, щоб придбати їх.

У хостелі познайомився із сім'єю харківської стюардеси Анни. Вона зна­ла французьку, тому могли з нею дов­го спілкуватися. У мирний час Анна лі­тала за небезпечними маршрутами — до Пакистану, Афганістану, відповідно, їй більше платили за ризики. Анна збирала кошти, щоб придбати собі житло. Коли молода сім'я із двома дітьми в'їхала у нове помешкання, розпочалася війна. Під час масових обстрілів Харкова вони часто спускалися у бомбосховище — це і допомогло їм вижити. Під ударами бомб їхній будинок завалився. Анна побачила ровесницю своєї донечки, яка загинула під завалами…

Ця історія мене вразила. Я запитав Анну, чи готова вона зі своєю сім'єю пе­реїхати до нас у Францію. Але вийшла накладка: її діти хотіли займатися хоке­єм, а у нашому місті його не було. Від­так Анна переїхала у Норвегію, де є всі умови для занять зимовими видами спорту.

— Чи розповідали ви своїм сусі­дам, іншим жителям Порніше про те, що бачили, чули в Україні - про смерті, руїни, біженців?

— Мене у моєму місті добре знають, бо майже 40 років пропрацював сімей­ним лікарем. Часто зупиняють у крам­ницях і розпитують про Україну — буває, годинами відповідаю на їхні запитання. Вітають за мужність і відвагу — так оці­нюють мою першу поїздку до вас. Від початку російської агресії у Порніше ви­вісили український прапор на мерії.

Але я не шукаю компліментів. Моє завдання — донести правдиву інформа­цію про справи в Україні. Кажу нашим людям: тут можна вийти з магазину, сто­яти на вокзалі - і загинути від бомби…

— Як ваші співвітчизники сприй­мають агресію путіна? Чи розуміють його імперські плани?

— Не розуміють! У цьому більше роз­бираються політики й інтелектуали — вони тверезо оцінюють небезпеку, яку несе путін. Усвідомлюють, що ця війна будь-якого моменту може постукати до їхнього французького дому. Але біль­шість наших людей не переймаються, не усвідомлюють загроз, сподіваються, що цих небезпек не буде. Таке нерозу­міння — вина медіа, які відповідно не ви­ховують аудиторію, не дають їй повно­цінної інформації про можливі наслідки політики путіна. У Франції є телекана­ли, де йдуть дискусії про велику політи­ку, але ці передачі - для еліти, не для пе­ресічних французів.

— Яка мета вашої нинішньої поїзд­ки до України?

— Хотів пересвідчитися, що мої укра­їнські друзі і знайомі живі та здорові. Та­кож доносити правду про війну в Україні людям у тих країнах, через які проїжджав. І тим самим компенсувати брак у них інформації на цю тему.

Був прикро здивований настороже­ною реакцією, певним несприйняттям того, про що розповідав. У Франції, як тільки чули, про що йдеться, відчужува­лися. Війна в Україні їх не цікавила, уни­кали таких розмов. Так було і у Німеччи­ні, Швейцарії, навіть у Чехії і Польщі. А я так чекав на підтримку! Тільки в Австрії деякі люди мене вітали, цікавилися тим, про що я розповідав, були на боці Укра­їни.

Своєю акцією я хотів довести: якщо є ідея, покликання, бажання — людина зможе все. Одночасно збирав кошти на закупівлю для українців електрогенера­торів, опалювальних приладів, аптечок — щоби при можливих нових ракетних атаках бути готовими вистояти.

Уже є певна сума донатів. Інформа­цію про збір коштів подає сайт, над роз­робкою якого працювали моя дружина і донька-адвокатка. Це стало нашою сі­мейною справою.

Після першої моєї поїздки у вашу кра­їну у Франції я заснував асоціацію допо­моги Україні, розповів про її мету, при­значення коштів і способи їх збору. У французів навіть є можливість надсила­ти на поштову скриньку свої чеки.

— Із Франції до України дорога да­лека. Що ви поклали у рюкзак?

— Взяв зі собою на велосипед дві сум­ки. Одну з них загубив у Кракові - дала­ся взнаки втома. У тій сумці був мій улю­блений «айпад», який придбав за 1600 євро. Мій «айфон» при падінні попсу­вався. У Відні я купив новий телефон… Зі собою взяв небагато речей. Деякі ви­явилися зайвими, тому двічі відправляв додому посилки з одягом, який виявив­ся ні до чого.

У цій поїздці відчув самотність, яка тиснула на мене упродовж 60 днів подо­рожі. Хоча завдяки ноутбуку щодня був на зв’язку з дружиною, мені бракувало спілкування з людьми.

— Коли в'їхали на територію України, може, хтось запрошував вас пе­реночувати, пригостив борщем?..

— Такого не було. З митного пункту на польсько-українському кордоні я як сів на велосипед, так і доїхав до Льво­ва. Коли під'їжджав, не помітив ямки і на швидкості впав на спину. Мене зда­леку помітила якась жінка років до со­рока, сіла на свою машину, швиденько під'їхала. Жестами порозумілися. За­питувала, чи потрібна мені фізична до­помога. Запропонувала поїсти, я відмо­вився. Лише попросив води.

— Якщо у Києві вам вдасться зу­стрітися із президентом України, що йому скажете?

— Скажу, що захоплююся українцями, тим, що так мужньо протистоять путі­ну. Попрошу, щоб і далі вимагав у Захо­ду допомоги. Бо саме українці стоять на захисті всіх європейців. Поневолені на­ції, які мають мужність і відвагу вистояти, завжди домагаються свого, отри­мують волю і Незалежність. Вірю, що своєю стійкістю ви досягнете свого, ви­зволите себе. Переможете!

— А якби після повернення до Франції вам випало б кілька хвилин порозмовляти із президентом Макроном…

— Йому подякував би. Побажав би на­снаги для подальшої допомоги Украї­ні. Я знаю, в останні дні Франція вагомо вам допомогла. Водночас перекону­вав би Макрона ще більше впливати на спільні рішення своїх західних колег — аби ще більше допомагали Україні. Не всі усвідомлюють небезпеку, яка висить над Заходом. Путіна треба зупинити! А ще попросив би у Макрона кілька міль­йонів євро для Асоціації на підтримку України…

— Який український сувенір візьме­те зі собою до Франції?

— Спогади про зустрічі тут. У вас відкриті щирі люди, уважні журналіс­ти. Французькі медіа не йдуть на такий близький контакт з такими, як я волон­терами — із геополітичних мотивів. А ще куплю для своєї дружини книжку з ре­цептами української кухні. Під час подо­рожі я втратив 15 кг ваги. Дружина му­сить мене відгодувати…

P. S. Редакція газети «Високий За­мок» висловлює вдячність засновниці Французького клубу у Львові, артмене­джеру, перекладачці Ліані Панасевич-Бенке за допомогу у підготовці цієї пу­блікації.

Схожі новини